İnci Küpeli Kız Tablosunun Öyküsü

Son zamanlarda televizyonlarda sıkça gorününtülenenn bir reklam nedeniyle adını çokça duyup tablosunu gördüğümüz İnci Küpeli Kız Kimdir? Hayatın gerçekliğinden kopup gelen bir kız mı,yoksa bu hayali bir kişilikten mi ibaretti? Öyküsüne beraber bakıp,tozlu raflar arasında bekleyen tarih sayfalarında derin bir keşfe çıkmaya var mısınız? Öyle ise buyrun;

1.Yıllara Meydan Okuyan Bir Başyapıt
İnci Küpeli Kız, Felemenkçe adıyla Meisje met de parel…Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in başyapıtlarından biri olan tablodur ve en ünlü eserler arasındadır.
2. Kuzeyin Mona Lisa’sı
Lahey’de, Mauritshuis’de sergilenmekte olan tablo, kimi zaman Kuzeyin Mona Lisa’sı ya da Hollandalı Mona Lisa olarak adlandırmaktadır.

3. İnci Küpeden Odak Noktası
Adından da anlaşılacağı gibi tablonun odak noktası bir inci küpedir. Kimi akademisyen ve sanat eleştirmenlerine göre, bu tablonun baş yapıt olarak nitelendirilmesinin sebebi, inci küpelerin nereden bakılırsa bakılsın tek bir odak noktası olması ve tabloya bakanların dikkatini çekebilmesidir.
4. Barok dönem ressamı idi 
İnci Küpeli Kızın ressamı Vermeer ve tabloları hakkında çok fazla kayıtlı bilgi bulunmamaktafır. Ancak gizemli ressamımız Jan Vermeer’in genellikle evlerin içindeki gündelik hayatı tasvir eden tablolarıyla tanınmış Hollandalı bir Barok dönem ressam olduğu biliniyor.
5. Mükemmeliyetçiydi fakat yokluk içindeydi
Yaşamı boyunca başarılı, taşralı bir ressam olarak tanınan Vermeer 1632-1675 yılları arasında yaşamıştır. Hayatı boyunca diğer ressamlara oranla çok daha az sayıda tablo yapmıştır.Bu,sanat eleştirmenleri tarafından onun mükemmeliyetçiliği ile bağdaştırılır. Bundan dolayı hem yaşamında maddi sıkıntılar çekmiş hem de ölümünden sonra malesef ki ailesine yüklü miktarda borç bırakmıştır.
6. Işık Oyunları ve Yansımaların Ustası
Resimlerinde parlak renkler, canlı tonlar ve pahalı boyalar kullanarak çok titiz, özenli ve yavaş çalışan ressam, özellikle ışık oyunları ve yansımaları büyük bir ustalıkla kullanmış ve eserlerine hem halkı hem de pek çok ressamı hayran bırakmıştır.
7. Yılda Üç Tablo
Bütün eserlerini büyük bir titizlikle yapan ve yavaş çalışan ressamın bir yılda en fazla üç tablo yaptığı rivayet edilir. Bunların yanı sıra, 17. Yüzyıl ressamları arasında en kaliteli malzemeleri ve en pahalı boyaları kullanan isim de hiç kuşkusuz Johannes Vermeer’dir.Bu özelliğiyle diğer birçok ressam arasından ayrılır.
8. Kadınlar ve Manzaralar
Ünlü ressam, genellikle günlük hayatı konu alan iç mekanlar çizmiştir. Bunlar; evin içinde masa başında oturan, dışarı bakan veya enstrüman çalan kişiler, özellikle de kadınlardı. Yaşadığı yer olan Hollanda’nın Delft şehri manzaraları da Vermeer tarafından büyük bir ustalıkla tabloya aktarılmıştır.
9. Kırk Üç Yılda 35 Eser
Kullandığı tekniği kimden öğrendiği ya da nasıl geliştirdiği bilinmeyen, mükemmeliyetçilik tutkusuyla ve titizliği ile az sayıda eser veren ressamın 43 yıllık yaşamında sadece 35 eser yaptığı biliniyor.
10. Yeniden Keşfediliş
Ölümünden sonra iki yüzyıl boyunca unutulan Vermeer, 1866 yılında sanat eleştirmeni Thoré Bürger tarafından tekrar keşfedildikten sonra yepyeni bir üne kavuşmuş ve eserlerinin kopyaları yapılmıştır. Gizemli kimliği nedeniyle sahte resimleri bile insanlara büyük paralar kazandırmıştır.

11. Pek Çok Sanatçıya İlham Veren Ressam
Hollanda Altın Çağının en önemli ressamlarından kabul edilen Vermeer, bu gizemli kimliğiyle pek çok besteci, ressam ve senaristi etkilemiş, eserlerini konu alan romanlar yazılmış, filmler çekilmiştir,ilham konusu olmuştur.
12. Hayal Değil Gerçek
Onun en ünlü eseri kabul edilen İnci Küpeli Kız tablosunda resmedilen kızın çoğunluğa göre hayal ürünü değil de gerçek bir model olduğu ve ressamın kızı ya da bir yakını olduğu düşünülmektedir.
13. Aşk ve Romantizm
Eser üzerinde yapılan araştırmalar modelin hayali değil gerçek olduğu noktasında birleşince, insanların hayal gücü bu gizem üzerinden romantizm havasını tetiklemiş, ressamımız ve sır dolu güzel aşkını anlatan yeni eserler çıkmış.
14. Okumak İsteyenler İçin Roman
İnci Küpeli Kız romanında, Tracy Chevalier’in, sanatsal bakış açısı ve duygusal uyanış üzerine kurduğu romanda, tarih ve kurmaca olgu bir araya getirilmiş. On altı yaşındaki Griet’in gözünden, 1660’lı yılların Hollanda’sı, Vermeer’in en ünlü resimlerinden birine ilham konusu olan genç kadının çeşitli düşlerle dolu portresi ile biçimlendirilmiştir.

15. İzlemek İsteyenlere Film
Yönetmen Peter Webber tarafından 2003 yılında yapılan İnci Küpeli Kız filmi ise aynı adlı romandan Olivia Hetreed tarafından uyarlanmış. Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson ve Cillian Murphy filmde rol almıştır. Film, 1665 yılında Hollanda’da geçer. On yedi yaşındaki Griet’in, babasının vahim bir iş kazası sonucu kör kalması nedeniyle ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalarak, Johannes Vermeer adlı bir ressamın evine hizmetçi olarak alınması ve sonrasında gelişen olayları konu alınmıştır.

Comments