Osmanlı'nın kayıp şehzadesi Yahya İskender

Osmanlı tarihinin en ilginç konularından biri de kayıp Şehzade Yahya İskender olmuştur. Pek bilinmese de Şehzade İskender, taht hakkının kendisinde olduğunu öne sürerek Osmanlı'ya karşı başkaldıran bir şehzade olmuştur.
Şehzade İskender Yahya  (1585-1649) babası Üçüncü Murat annesi Safiye Sultan olduğu söylense de annesinin kim olduğu tam olarak belli değildir tartışma konusudur. Padişah 3. Murat öldüğünde oğlu Üçüncü Mehmet tahta geçmiştir. 3. Mehmet bilindiği üzere tahta geçince 19 kardeşini idamının kararını vermiş ve Şehzade İskender'in annesi de oğlunun aynı akıbete uğramaması için oğlunu kaçırarak Makedonya'da bir manastıra vermiştir. Burada vaftiz edilen ve Hristiyan adetleri ile büyüyen Şehzade İskender daha sonra kardeşi Üçüncü Mehmet öldüğünde yeğeni 1. Ahmet'in başa geçmesiyle Osmanlı topraklarına geri dönmüş ve tahtın kendisinde olduğunu iddia ederek bu alanda mücadelesine başlamıştır.
Yeğeni padişah Birinci Ahmet'e başkaldıran Şehzade Yahya İskender, 1614 ve 1617 yıllarında Sırp Ortodoks Kilisesi desteğini alarak  Nobırda dağlarında direniş ve ayaklanma hareketlerine başlar.
Şehzade İskender Avrupa'da pek çok şehirde gezdiği ( Paris, Krakow, Roma) gibi burada saraylarda tahtın asıl varisinin kendisi olduğunu iddia ederek bu konuda Osmanlı tahtına geçmek için yandaş ve destek toplamaya çalışmıştır.
Kayıp Şehzade İskender Sefere Hazırlanıyor
Şehzade Yahya İskender, Kazaklardan destek bulmuş ve bir donanma kurulmuştur. Bu donanımı ile başarısız bir İstanbul seferine girişmiş ve bozguna uğramıştır. Daha sonra tekrar Avrupa turuna çıkmıştır.
Osmanlı'ya karşı başkaldıran Kayıp Şehzade Yahya İskender, 1643 yanında Sırbistan dağlarına geri dönmüş ve Karadağ'da 1649 yılında çatışmaların ortasında hastalanarak hayatını kaybetmiştir.
Kayıp Şehzade İskender gizlenmek amacıyla Osmanlı topraklarında Sipahi kılığında dolaşmıştır.
Şayet Şehzade İskender Osmanlı tahtına geçseydi Osmanlı İmparatorluğu'nu Hristiyan dinine çevireceği şeklinde rivayetler ve iddialar bulunmaktadır.

Comments