Saksıda Ananas Nasıl Yetiştirilir? Detaylı Anlatım!

Evde saksıda ananas yetiştirmek mümkündür. En önemlisi dikim için gereken materyali çok fazla uzaklarda aramaya gerek yok; süpermarkete gidip iyi bir ananas seçmek yeterli olacaktır.Depoda bekletilmiş sarımsı yaprakları cansız ananasları almayın arkadaşlar Markette ananası iyice kontrol edin. Üst yeşil yaprakları yeterince kalın ve güçlü olsun. Yapraklar parlak yeşil olmalıdır. Sarımsı renk büyük ihtimalle hasar görmüş ve bozulmaya başlamış meyveye işaret eder.

1.aşama:Ananasın üst kısmını koparıyoruz. Keskin bir bıçakla alt yapraklarını temizliyoruz. Bir iki parmak kalınlığında bir temizlik yaptıktan sonra yeşil ananas kafasını suya koyuyoruz. Sıcaklık en az 21-24 derece, ışıklandırmanın  orta düzeyde olması gerekir

2.aşama:Yaklaşık 3 hafta sonra ananas kafası kök salmaya başlayacak ve 3-7 hafta sonra iyi bir kök oluşacaktır. Saksımızı 2,5 : 2 : 2 : 1 : 1 oranında çim toprağı, torf, iri taneli nehir kumu ve perlitten elde ettiğimiz harç ile dolduruyoruz. Ananasın dikimini yapıyoruz.





3.aşama:Yaklaşık 3 hafta sonra ananas kafası kök salmaya başlayacak ve 3-7 hafta sonra iyi bir kök oluşacaktır. Saksımızı 2,5 : 2 : 2 : 1 : 1 oranında çim toprağı, torf, iri taneli nehir kumu ve perlitten elde ettiğimiz harç ile dolduruyoruz. Ananasın dikimini yapıyoruz.








4.aşama:Dikimden bir hafta sonra saksıyı daha aydınlık bir yere almanız gerekir. Ancak direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde yerleştiriniz. Bitkiye düzenli olarak yumuşak ve soğuk olmayan suyu pıskırtın. Mayıs ile Eylül arası ayda 2-3 kez ananası sıvı kompleks besinlerle besleyin. Diğer zamanlar ayda bir beslemek yeterlidir. Besin sulamadan 2 saat sonra verilmelidir.

Kış aylarında, dinlenme süresinde, oda sıcaklığı yaklaşık 16-18 ° C, orta sulama olmalıdır. Yılda bir kere saksı değişimi yapılması gereklidir. 3-5 yıl sonra,  yetiştirilen ananasın tadını çıkarabilirsiniz.






Ekbilgi:Ananas bitkimiz 20 ay sonra iyi bakım ve iklim koşullaında çiçekleniyor. Güneşli veya yarım güneş gören -4 dercenin altına düşmeyen bahçelerde, 17 litrelik saksılarda ev içlerinde güneş gören pencere önlerinde yetiştirin, saksıda bitki sıkışması olmaması için, 20 cm boyuna gelmiş yavrularının başka saksılara kökten ayrılması gerekir,bu bitki tropik iklim bitkisidir.don olayları onu mahveder.yetiştrdiğiniz ananaslardan tohum da alabilirsiniz,
                                                      Tohumlar bu gözelerde.
                                              

                                           Ananasın Olgunlaşma Aşamaları 

Bonus Bilgiler:TORF NEDİR ?
Torf nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum' denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Açık kahve rengi veya sarımsı kahverengi lifli tipler odunsu, toprak halinde veya taneli olup asitle az alkali arasında yer alırlar. Bu organik artıkların tamamıyla ayrışmamış olanlarına torf, iyi ayrışmış ve organik maddesi fazla olanına toprak adı verilmektedir.
Torfun hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir. Büyük oranda gözeneklilik gösterirler. Bu özellikleri nedeniyle harç yapımı için çok elverişlidir. %100 doğal bir malzemedir.
Asit reaksiyonludur. Ph'sı 5.5-6.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir, bulunmamakla birlikte çok su tutması ve iyon değişimi yoluyla, suyun ve gübrenin bitkiye yavaşça düzenli bir şekilde verilmesini sağlaması önemli üstünlükleri arasındadır. Nispeten sterildir. Orijinal durumda bulunduğu ortamdan alınan Torf kurutma işleminin ardından birinci ve ikinci kırımı yapılarak müşterilerimizin isteğine göre çeşitli ebatlardaki paketlerimize sınıflandırılarak veya m³ bazında dökme şekliyle satışa sunulur.

Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez.Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 – 6,5 aralığındadır.
Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum' denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.

Kimyasal özellikleri
Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiye'deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler.Van Torf ve turba rezervi doğal Ph 6.00 dır. 1992 yılında Türkiye Çeltek'te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.

Torf özellikleri
Su tutma kapasitesi yüksektir.
Havalanma kapasitesi yüksektir.
Hastalık ve haşere taşımaz.
Ec ve pH'sı değişkendir.
Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur.
Hacim olarak hafiftir.
Harç yapımı için çok elverişlidir.
Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
%100 doğal bir maddedir.


Perlit nedir?
Perlit terimi, magmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup, gözle veya mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği, kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan, volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit tipleri kırıldığı zaman, inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden; perlit ismi inci anlamına gelen “Perle” kelimesinden türetilmiştir. Seracılık, sebze yetiştiriciliği, fidecilik, çiçekçilik, mantarcılık, ve topraksız tarım ortamlarında toprak düzenleyicisi olarak yaygın şekilde kullanılan radyoaktif içermeyen hafif bir malzemedir.



Comments