Diş eti çekilmesi, kötü görünüm vermekle birlikte diş hassasiyeti, diş çürümesi gibi ciddi sorunlara da yol açabilir. Çoğu zaman sağlıklı ağız bakımı sayesinde tedavi edilir.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri
Diş eti çekilmesinin belirtileri genellikle hemen degil de,zamana yayılmış şekilde yavaş yavaş ilerler. Olası belirtiler şunlardır:
*Dişler daha uzun görünür. Dişin üst kısımlarında kuron veya köprü varsa görünür hale gelebilir.
*Sıyrılan bölgede kalan diş kökünde aşırı hassasiyet oluşabilir.
*Diş eti sınır hizasında dile gelen bir çentik oluşabilir.
*Diş çürükleri oluşabilir.
*Periodontit, jinjivit vb. diş eti iltihaplarından kaynaklanan vakalarda Ağızda kötü koku, kanama veya şişme durumları oluşabilir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
1) Diş Eti Hastalıkları
Diş eti çekilmesinin en yaygın nedeni diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları bakterilerin diş ve diş eti üzerinde plak oluşturmaları ile başlamaktadır. Temizlenmediği takdirde bu plak sertleşir, tartar veya diş taşına dönüşür. Diş ve diş eti arasına sıkışan bu oluşumlardan çıkan asit, bakteri artığı ve toksinler diş etini aşındırarak diş eti çekilmesine yol açar.
2) Hatalı Ağız Bakımı
Çok Sert diş fırçaları kullanmak veya diş fırçasını çok agresif kullanmak diş etine hasar vererek diş eti çekilmesine yol açar.
Dişleri düzenli olarak fırçalamamak, diş ipi vb. ürünler kullanmamak da plak oluşumunu hızlandırarak diş eti çekilmesine zemin hazırlayan etkenlerdir.
3) Kalıtsal Özellikler
Bazı kişiler genetik olarak anne ve babadan aktarılan özelliklerin etkisi ile diş eti hastalıklarına daha yatkın doğarlar. Diş düzeninin bozuk olması( eğri diş dizilimi)da bu kapsamda diş eti çekilmesini hızlandırabilir.
4) Hızlandırılmış Ortodontik Tedavi
Diş düzenini sağlayan ortodontik tedaviler çok hızlı uygulandığı takdirde diş eti çekilmesi yaşanabilir. Çünkü diş etleri diş düzeninin değişmesine uyum sağlayamaz, kemik ve yumuşak doku hasarı ortaya çıkabilir.
5) Diğer Nedenler
Aşağıdaki etkenler de diş eti çekilmesine yol açabilir:
*Kırılmış veya düzensiz dişler, ısırırken diş sırasının doğru oturmaması
*Hormon değişiklikleri: Özellikle kadınlarda bazı dönemlerde diş etlerinin hassaslaşmasına yol açabilir
*Sigara içmek: Diş eti dokularına gelen kan desteğini kısarak ve o bölgede sürekli tahrişe neden olarak diş eti çekilmesine neden olur
*Diş gıcırdatmak
*Dil veya dudağa piercing takmak
*Şeker hastalığı: Diş eti çekilmesi şeker hastası olan kişilerde üç kat fazla ortaya çıkmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
1) Doğru Ağız Bakımı
*Şunu bilmekte fayda var;Diş etleri kendini yenileyebilen dokulardır. Dolayısıyla doğru bir ağız bakımı sayesinde diş etlerinin sağlıklı haline dönebilmesi için altyapı hazırlanmış olur:
*Yumuşak bir diş fırçası kullanın. Diş fırçasını çok bastırmadan, süpürerek hareket ettirin.
Sigara ve tüm tütün mamullerinden uzak kalın.
*Diş ipi ve bakteri önleyici ek gargaralar kullanın.
*Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız geceleri ağız koruyucu(gece plağı) kullanabilirsiniz.
*C vitamini açısından zengin beslenmeniz gerek. Sofranızda brokoli, karnabahar, kuşkonmaz, ananas veya başka meyve ve sebzeler bulunsun.
*Bol bol su için.
2) Doğal Tedaviler
Aşağıdaki besin ve takviyeler iltihap giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile diş eti çekilmesini tedavi edebilir:
Yeşil çay
Susam yağı
Aloe Vera
Hindistan cevizi yağı
Limon, limon yağı
Okaliptüs
Karanfil
Mür (sarı sakız)
Çay ağacı yağı
Sumak ağacı
Civanperçemi
Adaçayı
Gül sirkesi
3) Cerrahi Yöntemler
Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamayan veya jinjivit, periodontit gibi diş eti iltihaplarının neden olduğu şiddetli diş eti çekilmesi vakalarında aşağıdaki cerrahi müdahalelerden biri gerekli olabilir:
Yumuşak doku grefti: Diş eti estetik tedavisi de denilen bu müdahalede kişinin kendi damak veya yanağından ya da bir donörden alınan dokular diş etine yerleştirilir. Bazı vakalarda dikiş gerekli olabilir.
Küretaj: Diş etinin yenilenebilmesi için iltihaplı kısımların kazınması ameliyatıdır.
İndirme ameliyatı: Diş etinin mekanik olarak aşağı çekilerek yerine oturtulması ameliyatıdır.
Kuron uzatma: Ağız ve diş temizliğinin daha etkili yapılabilmesi için diş etlerinin bir miktar damağa doğru sıyrılması operasyonudur.
Doku yenileme ameliyatı: Bu ameliyatta diş eti diş sınırından itibaren bir miktar kaldırılarak bakterilerden temizlenir. Bu ara boşluğa doku yenilenmesini teşvik edecek protein, doku veya zar şeklinde bir materyal yerleştirilir. Diş eti tekrar yerleştirilerek yenilenmesi için bir müddet süre tanınır.
Diş eti çekilmesi tercih edilen tedaviye göre maksimum bir aylık bir süre içerisinde tedavi edilebilir. Tedavi edilmemesi durumunda daha yüksek tedavi maliyetlerine neden olabilir.
Comments
Post a Comment