Ev Yapımı Öksürük Şurubu



Öksürük İçin Bitkisel Şurup Tarifi
Dr Feridun Kunak Kış  ve bahar aylarının gelmesiyle herkesi etkisi altına alan öksürük için doğal ve pratik bir tarif verdi. Serap Kunak‘ın  yaptığı Öksürük Şurubu tarifini şöyle:

Öksürük İçin Doğal Şurup Tarifi

Malzemeler:
3 Yemek K. Bal
1 Adet Kuru Soğan
3 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Taze Zencefil
1 Yemek Kaşığı Sirke
1/2 Limon
1 Kahve Fincanı Pekmez
1 Çay Kaşığı Keçi Boynuzu Tozu
1 Çay Kaşığı Tarçın

Kürün Yapılışı:
Soğanları doğrayıp bir cam kaba alın.
Sarımsakları ezin ve içine katın.
Zencefili rendeleyin ve içine katın.
3 Yemek Kaşığı Balı İlave Edin.
Dolapta 3 Saat  Bekletin.
Sonrasında bu kürü süzün ve içine sırasıyla Sirke,Yarım limon suyu,1 Kahve fincanı pekmez,Keçi boynuzu tozu ve tarçını ekleyin ve iyice homojen olana kadar karıştırın.
Şurup Şişesine doldurun ve buzdolabında saklayın.

Kürün Kullanımı:
Yetişkinler İçin: 3 -4 Saatte bir 1 Tatlı Kaşığı alınması,

Çocuklar İçin: 1 Çay Kaşığı alınması önerilen dozdur.

NOT: Şeker hastaları 1 yaşından küçük çocuklar bu kürü yoğurtla yapacak.


Öksürük Şurubu 2 Diğer Bir Tarif:
Malzemeler:Zencefil
Bal
2 limon, 
Su

Yapılışı:
Zencefili soyun ve parçalara bölün. Limonların kabuklarını rendeleyin. Bir sos tavasına 1 bardak su ekleyin. İçine 1/4 bardak zencefil dilimi ekleyin. Daha sonra 2 yemek kaşığı limon kabuğu ekleyin.

Karışım kaynayana kadar pişirin ve 5 dakika kadar kaynatın. Karışımı süzün ve bekleyin. Bir bardak balı tencereye koyup ısıtın. Karışımı bala karıştırın. 1-2 dakika karıştırdıktan sonra dinlenmesi için bekletin. Ev yapımı doğal şurubunuz hazır!


Gliserin, Bal ve Limon ile Ev Yapımı Öksürük Şurubu
Öksürük şurubu 3

Malzemeler
Bal
Taze sıkılmış limon suyu
Gliserin
Ölçüm için bardak
Karıştırma kabı
Öksürük şurubunu saklamak için karıştırma kabı

Yapılışı:
1-Bir kaseye yarım fincan gliserin koyun.

2-İçerisine yarım fincan bal ekleyin.

3-Karışıma yarım fincan da limon suyu ilave edin.

4-Karışımı homojen olana kadar güzelce çırpın.

5-Hazırladığınız şurubu kavanoza veya bir şişeye aktarın.

Bu öksürük şurubundan birkaç saatte bir 1 çay kaşığı alın. Bu arada bu şurubun kokusu ve tadı harikadırgayet leziz.

Önemli Not: Bal nadir de olsa bebek botulizm adı verilen bir gıda zehirlenmesine neden olmaktadır. Çünkü bu öksürük şurupları 1 yaş altı çocuklar için tavsiye edilmemektedir.

Öneriler
Ev yapımı öksürük şuruplarını buzdolabında saklayın. Şurupları birkaç ay bu şekilde kullanabilirsiniz.
2 yaş ve üstü çocuklarda gece öksürüğünü hafifletmek için karabuğday balının da faydalı olduğu tespit edilmiştir.
İlk tarif için taze zencefil yoksa yarım çay kaşığı zencefil tozu da kullanabilirsiniz.
İkinci öksürük şurubu tarifi için biraz zencefil suyu da ekleyebilirsiniz.
Öksürük şurubu tarifinize soğan, sarımsak ve kırmızı biber gibi maddeler de ekleyebilirsiniz.

Öksürük Şurubu -4

Malzemeler:

1 Su Bardağı Su

1 tatlı Kaşığı Kekik

1 Tatlı Kaşığı Elma sirkesi

1 Tatlı Kaşığı Bal

Şurubun Yapılışı:


Bal hariç tüm malzemeler bir su bardağı suda  1 dakika kaynatın.Ve bal ilave edilip 1 Tatlı kaşığı için.Kalan şurup saklanır ve ara ara 1 tatlı kaşığı için

Kaynak:Dr Feridun Kunak

Comments