Evdeki Böcekleri Doğal Yoldan Kovma


Gümüş böceği hemen her evde vardır. Özellikle nemli banyolarda!

Sedir yağı ile hazırlayacağınız doğal bir ilaç gümüş böceğini evinizden kaçıracaktır. Bunun için sedir yağını su ile sulandırarak evinizde bulunan çatlak ve yarıklara püskürtün. Bu yağın çok hoş kokusu var. Tabii sadece bizler için. Böcekler sedir kokusunu hiç de sevmezler. Eskilerden belki hatırlarsınız insanlar evlerinde sedir ağacından yapılmış sandıklar bulundururlardı, çünkü bu bitkinin kokusu böcekleri uzak tutar. Düzenli uygulamanız sayesinde gümüş böceklerine onları evinizde artık istemediğinizi belli edebilirsiniz.

Lavanta yağı bu böceklerin sevmediği bir diğer bitkisel üründür. Eğer bu yağdan hazırladığınız doğal oda spreyini düzenli olarak kullanırsanız bu sevimsiz hayvanları uzak tutmuş olacaksınız..

Limonlu temizlik maddeleri: Evinizi limonlu temizlik maddeleriyle temizleyebilirsiniz. Yerler limon kokarsa böcekler kaçmaya başlayacaklar.

Kekik: Bu otu gümüşçün sevmiyor. Belki de evinizde bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Böcek sadece evleri sarmaz bazen kitaplıkları d sarıyor. İşte böyle durumlar için kitapların arasına kurutulmuş bitkiler özellikle kekik koymak gerekir.

Ayrıca Sirke ve Kafur(Defnenin damıtılmışı) en güçlü böcek kovuculardan biridir


Kene, bit, pire ve sinek gibi böcekleri kovan bitkiler
Özellikle kene, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olduğu için yaz aylarında dikkat edilmesi gereken böceklerdir. Kene türü böcekleri kovan bitkiler için önerimiz ev çevrenizin etrafına veya başka yerlere belli noktalara tarçın veya tarçın yağı dökmenizdir. Tarçın yağı içinde yoğun olarak bulunan sinnamaldehit adlı bir maddenin kene, bit, pire ve diğer pek çok böcekleri, mantarları ve mikroorganizmaları öldürücü etkisi vardır.

Kene, Sinek ve Bit gibi böcekleri vücudunuzdan uzak tutmak isterseniz banyo sonrası durulanma esnasında  4-5 damla tarçın yağı ( kene ve sinekler için ) veya 4-5 damla çay ağacı yağı ( pire, bit ve diğer böcekler için ) 1-2 litre ılık suyun içine konur, ve bu suyla vücuda masaj yapılır.

Güve,bit, pire, hamam böceği, kene ve sinek gibi böcekleri kovan bitkiler.
Karanfil
Nane
Sedir
Biberiye
Sardunya (Sardunya)
Lavanta
Kekik
Rezene
Okaliptüs
Fesleğen
Defne

Bunların dışında çay ağacı yaprakları ( özellikle çay ağacı yağı ), çörek otu, tarçın, kimyon, at kestanesi, karabiber gibi bitkilerde güve kaçıran bitkiler arasındadır. Sedir ağacı kokusu da güveleri uzak tutmak için etkili bir yöntemdir. Yaprakları tütsü olarak yakıldığında böcekleri kovucu etkisi vardır.

Hamam Böceği, Kalorifer Böceği, Güve gibi Böcekleri Kovan Bitkiler için Tarifler:
Uygulamalar bir kaç parçadan ve alternatiften oluşuyor. Sizler yukarıda saydığımız bitkileri kullanarak kendi tecrübelerinizle de bu kokuları hazırlayabilirsiniz.

1*Öncelikle natural bir sabunu rendeliyoruz ve içerisine yukarıda saydığımız bitkilerden bazılarını ekliyoruz. Örnek olarak; kekik, lavanta, nane bitkilerini sabun rendesiyle karıştırıp delikli bir kese içerisine koyarak dolaplarımıza ve evin köşelerine koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir küçük şişe çay ağacı yağını ağzı açık kalacak şekilde bu dolapların içine  yada evin diğer yerlerine koyabilirsiniz. ( Çay ağacı yağı içerisinde bulunan bazı bileşimler, hamam böceklerine, bit ve pirelere karşı oldukça etkilidir. ). Aynı şekilde tarçın yağını da evin bir köşesine bırakabilirsiniz.  Ancak dikkat etmeniz gereken husus bu karışımları çocuklardan uzak tutmanız gerekir,buna özellikle dikkat edin

UYARI: Ayrıca  tarçın yağı veya çay ağacı yağı gibi yağlar ağır kokulu yağlar olduklarından, bu yağların kokularına hassasiyeti olan insanların dikkatli olması gerekir. Eğer bu yağlara hassasiyetiniz varsa yukarıda sayılan diğer böcekleri kovan bitkiler de işinizi görebilecektir.

Hamam Böceği ve Kalorifer Böceklerinden kurtulmak için Şeker, Karbonat Karışımı
Kalorifer böceği ve hamam böceğinden kurtulmak için; şeker ve karbonat karışımını deneyebilirsiniz. Karbonat, hamam böceklerini öldürmektedir. Şeker ise hamam böceği ve kalorifer böceklerinin en sevdiği besinlerden biridir. Bu ikisini karıştırıp, bu böceklerin yuvalarına, evinizde lavabo,tezgah altları gibi rutubetli yerlere, bu böceklerin geçebilecekleri yerlere yerleştirin

Bunun dışında evinizin rutubetli yerlerini mümkün olduğunda kuru tutmaya özen gösterin, hamam böcekleri genelde organik atıklarla beslendiğinden evin rutubetli yerlerini sever

Diğer yandan defne yaprağı ve limon kabukları da evinizden böcekleri ve güveleri uzak tutmak için iyi bir çözüm olabilir. Aynı şekilde defne yaprakları ve limon kabuklarını bir müslin ( geçirgen ) bez içine koyabilirsiniz.

Evde hamam böceği gördüyseniz bu yarık ve çatlakların içerisinde yüzlercesinin saklanabileceğinin işareti olabilir. Araştırmalara göre, hamamböcekleri yalnız yaşayamazlar, çünkü bu onların sağlığı açısından olumsuz etki yapar. 

Bu canlılar çok yüksek hızla üreyebiliyorlar ve çeşitli yaşam koşullarına kolaylıkla ayak uydurabiliyorlar. Kafası koparılan böcekler 10 gün kadar yaşayabiliyorlar, sonrasında susayıp ağızları olmadığı için su içemediklerinden ölüyorlar. Hastalık ve bakteri yayıcı özellikleri olan hamam böcekleri sağlık açısından ciddi oranda tehdit oluştururlar ve bu yüzden bulundukları evlerden derhal uzaklaştırılmaları gerekir. 

Araştırmalar sonucunda hamam böceğinin bazı kokuları sevmediği ve bu kokuların bulunduğu ortamlara girmediği tespit edilmiştir. 

Hamam böceği hangi kokuyu sevmez? 
Kedi nanesi (Nepeta cataria) - ihtiva ettiği nepetalactone maddesinin hamamböceği kovucu etkisi olduğu tespit edilmiştir. İnsan ve hayvanlara zararlı olmayan bu bitkinin kedilerde farklı kimyasal reaksiyona neden olduğundan kedi sahiplerinin dikkat etmeleri gerekir. Bir miktar su ile karıştırılıp sprey olarak kullanılması tavsiye edilir. 

Defne yaprakları - Defne doğal bir böcek kovucudur. Bu bitkinin kokusunu hamamböceği aşırı iğrenç bulmaktadır. Mutfağınızda bulundurduğunuz ezilmiş defne yaprakları sadece bu böceklere değil ayrıca karınca diğer haşerelere karşı da kovucu etki gösterecektir. Defne yaprağını kaynatıp "böcek çayı" hazırlayıp mutfak ve böceklerin sık bulunduğu alanlara püskürtebilirsiniz. 

Narenciyeler - hamamböcekleri ve diğer bu tip böcekler narenciye kokusunu sevmez. Evinize limon veya portakal suyunu bir fısfıs yardımıyla sıkmanız hamamböceği kovucu etki yapacaktır. İstilaya uğrayan bölgelerde limon suyunun etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yerleri az miktarda sulandırılmış limon suyu ile silebilirsiniz. Bu narenciyelerin kabukları da kovucu etki yapar. Limon veya portakal kabuklarını rendeleyip dolaplarınızın içerisine yerleştirin. Bu rendelenmiş kabuklar sadece hamam böceklerini değil ayrıca güveleri de evinizden uzak tutacaktır. 

Kırmızı biber - kırmızı biber bu böcekleri uzaklaştırıcı etki yapar. Bir hamam böceği çorbası hazırlamanızı öneririz. Bunun için 1 litre kaynar suya bir yemek kaşığı kırmızı biber, ezilmiş sarımsak, ezilmiş veya rende beyaz soğan ekleyin. Daha sonra soğumaya bırakın. Soğutup sprey şişelerine doldurun ve haşerelerin bulunduğu alanlara sıkın. 

Biberiye Yağı - bazı bitkisel uçucu yağların kokusunu böceklerin sevmediği bilinmektedir. Bu yağları kullanarak haşereleri evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Pamuk topları yapın ve bu toplara biberiye yağı sıkın. Topları böceklerin sık bulunduğu alanlara yerleştirin. Koku uçacağından bu işlemi tekrarlamanız gerekecektir. Hamam böceğinin sevmediği bitkisel yağ kokusu arasında sedir ve okaliptüs bulunmaktadır. Özellikle sedir birçok zararlıyı uzak tutması açısından favori bir ürün olmaktadır. 

Sarımsak - Birçok böcek bu bitkinin kokusundan nefret eder ve hamamböceği de bu böceklerden biridir. Şüphesiz en etkili koku taze ezilmiş sarımsağın kokusudur. Ancak bu koku sadece böcekleri değil insanları da rahatsız etmektedir. Sarımsak tozu ise bu anlamda daha hafif bir çözüm olabilir. Evinizin köşelerine sarımsak tozu serpebilirsiniz. 

Yalancı portakal - Türkiye'de çit ve süs bitkisi olarak yetiştirilen yalancı portakalın bu böcekleri uzaklaştırıldığı bilinmektedir. Ancak çürük meyveler tam tersi böcekleri çekebilir. 

Salatalık - hamam böceği salatalık kokusunu sevmez. Taze salatalık kabuklarının yaydığı koku bu böcekleri kovucu etkiye sahiptir. Salatalıkları soyup kabuklarını haşerelerin bulunduğu bölgelere koyabilirsiniz. Koku taze olduğu sürece kaçırıcı etki yapıyor. 

Lavanta - lavanta yağı, lavanta kesecikleri gibi çözümler böcekleri evinizden uzak tutacaktır. Nane ve adaçayı - Hamam böceklerinin sevmedikleri kokular arasında bu bitkiler yer alıyor. Uçucu yağları evinizde kullanarak haşereleri uzaklaştırabilirsiniz. Uzaklaştırıcı bir diğer bitki ise melekotudur. 

Çay ağacı yağı - Kapı ve pencere altlarına ve böceklerin geldikleri alanlara püskürtülen çay ağacı yağı da onları evden uzak tutacaktır. Sirke - bir miktar su ile seyreltilmiş sirkenin bu zararlıları evlerden uzaklaştıracağı bilinmektedir. Suyla karıştırılan sirke bir püskürtmeli şişeye doldurulur ve haşerelerin mekanlarına sıkılır. 

Boraks (borik asit) - bu madde böcekler üzerinde öldürücü etki yapıyor. Ancak evcil hayvanlara da zararlı olabileceğinden dikkatli olunması gerekir. İçeriğinde boraks bulunan yemleri böcekleri zehirlemek için kullanılıyor. Genel olarak yumurta sarısı, haşlanmış patates veya şekerle karıştırılıp böceklerin bu yemi yemesi sağlanıyor. Ayrıca kakao, un gibi gıda maddeler de hamam böceklerinin sevdikleri yemlerdendir ve tuzak hazırlamakta kullanılabilir. Boraks sulandırılıp püskürtülerek de böcek öldürücü olarak kullanılır. Kabartma tozu + pudra şekeri karışımı: Pudra şekeri tuzak olarak kullanılır. İkisi karıştırılır ve böcek yemi olarak hazırlanır. Böceklerin sıkça bulunduğu bölgelere konulur. Bunu tüketen zararlılar ölürler, çünkü soda midelerinde gaz yapar ve midelerini altüst ederek öldürücü etki yapar. 

Karanfil yağı - Köşelere birkaç damla karanfil yağı damlatın, duvardaki çatlaklara ve dolaplarda bulunan delikle damlatarak hamamböceğinden kurtulmak için doğal bir uzaklaştırıcı çözüm uygulayabilirsiniz. Pandanotu, Pandanus amaryllifolius - bu bitki böceklerin solunum ve sinir sistemlerini tahrip ederek onları evinizden uzaklaştırır. Naftalin - hamamböceklerinin naftalin kokusunu sevmediği tespit edilmiştir. Ancak naftalinin içerisinde bulunan bazı maddeler insan sağlığına da zarar verebileceğinden bu çözüm yöntemi pek önerilmemektedir. 

Beyaz fare - beyaz fare bulunan evlerde hamamböceği olmadığı görülmüştür. İlginç bir bilgidir, fakat bu böceklerin fare kokusunu sevmediği bilinir. 

Amonyak - Amonyak ilavesi ile zeminleri silebilirsiniz. Bu koku da  hamamböceği kaçırıcı etki yapar. fazla miktada solunduğunda amonyakın insanlar üzerinde de zehirleyici etkisi olduğu tespit edilmiştir. 

Boya kokusu - Böcekler taze duvar kaşıdı, boya, tamirat ve temizleyici kokularından hoşlanmazlar. Evinizi sürekli temiz tutarak canlıları uzaklaştırabilirsiniz. Unutmayın bu böcekler çok dayanıklıdırlar ve uzun süre aç kalabilirler. Ancak susuzluğa karşı çok uzun süre mücadele etmedikleri ispatlanmıştır. Bundan dolayı evinizde bu böceklerin su kaynaklarını yok etmekten işe başlayın. Lavabolarınızı ve banyo zeminlerinizi her zaman kuru tutmaya özen gösterin. Ölümcül derecede zehirlenmiş bir böceğin suya erişimi olursa yaşama şansı artacaktır. Bunun haricinde ortalıkta gıda maddesi bırakmayın. Kuru baklagiller haricinde gıdaları buzdolabında tutmaya çalışın. Duvarlardaki çatlak ve delikleri kapatın ve bu sayede haşerelerin evinize girmesine engel olun. Yaptığınız uzaklaştırmalar sonucu hamam böcekleri apartmanınızı terk etmeyeceklerdir, sadece komşu dairelere taşınacaklardır. Bundan dolayı onları uzak tutmanın sürekli yollarını bulmanız gerekir.

Diğer Öneriler:
Kazakların içerisine sinmiş güve yumurtalarını yok etmek içinse bu kazakları bir poşete koyduktan sonra buzdolabınızın derin dondurucusunda bir süre bekletin. Bu şekilde mevcut böcekleri ve yumurtalarını öldürmüş olacaksınız.

Halılarınızı kullanmadığınız zamanlarda gazete kağıtlar ile sardığınız zaman böceklere karşı korumuş olacaksınız. Böcekler gazete kokusunu da pek sevmiyorlar. Halılarınızı sarmadan üzerine sedir tozu veya biberiye ile sabun rendesi serpip gazete kağıdı ile sarabilirsiniz.

Yün elbiselerin ceplerine sabun rendesi ve yukarıda belirttiğimiz bitkileri koyarak güveleri uzak tutabilirsiniz.

Not: Yukarıda saydığımız bitki ve yağlardan bazılarına alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Comments