Dümya Mutfaklarını severim, her zaman da ilgimi çekmiştir.,Türk mutfaği kadar çeşitli olmasalar bile zengin dökümana sahip ülkeler var ve yemeklerini deneyip kesşfetmesi ayrı bir keyif! Size dünya mutfaklarından ilgimi çeken tariflerden biraz bahsedeceğim.Öncelikle biraz Fin Mutfağindan bahsedelim:
Finlandiya’da yetiştirilen ürünler organik ve uzun süre güneşten beslenebilen yiyeceklerdir. Finlandiya yemek kültüründe yemeklerin aroması keskin aromalardır. Baharat kullanımı çok tercih edilmez. Fin mutfağının Ruslardan ve İsveçlilerden etkilenmiş olduğu gözlemlenir.
Finlandiya yemek kültüründe süt, yoğurt, peynir ve yumurta çok tüketilir. Her öğünde haşlanmış patates, karnıbahar, kaşar peyniri yenir. Yumurta tüketimi de çok fazladır. Genellikle yemekleri haşlayarak yerler. Finlandiya dünyada en çok kahve içen ülkeler arasında yer alır. Fin kahvesi, Türk kahvesi gibi pişirilir. Kahveyi süzmeden tüketirler. Finlandiyalılar hemen her öğün süt içme alışkanlığı olan bir toplum olma özelliklerini korurlar
Hernekeitto olarak bilinen, kışın daha çok perşembe günleri içilen bezelyeli çorba, Kaalikaaryleet denilen lahana sarması, Puuro isimli yulaf, arpa ve çavdardan yapılan kahvaltılık lapa, Karjalanpiirakka adındaki çavdarlı, pirinç lapalı, patates püreli, tereyağlı börek başlıca Fin yemekleridir.
Havuç ve soğandan yapılan güveç Karjalanpiirakka, Fin hardalı sinappi ve bira eşliğinde yenen halka sosis Lenkkimakkara, Ren geyiği eti sotesi Poro, “Fin erkeğinin sebzesi” denen geleneksel Finlandiya sosisi Makkara, fırında ince ciğer, pirinç ve kuru üzümlü yemek Maksalaatikko Fin mutfağının önde gelen yemekleridir.
Et yemeklerinin yanında çeşitli reçel türleri bulunmakla beraber genel olarak tüm yemeklerin yanında ekşi mayayla yapılan çeşitli ekmeklerin servis edilmesi de Fin mutfağı adetlerindendir.
Finlandiya yemek kültüründe özellikle kıyı bölgelerde balık da çokça tüketilir. Baltık Ringa balığı Silakka; turşu, marine, tütsülü mangal yapılarak afiyetle yenebilir.
Tütsülü somon Savulohi, kızartılarak yenen küçük balık Muikku, çiğ tuzlama somon Graavilohi (lohi) de diğer balık servisleridir.
Geyik eti çok sevilir ve yenir.
Bunlara ek olarak Fin mutfağında, ev yapımı alkollü içecekler de son derece yaygındır. Bunlardan en popüler olanı Sima adı verilen bal likörüdür.
Finler hamur işine bayılır! Pastalar, çörekler ve kurabiyeler, sürekli mutfaklarında bulunur. Bir Fin evine gittiğiniz anda yiyecek hiçbir şey yoksa bile bir iki kurabiye bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Kahveyle birlikte tercih edilen tatlı çörek Pulla’nın şeker ve tarçına bulanarak yuvarlanmış olan haline Korvapuustit adı verilir. Bu tatlı, Finlandiyalılar tarafından sevilerek tüketilir.
Süt, krema, şeker, meyveler ve patates nişastasından yapılan pudingten biraz daha koyu kıvamlı meyve çorbası da Finlandiya’nın en ünlü tatlılarındandır.
Fin mutfağının en güzel yanı, her şeyin pratik olması. Bir de onlarca sos kullanmaları muhtemelen. Ama pratikliği, kesinlikle en güzel özelliği. O soğukta işten ya da okuldan eve geldiğinizde yiyecek bir şeyler hazırlamaya üşenir insan. Sırf bu yüzden her şey inanılmaz pratik. Fin mutfağı, ihtişamlı bir bekar mutfağı gibi! Tatlısı da yemeği de ayrı güzel ve hepsi inanılmaz kolay hazırlanıyor.
Gelelim Tarifimize:
Malzemeler:
1 küçük karnıbahar (ayıklanıp ayrılmış)
250 gr iç bezelye
250 gr taze fasulye (kılçıkları ayıklanmış)
6 küçük havuç (kazınıp, halka biçiminde dilimlenmiş)
6 taze patates (kabukları kazınıp, her biri ikiye bölünmüş)
3 küçük kabuk (kazınıp, dilimlenmiş)
1 tatlı kaşığı tuz
125 gr ıspanak (yıkanıp, kurulanmış)
2 yumurtanın sarısı
200 gr (1 su bardağı) süt
1 kahve kaşığı karabiber
60 gr (1/4 su bardağı) krema
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
Karnıbahar, iç bezelyeyi, taze fasulye, havuç, patates ve kabağı büyük bir tencereye koyup, tuzu serpin. Tencereye sebzelerin üstünü örtecek kadar soğuk su koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak suyu kaynatın. Su kaynayınca ateşi kısıp, sebzeleri 5-10 dakika daha, yumuşamaya başlayana kadar pişirin. Ispanağı ekleyip, 5 dakika daha pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alın. Bir delikli kepçeyle sebzeleri tencereden büyük bir kaseye aktarın. Kaseyi bir kenara bırakın.
Küçük bir kasede yumurta sarılarını ve sütü, sebze suyundan da biraz ekleyerek, iyice karışana kadar çırpın. Yumurta sarılı karışımı, sürekli karıştırarak tencereye ekleyin. Büyük kasedeki sebzeleri ve biberi ekleyip, tencereyi yeniden ağır ateşe oturtun. Çorba kaynar kaynamaz tencereyi ateşten alıp, kremayı katarak tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
Çorbayı ısıtılmış servis kaselerine boşaltıp, üstlerine maydanozu serperek servis edin.
Comments
Post a Comment