Lotus Ve Nilüfer Çiçeği Hakkında Bilmedikleriniz

Lotus ve Nilüfer
Lotus ve nilüfer sık sık karıştırılan iki bitkidir. Her ikisi de durgun suları, dingin göletleri sever; çiçekleri birbirine çok benzer. Çoğu insan için lotus ve nilüfer arasındaki en bariz fark boylarıdır. En uzun nilüfer sudan 20 cm. yükselir. Buna karşılık lotusun boyu 2-3 metreyi bulur; bu da lotusların çiçek açtığı yaz aylarında, küçük teknelerle lotusların gölgesinde dolaşıp serinlemek için oldukça yeterlidir.

Bu boy farkı nedeniyle Çinli ressamlar lotusu sık sık çizmeyi tercih etmişlerdir. Modern lotus ressamlarının belki de en ünlüsü olan Zhang Daqian neden nilüfer çizmediği sorusuna, "nilüfer lotusun dik, şık ve sabit duruşundan yoksundur", cevabını verir.

Boy farkının dışında nilüfer ve lotus arasında başka bariz farklar da vardır. Doğal lotus herhangi bir nilüferden çok daha geniştir; bir lotusun 20-30 cm. çapa ulaşması şaşırtıcı değildir.

Lotusun yaprakları da çiçeğin güzelliğini tamamlar. "Lotus yaprağının ortasında titrek bir çiğ damlası gibi sabah güneşi parıldar." Çünkü yaprağın yüzeyi kör diken benzeri çıkıntılarla kaplıdır. Düşen yağmur damlaları hemen edebiyatın yüzyıllardır takdir ettiği bir görünüme, kristal benzeri damlacıklara dönüşür. Yeterli su ve besinle, yuvarlak, düz lotus yaprakları 3 metre çapına ulaşabilir. Çiçekleri yüksekte dimdik dururken, lotus yaprakları göledi doldurur. Bir ressam için böyle bir çiçeği çizmemek büyük bir hata olacaktır
Antik çağda nilüfer çiçeği çayı sadece kraliyet kanından olanların içeceği olarak bilinirdi. Nilüfer çiçeği veya diğer ismi ile lotus çiçeği çayı depresyonu giderir ve ruh halini yükseltir. Çay yapımında bitkinin yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Lotus çayının ferahlatıcı aroması ve güzel tadı vardır. Lotus çiçeği çayı bütün vücudu kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Bu bitki çayının yüksek oranda C vitamini ve aminoasit içeriğinden bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yapar, vücudun içindeki birçok süreçleri normalleştirir, protein ve karbonhidrat metabolizmasını iyileştirir. Sıcak havalarda sadece 1 fincan nilüfer çiçeği çayı içmeniz vücut ısısını birkaç derece düşürerek cildinize ferahlık ve serinlik hissi verecektir.

Nilüfer (Nelumbo) – nilüfergiller ailesinden olan ve suda yetişen bir sarmaşık bitkisidir. Lotus yer yüzünün en eski çiçeklerindendir. Bitkinin anavatanı Kuzey Afrika olarak bilinmektedir. Onun ilk izleri 100 milyon yıl öncesine aittir. Lotus bitkisi koruma altına alınan bitki türlerindendir. O yüzden lotus yani nilüfer çiçeğinin toplanması yasaktır (yalnız üretim amaçlı özel ekilen türleri hariç).

Nilüfer çiçekleri sabah erkenden, güneş doğmadan toplanır. Çünkü o saatlerde çiçekler daha aromalı olur. Nilüfer yani lotus yaprakları ve çiçekleri çay yapımında kullanılır. Lotus kökleri kurutulmuş, kızartılmış ve haşlanmış halde yenebilir. Lotus köklerinden un yapılır. Bitkinin yapraklarından çeşitli yemekler ve salata yapılır. Ayrıca bitkinin tohumları da yenebilir. Nilüfer kökleri idrar söktürücü, kanamayı durdurucu, ferahlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca lotus kökleri B1 vitamini eksikliğini giderir.

Bu bitkiden lotus yağı, tentürler ve kozmetik ürünler yapılır. Faydalı lotus tohumları ve yaprakları bağırsakları ve böbrekleri temizler, vücuda canlılık verir ve kan damarlarını genişletir. Lotus tohumları kahve üretiminde kullanılır.

Nilüfer Tohumlarının Kimyasal Bileşimi
Taze nilüfer tohumları A, riboflavin (B2), Tiamin (B1), piridoksin (B6), Pantotenik asit (B5), Folik asit (B9), PP (B3) vitaminleri; fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum; demir, çinko, manganez, bakır.
Nilüfer veya Lotus Çiçeği Çayının Faydaları
Kanser tedavisine yardımcı olur
İdrar söktürücü etkiye sahiptir
İltihap önleyici etkiye sahiptir
Ateş düşürücü özelliği ardır
Metabolizmayı hızlandırır
Kan dolaşımını hızlandırır
Kan şekerini dengeler
Fazla kilolardan kurtulmak için içilir
Sinirsel yorgunluğu giderir
Uykusuzluğa iyi gelir
Aritmi hastalığı tedavisinde kullanılır
Hipertansiyon hastalığına iyi gelir

Lotus Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?
Nilüfer çiçeği çayından maksimum faydalanabilmek için bitkinin yapraklarını ve çiçeklerini karıştırarak demleyin. 2 çay kaşığı kurutulmuş bitkinin üzerine 500 ml henüz kaynamış su koyun ve 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve için. Günde 3 kere içebilirsiniz.

Nilüfer Çiçeği Çayinin Zararlari Ve Yan Etkileri
Lotus çiçeği çayının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedbir amaçlı hamile kadınların, küçük çocukların ve bitkiye özel alerjisi olanların tüketmesi tavsiye edilmez

Comments