Malzemeler
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı ılık su
1/2 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
200 gram nutella
200 gram kuvertür beyaz çikolata
Detay:Kuvertür çikolata da nedir?
Cevap:Çikolata yapımında ham madde olarak kullanılır. Kakao çekirdeklerinin işlenmesi ile elde edilen saf çikolatadır. Yüksek oranda kakao içerir ve içinde katkı maddesi bulunmaz. Halk arasında “kalıp çikolata” ve “külçe çikolata” gibi isimlerle de bilinir.
Püf Noktası
Fırının önceden yüksek ısıda ısıtılmış olmasına dikkat edin.Çıtır çıtır kızaran bir pizza hamuru istiyorsanız hamurunda toz şeker kullanmayın.
Nasıl Yapılır?
Pizza hamurunu hazırlamak için; kuru mayayı ılık suyla karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin.
Elenmiş un ve tuzu derin bir karıştırma kabına alın. Zeytinyağı ve süt eklediğiniz sıvı maya karışımını unun orta kısmına ekledikten sonra tüm malzemeyi hamur toparlanana ve iyice kıvama gelene kadar yoğurun.
Tek bir beze haline gelen pizza hamurunu, üzerini hafif nemli bir pamuklu bezle örttükten sonra oda ısısında mayalanması için 30 dakika kadar bekletin.
Oda ısısında mayalanan hamuru daha kolay bir şekilde açılması ve gevrek olması için; streç film ile sarıp, buzdolabında en az 30 dakika daha bekletin.
Yaklaşık 30 cm. çapında çıtır çıtır kızaran, gevrek bir pizza tabanı elde etmek için beklettiğiniz hamuru yağlı kağıt ya da unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla açın.
Hamurun alt ve üst kısmının eşit derecede pişmesi için açtığınız hamuru, delikli bir pizza tabanı ya da yağlı kağıt üzerine alın ve fırın ızgarasının üzerine yerleştirin.
Delikli bir pizza tabanınız yoksa fırın tepsisi kullanmayın. Yağlı kağıt ile birlikte direkt olarak ızgara teli üzerine yerleştirin. Bu şekilde alttan ve üstten eşit ısıda pişecektir. Çok fazla kabarmaması için bir çatal yardımıyla üzerine küçük delikler açın.
İnce hamur pizzayı önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10-12 dakika pişirin.
Bu sırada bir tencerede bulunan kaynayan su buharı üzerine yerleştirdiğiniz ayrı bir kapta kuvertür beyaz çikolatayı, alttan üste doğru karıştırarak eritin.
Fırından çıkan sıcak pizzayı soğuması için dinlendirdikten sonra üzerini nutella ya da arzu ettiğiniz bir çikolata ezmesiyle kaplayın.
Benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı küçükten büyüğe giden halkalar halinde nutellalı pizza üzerine gezdirin. Bir kürdan yardımıyla beyaz çikolatayı dalga dalga dağıtıp pizzaya son şeklini verin.
Arzuya göre çilek dilimleri, fındık içi ya da file bademle süslediğiniz çikolatalı pizzayı dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Detay:Pizzanin üzerini fındıklarlada süsleyebilirsiniz.Fındıklı çikolata tutkunu iseniz :)
Comments
Post a Comment