Toplanın, önemli bir mevzumuz var. Gündemin ilk sıralarına oturan bir bitkinin yağından, palm yağından bahsetmemiz gerekiyor..
Biz onu en son kısa bir süre önce hakkında çıkan haberler ve iddialar sayesinde tanıdık. Halbuki uzun yıllardır aramızda, yediklerimizin, içtiklerimizin içinde bulunuyor. Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok noktasında tüketiliyor. Sadece yeme-içme sektöründe de değil, kozmetik, temizlik gibi farklı sektörlerde de karşımıza çıkan bir yağ bu...
Hurma yağı da deniliyor buna..: Palm yağı nedir? Özellikleri nelerdir?
Tamam, belki de mutfağımıza zeytinyağı alır gibi palm yağı almıyoruz. Belki o yüzden uzak geliyor bize bu kavram. Ama dediğimiz gibi yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız birçok şeyin içinde var. O yüzden tez elden öğrenmemiz şart oluyor.
Palm yağı; palmiye ağaçlarının meyvesinden, çeşitli işlemler sonucunda elde edilen bitkisel bir yağ çeşididir. Hurma yağı, palm oil olarak da adlandırılmakta. Elde edildikleri ağaçlar ve meyveleri bildiğimiz, ülkemizde yetişen palmiye ağaçları gibi değil, farklı. Bu ağaçlar özellikle tropik bölgelerde yetişen ağaçlar olmakla birlikte,ceviz büyüklüğünde, kırmızı-kahverengi renklerinde bir meyveye sahip. Bu meyveye palmiye ağacı meyvesi deniliyor ve palm yağı dediğimiz sıvı bu meyvelerin çekirdek kısımlarından elde ediliyor.
Özelliklerine gelecek olursak; palm yağı laurik asit yönünde oldukça zengin bir yağ çeşidi. %50 doymuş yağ asitleri, %40 doymamış yağ asitleri ve %10 çoklu doymamış yağ asitleri olmak üzere tüm türlerin birleşiminden oluşan bir yağ. Bu da onu trans olmayan bir yağ türüne çeviriyor.
Ayrıca palm yağı hidrojenize olmadığı sürece doğallığını koruyabiliyor. Üretimi diğer yağlara nazaran daha ucuz ve kolay olduğu için üretimi giderek hız kazanıyor.
Bir diğer merak konusu: Palm yağı nasıl üretilir?
Sıra geldi palm yağı hakkında çok merak edilen bir diğer konuya, palm yağının üretimine. Palmiye ağaçlarının en çok yetiştiği toprakların başını çeken Malezya ve Endonezya geliyor. Tropik iklimleri seven palmiye ağaçları o toprakların yerli ağaçlarından. Bu ağaçların meyvelerinden ise palm yağı üretiliyor.
Palm yağı; palmiye ağacı meyvesinin çekirdeklerinden ve meyvenin kendisinden olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Çekirdekten üretim daha ucuz olmakla birlikte, meyvenin kendisinden üretim daha maliyetli. Fakat meyvesinden üretilen yağ, çok daha kaliteli bir içeriğe sahip. Bu meyvelerin toplanıp, işlenmesiyle(genellikle pres)de yağı üretiliyor.
Palm yağı üretimin perde arkasında ise bazı üzücü iddialar duymaktayız
Orangutanların yaşamını etkiliyor mu: Palm yağı üretimi hakkında iddialar
Palm yağı üretiminin arkasında yatan iddialar palm meyvelerinin toplandıkları ormanlarda patlak veriyor. Yağmur ormanları, iklim değişimleri, hayvan haklarını koruma gibi birçok alanda faaliyet gösteren RainForest Action Network, palm yağı üretiminin hızlı artışı üzerine bazı iddialarda bulundu. Konu üzerine araştırmalar yapan RAN, palmiye ağaçlarının giderek azaldığını ve bölgede yaşayan, palmiye ağaçlarını evlerini benimsemiş olan orangutanların sırf bu nedenle hayatlarını kaybettikleri yönünde üzücü açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili kapsamlı bir web sitesi yaptıkları gibi, içinde palm yağı bulunan ürünlerle ilgili manifestolar yayınladılar. Eylem yaptılar ve çeşitli kampanyalar düzenlediler. Palm yağı üretiminin hem insan sağlığına, hem iklimlere, hem de o bölgede yaşayan canlıların hayatlarını tehdit ettiğine dair çok ciddi kanıtlar ortaya koydular.
Üretime dair sorunların çıkış noktası bu şekilde başlamış oldu. Palm yağı üretiminin hem insan sağlığını, hem doğaya hem de orada yaşayan canlıların hayatları üzerine etkileri tartışılmaya devam edilmektedir.Bakalım ne zaman sonuçlanacak..
Not: Konuyla ilgili detaylı bilgiye RainForest Action Network sitesinden ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili National Geographic'in de kaleme aldığı bir haber var.
Bio diesel, abur cuburlar ve daha niceleri: Palm yağı nerelerde kullanılır?
Marketlerin belki de en sevilen "abur cubur" bölümündesiniz. Sepete atmak için uzandığınız bisküvilerin, çikolataların, gofretlerin içindekiler bölümünde "palm yağı ya da hurma yağı" gibi bir ifadeler sıklıkla çarpmaktadır gözünüze.. Bu yağ neredeyse marketin bu bölümündeki çoğu üründe var. Evet, yediğimiz çoğu abur cuburun içinde palm yağı mevcut ve bu böyle sürüp gidiyor...
Hatta afiyetle tükettiğimiz Nutella'nın içinde de palm yağı mevcut. Nutella, internet sitesinde palm yağı ile ilgili geniş kapsamlı bir yazıya yer verdi. Yazıda: "Palm yağı, Nutella'ya kremsi dokusunu kazandırmasının yanı sıra işlendikten sonra kokusuz olmasını sağlayan özellikleri sayesinde Nutella'da yer alan malzemelerin aromasını da güçlendirdiği için kullanılmaktadır." deniliyor. Ayrıca palm yağının uzun yıllardır kullanılan bir meyve yağı olduğunun altı çiziliyor ve EFSA standartları çerçevesinde üretim yaptıklarının altı çiziliyor
Sadece burada da değil. World Wildlife Fund'ın (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yayınladığı listede farklı birçok malzemeye ve alana rastlıyoruz. Daha güzel görünmek için sürdüğümüz rujların, arabalarımızı çalıştırmak için kullandığımız bio diesel'in, şampuanların, pizza hamurlarının, deterjanların, sabunların, margarinin içinde de palm yağı mevcut. Palm yağı kullanım alanı çoook geniş olan bir yağ türü.
Not: Konuyla ilgili ayrıntılı WWF'nin listesine şuradan ve Nutella'nın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Gelelim can alıcı meseleye: Palm yağı zararlı mı? Kanser yapar mı?
Zeytinyağı, fındık yağı, mısır özü yağı ve daha niceleri... Bitkilerden elde edilen tüm yağların belli bir pişirme ve kullanma biçimleri var. Palm yağı da bir bitkinin özlerinden elde edilen yağlar arasındadır. Pek tabiki onun da kendine has bir kullanma ve pişirme biçimi var. Uzmanlar palm yağının zararları konusunda ikiye bölünüyor. Kimi palm yağının çok yararlı olduğunu savunuyor, diğer grup bunun tam karşısına oturuyor ve zararları konusundaki savlarını bir bir vurguluyor. Henüz palm yağının kanser yaptığına dair kesin bir araştırma da mevcut değil.
Bir grup uzman, palm yağının cilde iyi geldiğini, laurik asit yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğu için kullanılması ve tüketilmesi gerektiğini savunurken,diğer uzmanlar ise doymuş yağ oranının yüksek olması sebebiyle koroner kalp hastalıklarını tetiklediğini savunuyor.
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı güncel açıklamada ise palm yağı içeren ürünlerin araştırılacağı söylendi. Açıklamada "Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır" ifadesi kullanıldı. Ayrıca "Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır"" cümlesi de altı çizilen bir diğer konu başlığı olma özelliğini korudu.
Biz onu en son kısa bir süre önce hakkında çıkan haberler ve iddialar sayesinde tanıdık. Halbuki uzun yıllardır aramızda, yediklerimizin, içtiklerimizin içinde bulunuyor. Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok noktasında tüketiliyor. Sadece yeme-içme sektöründe de değil, kozmetik, temizlik gibi farklı sektörlerde de karşımıza çıkan bir yağ bu...
Hurma yağı da deniliyor buna..: Palm yağı nedir? Özellikleri nelerdir?
Tamam, belki de mutfağımıza zeytinyağı alır gibi palm yağı almıyoruz. Belki o yüzden uzak geliyor bize bu kavram. Ama dediğimiz gibi yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız birçok şeyin içinde var. O yüzden tez elden öğrenmemiz şart oluyor.
Palm yağı; palmiye ağaçlarının meyvesinden, çeşitli işlemler sonucunda elde edilen bitkisel bir yağ çeşididir. Hurma yağı, palm oil olarak da adlandırılmakta. Elde edildikleri ağaçlar ve meyveleri bildiğimiz, ülkemizde yetişen palmiye ağaçları gibi değil, farklı. Bu ağaçlar özellikle tropik bölgelerde yetişen ağaçlar olmakla birlikte,ceviz büyüklüğünde, kırmızı-kahverengi renklerinde bir meyveye sahip. Bu meyveye palmiye ağacı meyvesi deniliyor ve palm yağı dediğimiz sıvı bu meyvelerin çekirdek kısımlarından elde ediliyor.
Özelliklerine gelecek olursak; palm yağı laurik asit yönünde oldukça zengin bir yağ çeşidi. %50 doymuş yağ asitleri, %40 doymamış yağ asitleri ve %10 çoklu doymamış yağ asitleri olmak üzere tüm türlerin birleşiminden oluşan bir yağ. Bu da onu trans olmayan bir yağ türüne çeviriyor.
Ayrıca palm yağı hidrojenize olmadığı sürece doğallığını koruyabiliyor. Üretimi diğer yağlara nazaran daha ucuz ve kolay olduğu için üretimi giderek hız kazanıyor.
Bir diğer merak konusu: Palm yağı nasıl üretilir?
Sıra geldi palm yağı hakkında çok merak edilen bir diğer konuya, palm yağının üretimine. Palmiye ağaçlarının en çok yetiştiği toprakların başını çeken Malezya ve Endonezya geliyor. Tropik iklimleri seven palmiye ağaçları o toprakların yerli ağaçlarından. Bu ağaçların meyvelerinden ise palm yağı üretiliyor.
Palm yağı; palmiye ağacı meyvesinin çekirdeklerinden ve meyvenin kendisinden olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Çekirdekten üretim daha ucuz olmakla birlikte, meyvenin kendisinden üretim daha maliyetli. Fakat meyvesinden üretilen yağ, çok daha kaliteli bir içeriğe sahip. Bu meyvelerin toplanıp, işlenmesiyle(genellikle pres)de yağı üretiliyor.
Palm yağı üretimin perde arkasında ise bazı üzücü iddialar duymaktayız
Orangutanların yaşamını etkiliyor mu: Palm yağı üretimi hakkında iddialar
Palm yağı üretiminin arkasında yatan iddialar palm meyvelerinin toplandıkları ormanlarda patlak veriyor. Yağmur ormanları, iklim değişimleri, hayvan haklarını koruma gibi birçok alanda faaliyet gösteren RainForest Action Network, palm yağı üretiminin hızlı artışı üzerine bazı iddialarda bulundu. Konu üzerine araştırmalar yapan RAN, palmiye ağaçlarının giderek azaldığını ve bölgede yaşayan, palmiye ağaçlarını evlerini benimsemiş olan orangutanların sırf bu nedenle hayatlarını kaybettikleri yönünde üzücü açıklamalarda bulundu.
Konuyla ilgili kapsamlı bir web sitesi yaptıkları gibi, içinde palm yağı bulunan ürünlerle ilgili manifestolar yayınladılar. Eylem yaptılar ve çeşitli kampanyalar düzenlediler. Palm yağı üretiminin hem insan sağlığına, hem iklimlere, hem de o bölgede yaşayan canlıların hayatlarını tehdit ettiğine dair çok ciddi kanıtlar ortaya koydular.
Üretime dair sorunların çıkış noktası bu şekilde başlamış oldu. Palm yağı üretiminin hem insan sağlığını, hem doğaya hem de orada yaşayan canlıların hayatları üzerine etkileri tartışılmaya devam edilmektedir.Bakalım ne zaman sonuçlanacak..
Not: Konuyla ilgili detaylı bilgiye RainForest Action Network sitesinden ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili National Geographic'in de kaleme aldığı bir haber var.
Bio diesel, abur cuburlar ve daha niceleri: Palm yağı nerelerde kullanılır?
Marketlerin belki de en sevilen "abur cubur" bölümündesiniz. Sepete atmak için uzandığınız bisküvilerin, çikolataların, gofretlerin içindekiler bölümünde "palm yağı ya da hurma yağı" gibi bir ifadeler sıklıkla çarpmaktadır gözünüze.. Bu yağ neredeyse marketin bu bölümündeki çoğu üründe var. Evet, yediğimiz çoğu abur cuburun içinde palm yağı mevcut ve bu böyle sürüp gidiyor...
Hatta afiyetle tükettiğimiz Nutella'nın içinde de palm yağı mevcut. Nutella, internet sitesinde palm yağı ile ilgili geniş kapsamlı bir yazıya yer verdi. Yazıda: "Palm yağı, Nutella'ya kremsi dokusunu kazandırmasının yanı sıra işlendikten sonra kokusuz olmasını sağlayan özellikleri sayesinde Nutella'da yer alan malzemelerin aromasını da güçlendirdiği için kullanılmaktadır." deniliyor. Ayrıca palm yağının uzun yıllardır kullanılan bir meyve yağı olduğunun altı çiziliyor ve EFSA standartları çerçevesinde üretim yaptıklarının altı çiziliyor
Sadece burada da değil. World Wildlife Fund'ın (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yayınladığı listede farklı birçok malzemeye ve alana rastlıyoruz. Daha güzel görünmek için sürdüğümüz rujların, arabalarımızı çalıştırmak için kullandığımız bio diesel'in, şampuanların, pizza hamurlarının, deterjanların, sabunların, margarinin içinde de palm yağı mevcut. Palm yağı kullanım alanı çoook geniş olan bir yağ türü.
Not: Konuyla ilgili ayrıntılı WWF'nin listesine şuradan ve Nutella'nın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Gelelim can alıcı meseleye: Palm yağı zararlı mı? Kanser yapar mı?
Zeytinyağı, fındık yağı, mısır özü yağı ve daha niceleri... Bitkilerden elde edilen tüm yağların belli bir pişirme ve kullanma biçimleri var. Palm yağı da bir bitkinin özlerinden elde edilen yağlar arasındadır. Pek tabiki onun da kendine has bir kullanma ve pişirme biçimi var. Uzmanlar palm yağının zararları konusunda ikiye bölünüyor. Kimi palm yağının çok yararlı olduğunu savunuyor, diğer grup bunun tam karşısına oturuyor ve zararları konusundaki savlarını bir bir vurguluyor. Henüz palm yağının kanser yaptığına dair kesin bir araştırma da mevcut değil.
Bir grup uzman, palm yağının cilde iyi geldiğini, laurik asit yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğu için kullanılması ve tüketilmesi gerektiğini savunurken,diğer uzmanlar ise doymuş yağ oranının yüksek olması sebebiyle koroner kalp hastalıklarını tetiklediğini savunuyor.
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı güncel açıklamada ise palm yağı içeren ürünlerin araştırılacağı söylendi. Açıklamada "Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır" ifadesi kullanıldı. Ayrıca "Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır"" cümlesi de altı çizilen bir diğer konu başlığı olma özelliğini korudu.
Comments
Post a Comment