Gelelim kendi şampuanını baştan yaratmak isteyenler için uygulanabilecek formüllere… İlk adım olarak, köpürtücü baz ve ana malzemelerini seçerek işe başlamamız gerek
Ana ve köpürtücü malzeme olarak, büyük marketlerde bulabileceğiniz, Hindistan cevizi sütünü, aktarlarda ya da online sipariş yoluyla bulabileceğiniz sabun cevizi veya sıvı Kastilya sabununu tercih edebilirsiniz. Ek malzemeler ise tercihinize göre bitkisel esans yağlar, aloe vera jeli ve B vitamini kapsülleri.
Sıvı Kastilya sabunu, iyi kalite zeytinyağından yapılan doğal bir üründür. Zararlı kimyasallar içermediği gibi aklınıza gelebilecek her tür temizlikte bu maddeyi kullanmak mümkündür. Hindistan cevizi sütü, büyük marketlerde konserve olarak satılıyor. Dilerseniz meyvenin kendisini satın alıp içindeki sütten de yararlanabilirsiniz. Cilde çok faydalı.Sabun cevizi ise, ülkemizde henüz yaygın olarak bilinmemekle birlikte oldukça etkili bir temizleyici meyve.
Köpük köpük dakikalar için: Baz yapımı
Yukarıda bahsedilen 3 malzemeden şampuan bazı yapıyoruz öncelikle.
1. Yol: 1,5 litre suya, 7-10 adet sabun cevizi atıp, yaklaşık 2 saat orta ateşte kaynatıp, çıkan suyu temizlik için kullanıyorsunuz. Üstelik sabun cevizlerini yeniden kullanmak üzere kurutup saklayabiliyor, 6-7 defa kullanabiliyorsunuz.
2. Yol: Uygun bir şişeye, yarı yarıya olacak şekilde sıvı Kastilya sabunu ve içme suyu ekliyorsunuz.
3. Yol: Uygun bir şişeye, yarı yarıya olacak şekilde Hindistan cevizi sütü ve içme suyu ekliyorsunuz.
4. Yol: İlk 3 yoldan çok daha etkili olan baz ise, uygun bir şişeye yarı yarıya Hindistan cevizi sütü ve sıvı Kastilya sabunu eklemek.
Bu bazları, tek başına şampuan olarak kullanabilirsiniz. Fakat daha etkili hale getirmek için ve hazır şampuanları etkinleştirmek için yazının başında bahsettiğimiz aşağıdaki tablodaki esans yağlar ve malzemelerden, saçınızın ihtiyacına göre ve uygun miktarda şişenize ekleyebilirsiniz. Böylelikle daha etkili bir şampuan elde etmiş olursunuz.
Saçın daha iyi beslenmesi için: 2-3 ampul B vitamini (eczanelerden alabilirsiniz), 1 yemek kaşığı hint yağı,
Saç dökülmesi sorununuz varsa: 20 damla ısırgan otu yağı, çam terebentin yağı, menekşe yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,
Yağlı saçlar için: 20 damla limon yağı, çay ağacı yağı, çam terebentin yağı, adaçayı yağı veya portakal yağı,
Kuru saçlar için: 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı, natürel sızma zeytinyağı, avokado yağı veya jojoba yağı,
Normal saçlar için: 20 damla lavanta yağı, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya 10 damla limon yağı,
Kepek sorununuz varsa: 20 damla nane yağı, okaliptüs yağı, biberiye yağı veya lavanta yağı,
Saç derisinin ferahlaması ve yenilenmesi için: 2 yemek kaşığı aloe vera jeli.
Buraya dikkat: İpuçları
- Ev yapımı şampuanlar, boyanmamış saçlar üzerinde daha etkilidir. Boyalı saçlar için ise boyaya zarar verici etki gösterebilir. Kullanmadan önce kuaförünüze danışınız.
- Bu şampuanlarla normalden daha fazla kafa derinizi ovmanız, masaj yapmanız gerekli. Saç derinize bu doğal malzemelerle masaj yaptığınızda, saçlarınız daha çok canlanacaktır.
- Kendi yaptığınız şampuanın şişesini kullanmadan önce iyice çalkalamayı unutmayın,homojen hale gelsin.
- Her tip şampuan sonrasında saçınızı yarı yarıya içme suyu ve elma sirkesi karışımıyla durulayabilirsiniz. İyi kalite bir elma sirkesi kullanırsanız ve yarı yarıya su+sirke ölçüsüne sadık kalırsanız, saçlarınız kurutmadan sonra buram buram sirke kokmaz ve rahatsız edici bir koku yaymaz.
- Eski bir binada oturuyorsanız, tesisat da eski olduğundan musluk suyu normalden çok daha kireçli ve katı olabilir. Bu durumda şampuan kolayca köpürmeyeceği gibi, saçlarınız ne denerseniz deneyin yeterince yumuşak ve temiz olmayabilir. Fakat basit bir filtreleme yöntemiyle bu sorunu tabiki çözebilirsiniz. Tesisatçıya danışınız.
Comments
Post a Comment