Sarma Aşı


Malzemeler:4 kişilik

1 cup=1 su bardağı

1,5 su bardağı (genel tarif bardağı olur kendisi Paşabahçe yapımı olup ortalama 200 gr. bulgur alır) pilavlık bulgur

İri bir baş kuru soğan (Migros`tan falan alışveriş yapıyorsanız naylon file içinde uzun bir değnek gibi ambalajlanmış o iri soğanlardan bir tane yeter de artar bile. Normal boyutta soğan alabilenlerdenseniz iri size göre neyse o.)

1,5 yemek kaşığı tereyağ

2,5 bardak kaynar su (Su miktarı, bulgurun su çekme kapasitesine göre değişebilir. Pilavlarda su, çok önemli; ama ben suyu bir kerede koyma derdine düşmüyorum doğrusu. Göz kararı suyu koyuyorum. Baktım bu su çekmeye yüz tuttu; ama pirinç/bulgurda pişme emaresi yok biraz daha suyu anında kaynatıp ekliyorum. Pişman olmadım!)

3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi 

Rendelemeye uygun tuzsuz peynir (Urfa peyniri gibi sert peynirler, artık marketlerde selefon kostümleriyle karşımızdalar, değerlendirmek lazım.)

Yeterli miktarda tuz, karabiber

1 silme yemek kaşığı kuru nane (bol naneli bir pilav olacak bu)

Yarım su bardağı ceviz (bıçakla küçük parçalara bölünmüş halde, dövülmüş olmuyor, dövülünce bir kısmı toz haline geliyor çünkü)

Salamura asma yaprağı (isteğe bağlı; ama yemeğe adı veren olayın kahramanı,kesinlikle salamura derim tadı bir başka)

Bir de bu pilavın gerçek tarifinde kullanılan kakırdak (kıyılmış iç yağ eritilip yağı süzüldükten sonra geri kalan küçük, kızarmış, çıtır, çıtır doku parçaları) var ki, onu bu diyarlarda, bu devirde bulmak imkansıza yakın. Bu malzemeyi kullanmayız olur biter!

Tarif:
Soğanı yemeklik doğrayın, ısıtılmış pilav tencerenizde yağsız olarak çabuk çabuk çevirin sonra yağı ekleyin ve birkaç kez daha karıştırın.

Tencereye suyu koyun kaynatın ya da su ısıtıcısında suyu kaynatıp tencereye boşaltın. Bulguru yıkayın suyunu süzdürün. Tuz, karabiber, ceviz ve bulguru kaynamakta olan suya ekleyin.

Bu sudan birkaç yemek kaşığı alarak bir kaseye koyduğunuz haşhaş ezmesinin üstüne dökün. 

Pilav pişerken, haşhaş ezmesini bu suyla inceltip seyreltin. Pilavın pişmesine yakın  olduğu zaman haşhaş ezmesini tencereye ekleyin.

Pilav pişince, rendenin uzun tarafıyla uzun uzun rendelemiş olduğunuz peyniri ve aromasını ayrıca kuru naneyi pilava ekleyin.

Pilavın demlenmesi için tencereyi bir güzel kapatın

Turşu, soğan, yoğurt, bulgur pilavını neyle yemeyi tercih ediyorsanız ondan çıkarın. İsteğe bağlı kısmını dikkate almış ve salamura asma yaprağı satın almışsanız onları da gerektiği gibi hazırlayıp güzelce bir tabağa koyun. 

Bu pilav, bu yapraklara sarılarak yeniyor. Pilav demlendikten sonra tabaklara koyun. Asma yaprağı tabağı pilavı yiyenlerin hemen elinin altında bulunmalı. Bir asma yaprağının içine bol miktarda pilavdan koyduktan sonra iri, tombik sarmalar yapın ve afiyetle yiyin. Zeytinyağlı sarma yapar gibi kalem gibi olsun diye zahmet etmenize gerek yok, zaten isteseniz bu içi kullanarak öyle ince saramazsınız, tabağınızdaki pilav soğur, ayriyetten peynir kaskatı olur. İsteğe bağlı kısmını dikkate alıp daha fazla zahmete girmek istemiyorsanız kaşıklayın pilavı gitsin. :)

Comments