Şifalı Yaban Kekiği Hakkında Merak Ettikleriniz


Yaban Kekiği: Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve aromatik kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olmuş bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde leziz bir aroma katan bir baharat olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu kekik çeşidi çay olarak demlenip, bu şekilde de tüketilmekte ya da yağı çıkartılıp cilde sürülerek tüketilebilmektedir.

Yaban/Dağ Kekiğinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

*Yaban kekiğinin bedene güç ve kuvvet verme ve yorgun olma halinde yorgunluğu geçirme özelliği bulunmaktadır.

*Yaban kekiği, sinir sistemini güçlendirmekte, stres ile sinirden kaynaklanan rahatsızlıkları önlemektedir.

*Yaban kekiğinin iştah açma özelliğinden dolayı iştah sorunu yaşayan kişiler üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir

*Kalp ritim bozukluğu ve benzeri rahatsızlıkları önleme özelliğine sahiptir ve çarpıntı rahatsızlığı olan kişiler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

*Bağırsak iltihabı ve benzeri bağırsak rahatsızlıkları üzerinde oldukça etkili bir bitkidir

*Yaban kekiğinin idrar yapmada zorlanan kişiler üzerinde oldukça etkili idrar söktürücü b,r özelliği vardır.

*Yaban kekiği, bağırsaklarında bağırsak solucanı olan kişiler üzerinde  denendiğinde solucanları düşürücü etkisi mevcuttur.

*Çocuklarda anemi rahatsızlığı ile iştah problemlerinin olması halinde yaban kekiği çok etkili bir bitkidir.

*Yaban kekiğinden elde edilen su romatizma ile ilgili rahatsızlıklar üzerinde fayda sağlamaktadır. Bunun için romatizma rahatsızlığı bulun kişinin sorunlu bölgelere kekik suyu ile masaj yapması gerekmektedir.

*Bu bitki soğuk algınlığı ile astım gibi rahatsızlıklar üzerinde oldukça etkili bir doğal ilaçtır.
Yaban kekiği bitkisinin adet dönemi sıkıntılı geçen kadınlar üzerinde de adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.

Yaban Kekiğinin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yaban kekiğinin birden fazla kullanım şekli mevcuttur.  

Yaban kekiğinin demleme şeklinde kullanılacak olması halinde, gün içinde en fazla iki bardak tüketilmesi gerekmektedir.

Yaban kekiği çayını şeker yerine daha fazla sağlıklı ve tatlandırıcı özelliğinin de olması sebebi ile bal kullanarak tüketmek gerekmektedir. Şeker kullanılmamasının sebebi çayın daha az fayda sağlamasına ve başka zararlara sebep olmasından kaynaklanır  

Bu bitkinin saf hali ile damıtılmış olması ve bu şekilde tüketilecek olması halinde ise günde en fazla 5 bardak kadar tüketilmesi gerekmektedir. Saf olarak damıtılan kekik suyu çok faydalıdır. Mikrop sebebi ile oluşan enfeksiyonların tedavisi için bu suyun kullanılması gerekir.

Yaban kekiğinin yağ olarak kullanılması halinde, bu yağın gün içinde 3 kez sürülmesi gerekmektedir. Yaban kekiği yağ hali ile aktarlarda ya da farklı satış noktalarında bulunabilmektedir. Bu yağı romatizma rahatsızlığı bulunan kişiler sancı olan bölgelerine sürerek tüketebilmektedir.

Bu kekik türü yemeklerde ise, baharat haline getirilip bu şekilde kullanılmaktadır. Bu baharat yemeklere çok hoş bir koku vermekte ve yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.

Yaban Kekiğinin Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yaban Kekiğinin çayını hazırlamak için ilk olarak, 4 su bardağı su ocağa alınarak iyice kaynayana kadar beklenir. Daha sonra kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı yaban kekiği eklenir ve ocağın altı kısılarak 5 dakika kadar demlendikten sonra ocaktan alınır.

Yaban Kekiği Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bu kekik türü diş ile ilgili olan rahatsızlıklar ile diş eti rahatsızlıklarını tedavi amacı ile sıkça kullanılmakta ve günde bir kere gargara şeklinde kullanıldığı zaman ağızda bulunan bakterilerin derinlemesine doğal yöntemlerle temizlenmesini sağlamaktadır.  
Mide rahatsızlığı olan kişilerin bu kekiği demleyerek, çay şeklinde kullanmaları tavsiye edilmektedir.Çok fazla sıcak olarak tüketilmemesi gereken bu çayı ılık olarak tüketmek uygundur. Bu çayın gün içinde en fazla 2 bardak tüketilmesi ve yavaş yavaş içilmesi gerekmektedir. Aşırı derecede tüketilmesi sağlık açısından zararlıdır.

Kekik Yağı 
Kekik yağı diş eti, hastalıkları konusunda faydalı doğal bir üründür. Özellikle diş eti iltihabında, diş eti kanamalarında uzmanların tavsiye ettiği kekik yağı, bakterilerle savaşan bitkisel bir üründür. Keskin, acımtırak ve kurutucu etkisiyle diş eti hastalıklarına iyi geldiği tespit edilen kekik yağının önerilen dozlarda  kullanılması gerekir.

Kekik vücuttaki faydalı etkileri yüzünden eski dönemlerden itibaren kullanılan bir bitkidir. Zahter, anzer çayı, beyaz kekik, girit kekiği gibi isimlerle de bilinir. Dünyada ortalama 10 kekik türü yetişirken, ülkemizde 33 kekik türü yetişir. Ülkemiz kekik üretiminde önemli bir yerdedir. Kekik kullanımı ilk defa Antik Yunan dönemine kadar iner. İlk kullanımları kokusundan dolayı tapınaklarda tütsü olarak kullanılan kekiğin sağlık alanında kullanımı 16. yüzyıldan itibaren olmuştur. Bu dönemde kekik yağının ağız hijyenini sağlamak amacıyla gargara şeklinde kullanıldığı biliniyor. Yaralar içinde antiseptik olarak faydalanılmıştır.

Kekik yağı diş eti için nasıl kullanılır?
Kekik yağı hazırlamak için, öğlen güneşli zamanda toplanan ve ince ince kıyılan çiçekli kekik dalları gevşek şekilde cam bir şişenin içine konur. Bunun üzerine sızma zeytinyağı ilave edilerek, kekiğin üzerine kadar çıkılır.

Kekik Yağı Nasıl Yapılır? Kimler Kullanmamalı?
Bu şişe 10 gün kadar güneşte tutulur. Daha sonra kullanılacak miktar şişeden süzülür. Kekik yağı diş eti için zeytinyağıyla beraber kullanılır. Aksi halde diş etini yakıcı etki gösterebilir. Diş etindeki sızlamanın, ağrının geçmesi için kekik yağı hafif masaj yapılarak diş etine sürülür. Hem ağrıyı dindirici etki yapar, hem de ağrının etrafa yayılımını engeller. Diş etinde varolan iltihabın kurumasını sağlar, diş eti kanamasını dindirir. Doğal yollardan ağız hijyenini sağlayarak, sağlıklı diş eti ve dişlere sahip olmaya yardımcı olur. Eğer kekik yağı hazır olarak alınacaksa, yine zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

Kekik yağını hamileler, emziren kadınlar kullanmamalıdır. Ayrıca kan pıhtılaşma sorunu olan kişiler, kalp sorunları olanlar, 18 yaşın altında olanlar, hastalıkları nedeniyle ilaç kullananlarda kullanmaması gerekir.. Alerjik yapısı olanlar, hassas cildi olanlarda kekik yağını kullanmamalıdır. Hiper(yüksek) tansiyon sorunu olanlarda kekik yağını kullanmamalıdır. Çünkü tansiyonun yükselmesine neden olabilir. En doğrusu doktora danışılarak doktor bilgisi dahilinde bu tür bitkisel ürünlerin kullanılmasıdır. Kekik yağı diş eti için faydalı olsa da, diğer etkenlerinde uygun olması gerekir. Bilinçsizce kullanımından kaçınılması lazımdır.

Comments