Belki bugüne kadar adını hiç duymadınız, belki adını duydunuz ama ne olduğunu tam olarak bilmiyorsunuz
Bugün nohut kahvesinden söz etmek istedim,
Evet, yanlış okumadınız, nohuttan yapılan bir kahve mevzubahis..
Zor zamanlarda koşup gelen, evlerde Türk kahvesinin yerini dolduran nohut kahvesi nereden çıktı, nasıl yapılır bir bir anlatıyoruz.
Buyursunlar...
Dar zamanların efsane lezzeti: Nohut kahvesinin hikayesi
Nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesini öğrenince adını ilk kez duyduğunuza mutlu olabilirsiniz. Çünkü kendisi, savaş zamanlarında ortaya çıkan bir içecektir
Birinci Dünya Savaşı zamanlarında halk yokluk içindeyken ve yurt dışından hiçbir ürün gelmez iken , insanlar nohut kahvesini keşfediyorlar. O dönemlerde özellikle Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli'de sıkça yapıldığı biliniyor. Tabii ünü zamanla Işıkeli'den çıkıp yayılıyor.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından bir süre daha devam ediyor nohut kahvesinin hakimiyeti. Sonra, zamanla yerini yeniden Türk kahvesine bırakıyor.
Ta ki İkinci Dünya Savaşı'na dek..
İkinci Dünya Savaşı çıkınca, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkileri görülüyor. Savaşa girmememize rağmen, temkinli davranılması gerektiğinden dolayı yurt dışından ithal edilen ürünlere kota konuluyor, kahve çekirdeği de gelmez olunca nohut yeniden fincanlardaki yerini alıyor.
Ardından 70'li yıllarda, yine ekonomik tedbirler söz konusu olduğunda tekrar karşımıza çıkıyor mutfaklarda nohut kahvesi. Anlayacağınız nohut kahvesinin ortaya çıkış hikayesi işte böyle yokluk zamanlarına dayanıyor genellikle.
Çanakkale'de hala ilgi gören lezzet: Nohut kahvesi nerede bulunur?
Hikayesiyle biraz üzse de lezzetini merak ettiren bu lezzet, günümüzde bulması oldukça zor olan tatlardan.Yerini kahve çekirdeğine bırakmış durumda.Ama kötü gün dostu olma yerini hala koruyor nohut kahvesi..
Yine de hala toz halini bulabileceğimiz birkaç online alışveriş siteleri bulunuyor. Elbette daha önce denemediğiniz herhangi bir yiyeceği ya da içeceği alırken dikkat edeceğiniz gibi nohut kahvesini alırken de güvenilir yerlerden aldığınıza emin olmanız lazım
Bunun dışında, Çanakkale'nin Biga ilçesinde nohut kahvesi hala ilgi görüyor. Olur da bir gün yolunuz oralara düşerse Işıkeli köyüne gidip nohut kahvesini sorabilir, tarihi hikayesini yöre insanlarından dinlerken bu efsane lezzeti tadabilirsiniz
Nasıl hazırlanıyor derseniz: Nohut kahvesinin yapılışı
"Nohuttan nasıl kahve yapılabilir ki" diye düşünüyorsanız şöyle,
Önce nohutlar bir güzel haşlanıyor, ardından kurutulup özel makinelerde tıpkı kahve çekirdeği kavrulur gibi kavruluyor. Sonra da değirmenden çekilip toz haline getiriliyor ve kullanmaya hazır oluyor.
Pişirilme aşamasında ise Türk kahvesiyle benzer bir sıra takip ediliyor. Ancak kimileri içine yarım çay kaşığını geçmeyecek kadar karbonat da atıyor. Karbonat, kahvenin daha köpüklü olmasını sağlıyor. Ama siz, nohut kahvesi yapmak istiyorsanız içine karbonat atmanız şart değil.Bu isteğe bağlı bir seçenek.
Son olarak, nohut kahvesi genel olarak şekersiz içiliyor. Çünkü ortaya çıktığı zamanlarda şeker de ulaşılması zor bir malzeme olduğundan kahvenin içine konulmuyor. Bunun yerine yanında kuru üzüm servis edilmesi adetten sayılmakta.
Siz de nohut kahvesini orijinaline en uygun haliyle tüketmek isterseniz içine şeker katmak yerine yanında kuru üzüm yemeyi bir denemelisiniz
"Nohut kahvesinin normal bir Türk kahvesinden ne farkı var" derseniz, aslında tadı oldukça benziyor, sadece rengi biraz daha açık oluyor. En önemli farksa nohut kahvesinin kafeinsiz olmasında yatıyor. Bu nedenle özellikle kafeine karşı duyarlılığı olanlar ya da kafein tüketmekten hoşlanmayanlar için nohut kahvesi oldukça ideal bir çözüm halini alıyor.
Comments
Post a Comment