Delik Korkusu (Tripofobi) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?


Delikli ve gözenekli yapılara karşı duyulan korku ve kaygılar Tripofobi adıyla adlandırılmaktadır. Tripofobi’ye sahip olan kişilerde bu yapılara karşı yüksek korku ve kaçınma duygusu oluşmaktadır. Neden oluştuğu bilinmeyen bir rahatsızlık olan Tripofobi, içi dolu veya boş olan gözeneklere karşı duyulan rahatsızlığı ifade eder.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan bu rahatsızlığın son derece geniş kitleleri etkilediği tespit edilmiştir. Avrupa’da yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden 15’i bu rahatsızlığı taşımaktadır. Genellikle zararsız bir hastalık olarak bilinen Tripofobi, insanlarda yüksek rahatsızlık ve kaygı durumu oluşturarak ortaya çıkmaktadır. Uzmanların açıklamalarına göre, bu delikli gözenekler mide bulantısı, aşırı korku, hassasiyet ve kaçınma durumu hissettirebilmekte

Delik Korkusu Hangi Şeylere Karşı Ortaya Çıkıyor?
Tripobi, lotus gibi sadece içi dolu deliklere sahip olan bitkilere karşı oluşmuyor. Bu rahatsızlığı tetikleyecek pek çok durumun olduğu biliniyor. İçi boş yapılar, karmaşık delik görüntüleri, sünger yapısını andıran delik içeren görüntüler vs. gibi durumlarda da oluşuyor. Ayrıca Tripobi’ye sahip olan kişiler düzenli ve düzgün delik yapılarından da rahatsız olabilmekteler. Bu ise küme yapılara sahip olan bitkilerden oluşuyor. Delik ve korku kelimelerinden türemiş olan Tripofobi aslında tam olarak bir korku anlamını içermiyor. Rahatsızlığı yaşayan kişiler bu deliklerden korkmaktan çok, tiksindiğini ve rahatsızlık yaşadığını bildirmişlerdir. Tripofobi’yi bu durumda korku halinin haricinde değerlendirmek gerekiyor.

Tripofobi Belirtileri Nelerdir?
Genellikle basit bir rahatsızlık olarak bilinen Tripofobi’yi aslında pek çok insan çok şiddetli olarak yaşayabilmektedir. Özellikle bu vakalar için tedavi şarttır. Kişilerin bu şekilde sorunlar yaşaması ise akıllara Tripofobi riskini getirmelidir.Uzun süreli korku ve kaygı durumu Tripofobi rahatsızlığından kaynaklanabilir. Kişilerin bu yapılara karşı oluşan aşırı hassasiyeti Tripofobi’ye işaret etmektedir.

Durumdan kaçınma ise rahatsızlığın diğer belirtileri arasındadır. Hastaların bu gözeneklere karşı duyduğu kaçma hissinin sürekliliği yine bu rahatsızlığa işaret edebilir. Kişilerin duyduğu korkunun ve kaygının sosyal hayatını etkilemesi durumu, diğer belirtiler arasında yer alır. Özellikle bu durumlarda Tripofobi için bir uzmandan yardım almak gerekmektedir. Yoğun anksiyeteye bağlı olarak uzunca bir süredir panik ve kaygı duymak, yine bu hastalığın belirtileri arasına girer.

Comments