Genellikle Kuzey ülkelerinde yaşayan insanlar açık tene ve hassas cilt tipine sahiptirler. Ancak günümüzde cilt tipleri de değişim göstermekte ve çeşitli etkenlere göre değişebilmektedir. Dünya’da, ortalama %40 oranında hassas cilt tipine sahip insan bulunmaktadır.
Doğal cilt yapısının değişimine neden olan bazı faktörler çeşitliliği arttırmış bulunmakta. Bunlar ani iklim değişimleri, kimyasal içeren ürünlerin kullanımı ve tüketilmesi(bu yüzden doğal maskelere ağırlık veriyorum), beslenme, stres ve cilde uygulanan yanlış bakım ürünleri olarak sıralanabilir.
Hassas cilt, yapısı itibariyle kurumaya, pul pul dökülmeye ve çatlamaya karşı oldukça meyilli bir cilt tip olma özelliğini gösterir. Yanlış ürün kullanımı sonucu en fazla hasarı gören cilt tipi de hassas cilt olmaktadır. Bu sebeple de bu cilt tipine fazla özen gösterilmesi gerekir ve narin yapısı sebebiyle düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Hassas cilt tipine sahipseniz, özellikle kış aylarında cildinize çok iyi bakmalısınız. Kimyasal içermeyen küçük çaplı nemlendiricilerle bu bakımı kolayca ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bitkisel ürünler bu konuda en fazla yardımcınız olacak doğal ve ekonomik ürünlerdir
Hassas cildin özellikleri
*Aşırı soğuğa ve aşırı sıcağa karşı fazla duyarlıdır.
*Yanlış uygulamalar, hassas cildin daha da hassaslaşmasına ve yıpranmasına neden olmaktadır.
*Güneş ışınlarından kesinlikle uzak durması gereken bir cilt tipidir. Bu ışınlar cildi tahriş eder ve güneş lekelerine sebep olurlar.
*Stres, en büyük düşmanlarından biridir ve hassas cilt strese maruz kaldığında renk değişimlerine uğrayabilen bir cilt tipidir
Hassas cildi dış etkenlere karşı nasıl koruyabiliriz ve hassas cilt yapısını nasıl sağlamlaştırabiliriz?
Hassas cilt öncelikle kuru cilt tipi demektir. Yani uygun ürünlerle, uygun zaman aralıkları belirlenerek güçlü bir nemlendirme yapılırsa hassas cilt yapısı kendini dış etkenlere karşı daha iyi savunabilir. Bunun dışında düzenli ve iyi beslenmenin önemi de inkar edilemez. Cilde ışıltı ve parlaklık vermesi olanaklı sebze ve meyveleri tüketmenizi öneririm. Havuç, enginar, muz, elma bunlardan sadece birkaçtanesi..
Asla yanlış bileşenlerden oluşan kimyasal bakım ürünlerini tercih etmeyin ve cilt bakım ürünlerini seçerken cildiye doktorunuzla mutlaka iletişim halinde olun. Aksi takdirde ciltte kalıcı kızarıklıklar, alerji ve şişmeler kolayca oluşabilir.Doğal ürünleri tercih etmenizi öneriyorum..
Yüzünüzü çok sık yıkamayın ve yüzünüzün nemlenmesine izin verin. Su, her ne kadar temel besinimiz ve ihtiyacımız olsa da hassas ve kuru bir cilt için korkutucu olabilir. Suya fazla maruz kalan hassas ciltler daha fazla kurur ve sonuçlar da bu olumsuzluklar dahilinde kötü bir şekilde ilerler. Buna sebep olmamak için cildin nemini kazanmasına fırsat vermeniz gerekmekte. Yüz yıkamada yapılan bir diğer yanlış da, ya sıcak ya soğuk su kullanmaktır. Bunun aksine cildinizi her zaman ılık su ile temizlemeniz gerekir. Ilık su cildinizi rahatlatacak ve yumuşatacaktır. Tercihinizi bu yönde yapmalısınız.Soğuk ya da sıcak su ise şok etkisi yaparak cildinizin kurumasına, çatlamasına sebep olacaktır.
Eğer hassas bir cildiniz varsa kurutucu ve tahriş edici etkisi bulunan pek çok sabunu (özellikle kokulu olan sabunları) yüzünüzden uzak tutmalısınız. Hatta “nemlendirici sabun” diye tanıtımı yapılan bazı sabunlar da cildinizde kızarıklığa ve kuruluğa neden olabilirler. Cildi temiz tutmak sivilce ve siyah nokta oluşumunun en düşük seviyede kalması için oldukça önemlidir. Bunun dışında bol bol su içmek hem cildinizin görünümünü geliştirir hem de daha yumuşak ve nemli olmasını sağlar. Hassas ciltler için doğal maskeler ise cildi tahriş etmediği ve sakinleştirdiği bilinen yoğurt, aloe vera, yulaf ve bal gibi doğal maddeler kullanılarak hazırlanabilir.
Hassas Cilt İçin Doğal Maske Tarifleri
Yoğurt Maskesi: Yoğurt maskesi hassas ciltlere olduğu kadar diğer tüm cilt tipleri içinde oldukça faydalı bir maskedir. Cildi yağlı olanlar maskeyi hazırlarken bir kaç damla limon kullansınlar. Kuru cildi olanlar ise kullandıkları bal miktarını arttırabilirler.
malzemeler
2-3 kaşık yoğurt ve 1-2 kaşık yulaf ezmesi.
İki malzemeyi homojen bir şekilde karıştırdıktan sonra ve cilt tipinize göre, seçtiğiniz diğer malzemeleri ekledikten sonra yüzünüze eşit miktarda yayın. 15 dakika kadar bekleyip ılık suyla yıkayın
Yumurta Akı ve Yulaf Ezmesi Maskesi: Hassas ciltler için nemlendirici özelliği olan bir maskedir. 1 adet yumurtanın akını yoğun kıvama gelecek miktarda yulaf ezmesiyle karıştırarak yüzünüze sürün. 10-15 dakika bekletmeniz yeterlidir.Daha sonra ılık su yardımıyla cildinizi temizleyin
Bal ve Muz Maskesi: Bu maske, yağlı cildi temizler, derinlemesine besler ve yumuşatır. Maskeyi hazırlamak için kabuğunu soyduğunuz 1 adet muzu çatalla iyice ezin ve yarım yemek kaşığı balla karıştırdıktan sonra yüzünüze sürüp 15 dakika kadar bekletin. Cildiniz aşırı yağlı bir cilt tipi ise bir kaç damla limon veya portakal suyu ekleyebilirsiniz.
Diğer Bakım Önerileri
Ölü Deriyi Temizlemek: Yüzünüzdeki ölü deri tabakasını temizlemek için 3 tane alternatifiniz var. Birincisi kimyasal peeling; ki hassas cildin kimyasal peeling sonrası toparlanması için uzun süreler gerekebilir, ikincisi; kozmetik peeling maskeleri, üçüncü seçenek ise peeling etkili, ev yapımı doğal maskeler. Daha önce kimyasal kozmetik kullanıp yan etkilerini yoğun şekilde görmüş hassas cilt tipine sahip biri olarak,doğal ev yapımı maskeleri öneririm.Aşağı yukarı her kimyasalı kullandım ve doğal maskelerin verdiği o kusursuz etkiyi hiçbir kimyasal üründe göremedim arkadaşlar..Şimdi doğal maskeleri anlatmaya geçelim,
Esmer Şeker:
Esmer şeker peelingi her cilt tipine uygulanabilir. Aynı zamanda kuru bir cilde sahipseniz esmer şeker peelingine bal ekleyerek cildinizin de nemlenmesini sağlayabilirsiniz.Bunun dışında cildiniz çok yağlı ise bu peeling içerisine limon ekleyebilir ve yağ dengesini koruyabilirsiniz.
Malzemeler
Esmer şeker ( 1 yemek kaşığı )
Hindistan cevizi yağı ( 1 çay kaşığı ) aktarlarda bulabilirsiniz
Hazırlanışı ve Uygulanışı : Cam bir kase içerisine 1 yemek kaşığı esmer şekeri koyun. Ardından 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağını ekleyin ve güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı eliniz ile cildinize ufak ufak ve daireler çizerek masajla uygulayın. Cildinizde yaklaşık olarak 5 dakika beklettikten sonra ılık bir su ile cildinizi yıkayın
Esmer Şeker Peelingi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
*Esmer şeker peelingini cildinize uyguladıktan sonra mutlaka nemlendirici kullanmanız gerekir
*Esmer şeker peelingi en fazla haftada 1 kere uygulanabilir
*Bazı hassas ciltlerde kızarıklık veya tahriş etkisi bırakabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız , peeling uygulamasını bırakın
*Peeling sonrasında kesinlikle cildinize alkol içeren ürünleri kullanmayın
*Peeling uygularken cildinize çok bastırmayın,narin hareketlerle peelinginizi uygulayın. Aksi halde cildiniz çizilebilir , kızarabilir ve tahriş olabilir.
Badem Maskesi:
Malzemeler :
1/2 çay bardağı badem
1/2 limon suyu
1 yemek kaşığı su
Not: Cildiniz kuru ise limon yerine bal kullanmalısınız.
Hazırlanışı :
Bademleri sıcak suda bekletin ve yumuşayınca rondoya atın. Bir yemek kaşığı su ve taze sıkılmış yarım limon suyu(cilt tipine göre bal) da rondoya eklenir ve tüm malzemeleri Krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Uygulanışı :
Temiz cilde akşam yatmadan yedirerek sürün ve yirmi dakika bekletin, ardından ılık su ile cildinizi temizleyin. Tercihen maske sonrası peeling yapılabilir.
Haftada bir gün uygulayabilir ve dört-beş haftalık kullanım sonrasında cildinizdeki lekelerden kurtulabilirsiniz.
Mısır Unu: Bir miktar mısır ununu bir kaç çay kaşığı Hindistan cevizi yağıyla karıştırarak yüzünüze masaj yapın ve 10 dakika sonra ılık suyla yıkayın
Comments
Post a Comment