Başlangıçta kontrol edilmesi zor olsa da, huzursuz bir zihnin nasıl yönetileceğini öğrenerek ve gürültüyü keserek iç huzura erişmek gayet mümkündür.
Huzursuz bir zihin size anlaşma veya dinlenme imkanı vermez. Bir endişeden diğerine, korkudan anksiyeteye atlarsınız. Zihninizde yavaş yavaş, sizi iç huzur olarak bilinen harika ayrıcalığınızdan çekip alabilecek karmaşık ağlar dokumaya başlarsınız.
Bazı insanlar bu huzursuz zihin kavramını merak ve üretkenlikle karıştırabilir.
İçsel enerjinin bazen öğrenme arzusunu yansıtabileceği doğrudur, ama aslında çoğunlukla bu huzursuzluk, zihinsel bir gürültüden ibarettir.
Bu kafa karışıklığı, tükenme ve mutsuzluktur.
Genellikle söylenen bir söz vardır: “kendi zihninde yarattığından daha kötü bir düşman yoktur.”
Ancak, bu içsel stresi sadece kendi sorumluluğunuz olarak görmekten çok, bazı şeylerin ince bileşimi olarak görmeniz gerekmekte..
Aşağıda, sakinliği ve iç huzurunu yakalamanıza yardımcı olabilecek bazı önerilerde bulunacağım. Bunları yapmak kolaydır, sadece temel fakat çelik kadar güçlü bir malzeme ister: irade.
Huzursuz bir zihin ve zihninizin çalkantılı okyanusu
Zihinsel gürültünün depresyonla bir arada olduğu karmaşık durumlar hakkındaki en popüler kitaplardan birinin yazarı Kay Jamison’dur.
Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesinde psikiyatrist olan Jamison, bu ilginç çalışmada eşsiz durumunu açıklıyor.
“Genç kızken duygusal istikrarsızlık çekiyordum. Üzüntü, ergenliğim boyunca bana eşlik etti ve profesyonel iş hayatıma başladığım zaman korku, anksiyete ve yaşamımı zorlaştıran huzursuz bir zihnin kısır döngüsüne yakalandım.” ifadelerini kullanıyor Jamison “Durulmayan bir Kafa” kitabında.
Kendinizi bu basit cümleleri kullanırken bulursanız, size çok büyük yardımı dokunabilecek şu 5 maddeyi de aklınızda tuttuğunuza emin olun.
1. İçsel huzuru bulmak için gereksiz ağırlıklardan kurtulun
Bunu göremeseniz de her yere taşımaktasınız.. Zihninizdeki ağırlığı görmeye başladığınız zaman, çok daha iyi hissedeceksiniz.
Size enerji vermek yerine, enerjinizi çalan insanlarla çevrilisiniz.
Sizin için faydalı olmayan şeylere öncelik ve ağırlık veriyor olabilirsiniz.
“Azın her zaman daha fazla” olduğunu anlamanız gerekmekte..
2. Bir saniye durun, nefes alın ve zihinsel gürültüyü kısın
Geçmiş çoktan gitti. Onu değiştiremezsiniz ve gelecek de henüz gerçekleşmiş değil. Bu yüzden odağınızı şimdi ve burada olmaya verin, kendinizi bu anın içinde bulun.
Durun ve nefes alın. Derin bir nefes alın ve beş saniye nefesinizi tutun. Sonra sesli olarak nefesinizi verin.
İster inanın ister inanmayın, bu basit egzersiz zihninizi özgürleştirecektir. Bu egzersiz beyne oksijen sağlar ve sakinleşmenize yardımcı olur.
Vücudunuz iyi hissettiğinde, şimdi sıra kendinize bağlanmakta.
Sonra, kendinize mütevazi şekilde ne istediğinizi, ne aradığınızı, ne istemediğinizi ve nereye yöneldiğinizi kendi kendinize sorun.
Bu egzersizi her gün uyandığınız zaman uygulamanız iyi bir fikirdir.
3. Koruyucu duvarlarınızı örün
Huzursuz bir zihin acı çeker çünkü çok geçirgendir. Dışsal endişeler, egolar ve çevrenizdeki insanların çıkarlarının içeri geçmesine izin vermektedir.
Negatif enerji iç huzurunuzu sekteye uğrattığı anda kişisel zayıflıklarınızla iç içe geçer. Bu korkunç bir kombinasyondur.
Kendi duvarlarınızı şu şekilde inşa etmeniz gerekiyor:
Kendinizle uyum içinde olmamanızı sağlayan şeylerden uzak durun. Egoist insanlar ve yanlış görüşler istemezsiniz elbette..
Sakin günlerinizde fırtınalar yaratan insanlara karşı duvar örün.Bunu yapmak zorundasınız.
Size saygı duymayan insanlara karşı duvar örün. Onları affedin ama bırakın gitsinler.
4. Sessiz iyileşme
Günde en az bir kere, bir veya bir buçuk saat boyunca sessiz kalmaya ihtiyacınız var.
Bu içsel huzur ve sakinlik anları, ihtiyaçlarınıza bağlantı kurmanıza ve huzursuz zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olmaktadır.
Bir endişeden diğerine atlayan sinirli zihin kendi ile ilgilenmeyi unutur. Ne kadar değerli ve önemli olduğunuzu unutur.
Sessizlikte rahatlayın ve korkularınızla içsel seslerinizi kapatın. Kendinizi tatmin, içsel huzur ve kalple zihin arasındaki denge gibi hislerle sarıp sarmalayın.
5. Minnet duyun
Bu kısım şüphesiz ki oldukça karmaşıktır.
Rahatlayın ve aşağıdaki düşünceleri değerlendirin:
*Sizi sevmeyen insanlar hakkında kötü şeyler hissediyorsanız, mesafe alın. Bu kolay bir cevap olabilir ama yine de cesaret ister.Fakat bunu yapabilirsiniz,Korkmayın!
*Eğer rahatsız hissediyorsanız, düşüncenizde değişiklik yaratın: rahatsız kalmayı seçmeyin. O hisleri sonlandırın ve ne kadar değerli olduğunuzu hatırlayın.
*Daha önce görmezden gelmiş olabileceğiniz şeylere teşekkür edin.
*Fiziksel sağlığınız, sevdiğiniz ve sizi seven insanlar için minnettar olun.
*Her gün teşekkürlerinizi sunun. Hedeflerinize ulaşabilmeniz için her gün yeni fırsatlar doğar.
Mutlu, sakin ve dengeli olun ve bu uyumla hareket etmeye çalışın.
Comments
Post a Comment