Birine bağlı insanlar, bir ilişki olmadan yalnız yaşayamayan insanlardır. Bir ilişkinin sonuna geldiklerinde o yeri dolduracak başka birini ararlar.
Bazen, bu ilişkiler sevgi değil ihtiyaç üzerine kurulur. Bu yüzden zamanla sıkılırlar, çok sık kavga etmeye başlarlar ve ayrılırlar.
Bu yazımda, sizin ya da tanıdığınız birinin bağımlı olduğunu anlamanız için bu insanların yaptığı 5 hatadan bahsedeceğim.
1.Sınırları çizemezler
Sınırlar hayatımızın neredeyse her noktasında çok önemlidir. Örneğin, alkolün tadını seviyor olabilirsiniz ancak her gün ya da çok sık alkol içmenin sağlığınıza zararlı olduğunu da bilmektesinizdir.
Kolay bağlanan insanlar bir ilişkiye başladığında, karşı tarafın sevmediği şeyleri bırakırlar. Bunu sırf karşı taraf onları terk etmesin diye yaparlar.
Bu yüzden kendilerine güvensizleşir ve mağdur hissederler. Partnerlerini uzaklaştıracak korkusuyla kendilerini açıkça ifade etmekten korkarlar.
Kalplerinde yeniden boşluklar oluşturmamak için ihtiyaçları olan gerçekten vazgeçerler.
2. Partnerleri hayatlarının merkezindedir
Başkalarına bağlanan insanlar her bir partnerde farklı biri olurlar. Çünkü kiminle birlikte olduklarına bağlı olarak, rol değiştirirler.
Yeni biriyle çıkmaya başlayabilirsiniz ve daha önceden yapmayı sevdiğiniz bir aktiviteyi yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak başkasına bağımlı bir insan kendini sürekli değiştirir.
Partnerlerinin zevklerine uymaya uğraşırlar. Eskiden zevk aldıkları şeylerden dahi vazgeçerler.
Aynı zamanda takıntılı olmaya başlarlar. Sürekli ihtiyaç duydukları insanı düşünürler. Hem onlar için hem de onların yerine bir şeyler yapmaya başlarlar.
Hayatlarını tamamen ve gereksiz yere değiştirerek, partnerlerinin hayatına göre değiştirip şekillendirirler.
Neden bu şekilde davranırlar?
Başkasına bağımlı insanlar, kendilerini hayatlarını paylaşan iki yabancı olarak görmez. Onlara göre bir ilişki, iki kişinin bir bütün olmasıdır.
3. Mutlulukları başkasına bağlıdır
Sevinçleri ve mutlulukları, diğer insanın davranışlara göre değiştiği zaman, büyük bir problem içindedirler.
Sonuç olarak aniden, kendi duygularının sahibi olmayı bırakırlar. Bu diğer insan için büyük bir sorumluluktur.
Nasıl hissettiğiniz, bir başkasına bağlı olamaz. Onlar siz değilsiz ve sizin duygularınızı kontrol edemezler.
Ancak, bağlı insanlar bu durum onları ne kadar üzse de bunun olmasına izin verirler.
4. Terk edilme fikrine dayanmazlar
Bu, onların daha önce kimseyi kendilerinden uzaklaştırmadıkları demek değildir. Belki de ilk adımı atan onlardı. Çünkü muhtemelen biri onları bekliyordu.
Duygusal olarak bağımlı bir insan, onları bekleyen başka biri yoksa asla partnerini terk etmez.
Bu yüzden sürekli terk edilme korkusuyla yaşarlar. Diğer insanın ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyarlar. Partnerlerini memnun etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
Bir başka deyişle: Kendileri bırakırlar.
Bu durum kontrol edilmesi gereken önemli bir problemi doğurur. Bazen bu mümkün değildir. Eğer öyle bir şey olursa, acı, anksiyete ve depresyon çekerler.
5. Mutlu olmadıklarını bilirler ama terk edemezler
Mutlu olduklarını söyleseler de, mutlu olmadıklarını bilirler. Başkasına bağlı yaşayan insanlar kendilerini yalnız hissettiklerinde panik atak geçirirler.
İnsanlar, günlerini iyi geçirmek için aldıkları bir ilaç olmuştur. Eğer gereken dozu alamazlarsa terk edilmeye dayanamazlar.
Eğer siz de böyle biriyseniz, yalnız kalmak için çaba sarf etmelisiniz. Kendi kendinize kalmanın tadını çıkarın. Boşluğu doldurmak için kendinizi başkasıyla kısıtlamayın.
Bu kolay bir şey değil. Ancak bir bağımlılığın üstesinden gelmenin kolay bi şey olduğunu kim demiş ?
Bazen tek başınıza mutlu olmayı öğrendiğinizde hayatınızda harikalar doğar. İşte o zaman başkasıyla olmaya hazırsınız demektir.
Comments
Post a Comment