Sivilce İzleri Ve Cilt Lekelerinden Kurtulmak İçin Tarif Ve Öneriler(Zengin İçerik)



Sivilce İzlerinin Nedenleri ve İzleri Engelleme Yöntemleri
 Ergenlik döneminde hemen hemen herkesin yolu sivilceler ile kesişmektedir. Bazı kişilerde bu sorun ciddi şekilde devam ederek ömür boyu sürene kadar ilerler. Ergenlik dönemi denince akla gelen ilk şey olan moral bozucu sivilcelerin doğal yöntemlerle tedavisi de mümkün. Cildinize zarar verecek yöntemler ve kimyasal uygulamalar yerine doğal cilt maskeleri, kremleri hem cildinizin rahatlamasını hem de yeni sağlıklı bir görünüme ulaşmasını sağlayacaktır. İyi bir krem ya da maske kullanımı vücudun ve üz bölgesinin daha sağlıklı hale gelmesine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Sivilceler söndükten sonra yüzümüzde bıraktığı izleri yok etmek için de ek olarak kremler kullanılabilir. Sivilceler geçtikten sonra ciltte oluşan kraterimsi yapı için maske ve krem kullanmanız önerilmekte. 

Sivilce İzleri (Skar) Hakkında Bilgiler
Sivilce izi aslında birçok yara izine benzemektedir. Derin yaralanma sonucunda iz kalabiliyorsa iltihaplı ve derin sivilceler de iz bırakabilmektedir. Skar oluşumu yaralanma olayı sonrasında da cildimizin kendini yenileyerek tamir etmesi evresi gerçekleşir. Özellikle alt deri yani dermisi etkileyen derin yaralarda iz kalma ihtimali daha yüksektir. Ergenlik döneminde orta ya da ağır şiddette sivilce oluşumu sorunu yaşayan bireylerin %30’luk kısmında sivilce izleri oluşumu meydana gelmektedir. Sivilceler gözeneklerin hücrelerle ve yağlarla tıkanması sonucunda oluşmaktadır. İçeride bulunan bakteriyel hareketlilik sebebiyle de iltihaplı hale gelirler. Meydana gelen bu iltihaplı, kızarık şişlikler cildi esneterek folikül duvarında yırtılmalara sebep olmaktadır.

Sivilce İzleri Nasıl Kalıcı Hale Gelir?
Sivilcelerin iz bırakmasında en önmeli etken iltihaplanmalardır. İnflamasyon her ne kadar bağışıklık sisteminin doğal bir tepkisi olsa bile sivilce oluşumunda baş sırayı almaktadır. İltihaplar büyüdükçe deri daha fazla zorlanmakta, hasar derinin daha alt katmanlarına kadar ineceği için risk daha da artmaktadır. İltihaplı olmayan siyah noktalar ve izler leke oluşturmadan kaybolmaktadır. Maske ya da krem ve cilt maskesi cildinizin yenilenmesi sürecinde daha etkili olmaktadır. Ciltte bulunan ölü tabaka yok olarak cilt kendini yenileyecektir. Sivilce izlerinin oluşumunda aynı zamanda sivilcelerin ciltte bulunduğu süre, cildin esneklik yapısı, yenilenme konusunda yapısı da önem taşımaktadır.

Cilt Yapısının Sivilce Üretiminde Etkisi
Ciltte kalan izler kişiden kişiye, olaydan olaya göre değişiklik göstermektedir. Bazı ciltler bu konuda çok daha şiddetli etkilenirken, bazıları daha az hasarla atlatabilmektedir. Bu izler hipertrofik, keloit izler olarak adlandırılmaktadır. Atrofik izler ise iyileşme sürecinde doku kaybı yaşandığında görülmektedir. Sık görülen çeşitleri bulunmaktadır. Derin çukur şeklindeki küçük izlere Icepick adı verilir. Doğru cilt bakım ürünleri ve kremleri kullanma sayesinde lekeler yok olacaktır. İltihaplı şekilde meydana gelen lezyonların boyutları, cildin esnekliği yırtılmaların boyutunu belirleyen etkenlerdir. Yırtılmalar büyük olursa alt deri olan dermis de zarar görmüşse can sıkan sivilce izi için yol açılmış anlamına gelmektedir.

Sivilceler Nasıl Oluşur?
Vücudumuzda bulunan yağ bezelerinin birçoğu kıl köklerinin iç kısmında yer alır. Bahsettiğimiz bu yağ bezlerinin cildin üst yüzeyine doğru açılan kanalları bulunur. İşte kanalların tıkanması sonucu sivilce dediğimiz cilt sorunları ortaya çıkar 

Sivilcelerin ikinci oluşum şekliyse “sebum”larla ilgilidir. Sebum yağ bezelerinin ürettiği bir salgıdır ve işlev olarak cildi korumaya yardım eder. Sebumların belli oranlarda cilt yüzeyine çıkarak cildi koruması gerekmektedir. Eğer kıl köklerinden kendine çıkış yolu bulmazsa iç kısımda birikmeye başlar. Bu durum ise sivilce oluşumuna neden olur.

Sivilcelerin oluşumu tek kaynağa bağlı değildir. Birçok farklı neden ciltte sivilce oluşumunu tetikler. Bununla beraber sivilcenin cilt yüzeyinde oluşumunu tetikleyen faktörleri sıralamamız gerekirse:

Hormonlar sivilce oluşumunun ilk tetikleyicisi olarak karşımıza çıkmaktadır . Zaten ergenlik döneminin en ciddi sıkıntısının sivilce olmasında bu durumun rolü büyüktür. Bu dönemde oluşmuş sivilcelerin fazla ellenmemesi, kaşınmaması ve üst kısmının yolunmaması gerekir. Aksi halde bu sivilcelerin olduğu bölgelerde geçmeyen lekeler oluşmaktadır. Özellikle “ergenlik sivilcesi” denen sivilcelerin yoğun leke bıraktığı bilinmektedir. 

Bir ergenin anne veya babasında gençlik dönemlerine ait sivilce anıları varsa bu, benzer durumların yaşanacağını anlamına gelir. Diğer bir ifadeyle genetik yatkınlık bir anlamda talihsizlik, sizin sivilce kaderinizin belirleyicisi olabilir 

Cilt yüzeyinde oluşan bakteriler sivilce oluşumunu tetikler (5). Bu nedenle sağlıklı bir cilde sahip olmak için yüzünüzü düzenli olarak temizlemeniz gerekir

Sivilcelerin en sevdiği cilt tipi yağlı ciltlerdir. Cilt tipi olarak yağlı bir cilde sahip olanlar uygun ürünlerle ciltlerini her gün düzenli olarak temizlemeli ve cilt bakımı yapmalıdır (6). Ancak bu noktada fazla ayrıntı içeren kozmetik ürünlerinin bazen ters tepki yarattığını hatırlatmakta fayda vardır..

Cildin sağlıklı olması için nefes alması gerekir. Eğer bütün gün cildinizi bir makyaj yorganının altına hapsederseniz zavallı cildin nefes almasını engellemiş olursunuz. Bu nedenle olabildiğince az pudra, fondöten gibi ürünler kullanmaya çalışın ya da ille kullanmanız gerekiyorsa bu makyaj malzemelerinin cildinizde birkaç saatten fazla kalmasına izin vermeyin.


Stres, sivilce oluşumunu tetikleyen başka bir faktördür (7). Hayatının dönüm noktası anlamına gelen bir sınav öncesinde yüzünde sivilceler oluşmuş bir öğrenci, bu duruma güzel bir örnektir ya da kışın ortasında işinden çıkarılmış birinin kısa süre içinde sivilcelenmesini örnek gösterebiliriz. Oldukça ciddi boyutlara ulaşabilen stres kaynaklı sivilcelerin tedavisi yine sakin bir yaşantıdan geçmektedir. Siz ne kadar rahat olursanız cildinizin de o kadar çabuk iyileştiğini görürsünüz.

*Sivilcelerin iyileştikten sonra iz bırakmaması için kesinlikle sıkmaya çalışmayın. *Olgunlaşmamış ve kurumamış bir sivilceyi sıkmaya çalışırsanız sivilceye neden olan iltihap cildin alt katmanlarına doğru yayılır. Yayılan ve derine inen iltihap daha çok noktada sivilce çıkmasının başlıca nedenidir.
*Elinizi yüzünüzden uzak tutmalısınız. Ellerinizi ne kadar yıkarsanız yıkayın bir miktar bakteri el yüzeyinde kalır. Zaten bakteri nedeniyle iltihaplanan cildinize elinizi sürerseniz bu durum bakterilerin sayısını artırmaktan başka bir işe yaramaz.

Sivilce İzleri İçin Tarçın Maskesi
Cildi bakterilerden arındıran tarçın aynı zamanda sivilceler nedeniyle tahriş olan cildi yatıştırır ve cilt kızarıklığı alır. Balın iyileştirici etkisi ise sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olurken cildi yumuşatır.

Bu maskenin izlerin rengini açan bileşeni ise limon suyu. Limon güçlü bir ağartıcıdır ve düzenli olarak kullanıldığında özellikle kahverengi lekelerin rengini açmaktadır. Buna ek olarak yüksek C vitamini içeriği sayesinde cildi besler ve toksinlerden arındırır.

Tarçın maskesi için 1 çay kaşığı toz tarçın, 1 çay kaşığı bal ve 1.5 çay kaşığı taze limon suyuna ihtiyacınız olacak.

Malzemeleri bir kaba alın ve yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. Eğer yüze sürülemeyecek kadar akışkan olursa bir miktar daha tarçın katabilirsiniz. Karışımı göz kenarları ve dudak çevresi hariç tüm yüzünüze ince bir tabaka oluşturacak şekilde sürün. Maskenin etkisini göstermesi için en az 15 dakika bekletmeniz gerekmektedir.

Bu maskeyi izlerin rengi açılıncaya kadar haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

Kuru ve hassas bir cildiniz varsa limon suyunu yavaş yavaş artırın. Örneğin ilk maskenize 1 veya yarım çay kaşığım limon suyu ekleyin. 2. maskenizde miktarı 1-1.5 çay kaşığına çıkarın. Çünkü limon hassas ve kuru ciltleri çok kolay tahriş edebilir ve maske sonrası bir süre kırmızı bir yüzle dolaşmak zorunda kalmanız ihtimali çok olasıdır

Hazırladığınız maskenin cildinizi tahriş edip etmeyeceğiniz öğrenebilmek için yüzünüze sürmeden önce elinizin üst kısmında küçük bir bölgede denemenizi tavsiye ederim.

Limon ve Killi Sivilce Maskesi
Yağlı ciltler sivilce ve siyah noktalara daha yatkın bir cilt tipi olduğu için fazla yağı temizlemek ve yağ üretimini(sebum) kontrol altında tutmak sivilce ve sivilce izlerini önleyebilmek için kritik önem taşımaktadır

Kil maddesi, yağın fazlasını almak, gözenekleri temizlemek, yağ üretimini dengelemek için çok etkili doğal bir üründür. Aynı zamanda içerdiği minerallerle cildi besler ve düzenli olarak kullanıldığında cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

Bu maskenin gözenekleri temizleyici gücünü artıran bileşen ise yumurta akı. Yumurta akı en az kil kadar etkili bir temizleyici ve gözenekleri derinlemesine temizliyor. Cildi sıkılaştırması, siyah noktaları önlemesi ve cilde doğal bir parlaklık vermesi ise diğer faydaları arasında..

Çay ağacı yağı ise her türlü cilt hastalığı için “mucize” olarak kabul edilen doğal yağlar arasında yer alıyor. Sivilceleri önlemekten kepeğe kadar pek çok cilt sorununda önerilen bu yağ  türü aynı zamanda yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Limon ve kil maskesi için; 1 yumurta akı, 1 çay kaşığı taze limon suyu, 1 tatlı kaşığı kil (beyaz veya yeşil olabilir) ve 6-7 damla çay ağacı yağı gerekiyor.

Yumurtanın akını bir kaseye alıp limon suyuyla güzelce karıştırın. Daha sonra bu karışıma azar azar kili ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak çay ağacı yağını ekleyin.

Karışımı yüzünüze (göz kenarları hariç) sürdükten sonra 20 dakika kadar bekletin. Bol ılık suyla maskeyi temizleyin. Yüzünüzü kuruladıktan sonra iyi bir nemlendirici sürmelisiniz.

Diğer Öneriler
1) Bir parça pamuğa 2-3 damla limon suyu damlatın ve direkt lekelerin üzerine uygulayın. Limon suyu kuruduktan sonra da ılık su ile yıkayın. Yüzünüzü kurulayıp nemlendirici sürün. Bu uygulamayı gün içinde 2-3 kez tekrar edebilirsiniz.

2) Cildi temizlemek için kil ve yumurta akı maskesine alternatif olarak karbonat maskesini kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı karbonatı azar azar su ekleyerek karıştırın. Yüzünüze sürüp 5 dakika kadar beklettikten sonra bol suyla temizleyin.

3) Maske hazırlamak için vaktiniz veya malzemeniz yoksa 1 yumurtanın akını karıştırıp yüzünüze sürün. 20 dakika bekletip (kurumasını bekleyip) yüzünüzü bol suyla yıkayın ve kuruladıktan sonra yüzünüze nemlendirici sürün.

4) Limon haricinde asit içeren ve doğal beyazlatıcı etkisi olan çilek, portakal, greyfurt gibi meyvelerle bakım maskeleri hazırlayabilirsiniz. Peeling etkili bu meyveler hem cildi temizler hem de düzenli olarak kullanıldıklarında sivilce izlerini hafifletirler.


Limon doğal bir beyazlatıcıdır. Limonda bolca bulunan C vitamini kolajenleri yeniden oluşturmaya yarar. Limon suyunu sivilce lekeleri üzerinde kullandığınızda günden güne renklerinin daha fazla açıldığını göreceksiniz. Ayrıca limon suyundaki asidin parlatıcı özelliği ile lekeler daha az görünür hale gelirler. Limon suyunu sadece sivilce izleri değil aynı zamanda kızarıklıklar ve siyah noktalar için de kullanabilirsiniz. Limon suyu ile hazırlanan maskeler;

I. Limon ve Badem Yağı maskesi

Malzemeler
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı badem yağı
2 yemek kaşığı süt

Hazırlanışı ve uygulanışı
Geniş bir kapta tüm malzemeleri birbirine karıştırın. Karışımı sivilce lekelerinin üzerine sürün. 20 dakika bekleyin. Beklediğiniz süre zarfında güneş ışığına maruz kalmamanız gerekiyor.  Yüzünüzü Ilık suyla yıkayarak durulayın. Bu maskeyi lekelerde gözle görülür azalma sağlayana kadar 5 ila 7 gün peşpeşe yapmanızı öneriyorum. Daha sonra 4-5 gün ara vererek uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Karışımdan artanları bir kavanoz içerisinde buzdolabında saklayabilirsiniz.

II. Sivilce İzlerini Gideren Bal ve Limon Maskesi
Malzemeler
2 adet limon
1 çay kaşığı bal
Pamuk

Hazırlanışı ve uygulanışı
Limonların sularını bir kaba sıkın. Balı da ekleyerek iyice karıştırın. Pamuk topunu bu karışıma batırın. Pamuk yardımı ile karışımı yüzünüze ( özellikle akne olan bölgelerin üzerine ) sürün. 15 dakika kadar kurumasını bekleyin. Karışımın içinde limon suyu olduğu için sakın güneşe çıkmayın. 15 dakika sonra soğuk suyla yıkayarak durulayın. 2-3 hafta boyunca günlük olarak bu işlemi uygulayarak etkili sonuç alabilirsiniz.

2. Sivilce Lekelerine Bal Tedavisi
Özellikle sivilce tedavisi ile ilgili her doğal tedavide karşınıza çıkan doğanın altın iksiri bal, sivilce lekelerini tedavi etmek için de oldukça etkilidir. Balın içerisinde bulunan besleyici bileşenler cildinizin ihtiyacı olan nemi ve beslenmeyi sağlayarak yağlılık oranını düzenler.

Sivilce Lekeleri İçin Bal ve Aspirin Maskesi
Her ne kadar aspirin doğal bir malzeme olarak kabul edilmese de, hemen hemen her evde bulunması sebebi ile bu konuda doğal tariflerin arasında vermek istedim. Üstelik sivilce izleri için etkili bir maske olduğu için de mutlaka paylaşmam gerekiyordu.Maskenin tarifi şöyle:

Malzemeler
2 yemek kaşığı bal
3 aspirin
Bir kaç damla su

Hazırlanışı ve uygulanışı
Bir kaç damla suyu aspirinlerin üzerine dökün ve kıvam alana kadar kaşık veya ezici yardımıyla ezmeye başlayın. Çok fazla su eklememeye dikkat edin. Daha sonra aspirine balı da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Bu karışımı sivilce lekelerin üzerine sürün ve 15 dakika bekleyin. Ilık suyla yıkayarak durulayın. Bu maskeyi de haftada 2-3 kere uygulayarak sivilce izlerinizle etkin bir şekilde savaşabilirsiniz

3. Aloe Vera
Bu mucizevi bitki neredeyse güzelliğin her dalında kullanılmaktadır. Bu bitki,cildi sadece yenilemekle kalmıyor, hasar görmüş bölgelerin de kendisini onarmasını hızlandırıyor. Aloe Vera içeren katkılı ürünler tercih etmektense direk olarak jel halinde satılan doğal Aloe Vera tercih etmekte fayda var.Yada benim gibi saksınıza ekip dalından taze kullanın:) ucundan koparıp jelini akıtmanız yeterli.

Aloe Veranın sivilce izleri için kullanımı
Bir Aloe Vera yaprağını alın ve dışında bulunan yeşil örtüsünü kaldırın. Bu dış örtüde bir jel oluşumu görürsünüz. Bu jeli alarak direk sivilce izlerinizin üzerine sürebilirsiniz. Yarım saat bekledikten sonra ılık suyla yıkayıp durulayabilirsiniz.  Aloe Vera jelini günde iki kere uygulayarak bir kaç gün içinde sonuç görmeniz mümkündür. Sadece akne lekeleri konusunda değil, cildinizi parlatıp gözenekleri sıkılaştırma konusunda da oldukça etkilidir.

4. Zeytin Yağı
Tüm yağlar arasında en cilde dost yağın zeytin yağı olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Zeytin yağı içerisinde her biri cilde faydalı olan antioksidanlar, demir ve A, D, E, C, B1 ve B2 vitaminleri bulunur. Anti-iltihap etkisi ile de sivilce lekelerinin tedavisinde kullanılmaya elverişli bir yağdır.

Zeytin yağı sivilce lekeleri için nasıl kullanılır?

Malzemeler
Zeytin yağı, sızma öneririm 
Ilık su
Pamuklu temiz bir bez parçası veya havlu

Uygulanışı
Biraz zeytin yağını alarak yüzünüze masaj yapar şekilde yedirin. Daha çok sivilce izleri üzerine yoğunlaşın. Tüm yağın cildiniz tarafından emildiğini hissedene kadar masaj yapmaya devam edin. Bez parçasını veya havluyu alarak ılık suya sokun. Daha sonra bu havluyu veya bezi yüzünüze serin. Biraz bekledikten sonra aşırı yağı bu bez parçası veya havlu ile yavaşça silerek alın. 1-2 dakika sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Zeytin yağını bu şekilde sivilce lekeleri üzerine gece yatmadan hemen önce uygulamanız çok daha etkili olacaktır.

5. Karbonat
Karbonat ölü cilt hücrelerinin atılmasını sağladığı için akne izleriyle savaşmakta kullanabileceğimiz diğer bir doğal tedavi maddesidir. Başka hiç bir malzeme gereği duymadan sadece bir miktar suyla karıştırılarak kullanılabilen karbonat iltihap sonrası oluşan izlerin giderilmesinde oldukça etkilidir.

Akne yaraları için karbonat nasıl kullanılır?
İki çay kaşığı karbonata yavaş yavaş su ekleyerek çok katı olmayan bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Bu maskeyi parmak uçlarınızla alarak özellikle lekeler üzerinde masaj yaparak yayın. 1-2 dakika parmak uçlarınızla masaj yaptıktan sonra 2-5 dakika civarı bekleyin. Yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Biraz nemlendirici kullanın ( Zeytin yağı da olabilir ) . Bu işlemi haftada iki veya üç kere uygulamaya devam edin.

6. Çiğ Patates
Çiğ patates de biraz sabırlı olmanız halinde sivilce izlerinden kurtulmanız için gereken tedaviyi ve çözümü size sağlayacaktır.

Çiğ patates akne izleri için nasıl kullanılır?
Bir patatesi kabuğunu soyduktan sonra yuvarlak şekilde dilimleyin ve bu dilimleri yıkayın. Dilimlerden birisini alıp yüzünüzde daireler çizerek ovalayın. Patates diliminin kuruduğunu hissedene kadar bunu yapmaya devam edin. Bir dilim kuruduktan sonra diğer dilimi alarak devam edebilirsiniz. 10-15 dakika boyunca bu yedirme işlemine devam edin. 5 dakika bekleyerek cildinizin patatesin suyunu çekmesine izin verin. Daha sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın. İyice temizleyip kuruttuktan sonra cildinize nemlendirici sürebilirsiniz. Bu işlemi haftada 3-4 gün uygulayarak 1-2 ay içerisinde istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

7. Çiğ Domates
Kırmızı ve olgun domatesler de lekeleri cildinizden sökmek için size yardımcı olabilir. Domatesin doğal olarak cilt rengini açıcı özelliği de vardır.Daha önce Sophia Loren'in güzellik sırlarında anlatmıştım.

Lekeler için çiğ domates nasıl kullanılmalı?
Domatesle leke tedavisinde bir basit bir de basit olmayan ama biraz daha etkili iki tane yöntem var. İlk önce basit yöntemi  anlatayım,

Olgun bir kırmızı domatesi alın ve dilimleyin. Dilimleri ezerek domatesin lapa haline gelmesini sağlayın. Lapa halindeki domatesleri yüzünüze uygulayın ve 15-20 dakika bekleyin. Daha sonrasında yüzünüzü ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bu uygulamayı günlük olarak bir veya iki hafta boyunca uygulayın.

Sivilce izlerini yok eden domates maskesi
Malzemeler
2 domates
1 salatalık
2 avokado

Hazırlanışı ve uygulanışı
Domatesleri ezerek lapa kıvamına getirin. Salatalığı ve avokadoları rendeleyerek sıkıp suyunu alın. Daha sonra domates lapasına ekleyerek karıştırın. Bu karışımı yüzünüze sürerek 15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Bu işlemi haftada 2 veya 3 kere yaparak izlerde azalma olduğunu görebilirsiniz

8. Hint Defnesi Yağı
Kökeni olarak Hindistan gösterilen bu doğal bitkisel yağ cilt açısından oldukça faydalı yağlardan birisidir. Sadece akne izleri değil akne tedavisinde de çok etkili bir bitki yağı olarak kullanılır.Aktarlarda bulabilirsiniz

Hint defnesi yağı ile sivilce lekeleri nasıl tedavi edilir?

Malzemeler
4 damla Hint defnesi yağı
2 yemek kaşığı su
Pamuk topu
Akne izi olan bölgelerin genişliğine göre malzemeleri eşit oranlarda arttırarak daha fazla bir maske elde edebilirsiniz.

Hazırlanışı ve uygulanışı
Suyla Hint defnesi yağını karıştırın. Pamuk topunu alıp bu karışıma batırın. Bu solüsyonu akne izlerinin üzerine sürün. Bu işlemi günde 2-3 kere tekrar edebilirsiniz. Hint defnesi yağını ASLA seyreltilmemiş kullanmayın. Cildinize ağır gelebilir ve hasar bırakabilir.Buna çok dikkat edin.


Peki cilt bakımında dikkat etmemiz gereken kurallar nelerdir? Neleri yapmalı neleri yapmamalıyız?
Vücudunuzun herhangi bir yerinde, özellikle yüzünüzde çıkan sivilceleri sıkmayın. Mutlaka sıkmam lazım dayanamıyorum, diyorsanız; sivilce izleri oluşmaması için sivilceler için özel üretilen metal çubuklar yardımı ile sıkın.Gayriihtiyari de dokunmamaya özen gösterin,genelde farkında olmassınız.

Kullandığınız her bir makyaj fırçası hafta da bir kere mutlaka temizleyin. Bu fırçaları yıkayıp çok pratik bir şekilde kurutabilirsiniz. Temizlenmeyen fırçalar akne, sivilce ve siyah nokta oluşturacaktır.

Yüzünüze her gün maske veya peeling işlemleri uygulamak oldukça zararlıdır. Ölü deriler yanında canlı hücreleri de yok eder,buna dikkat edin.

Sigaranın cilde olumsuz etkisi de yadsınamaz.

Yaşlandığınızda cildinizde sarkmalar, kırışıklıklar görmek istemiyorsanız bu kurallara dikkat etmelisiniz. Cildinizi düzenli bir şekilde temizlemeyi sakın unutmayın!

Cildinizi temiz tutun, yenilen yiyeceklere dikkat edin(acılı aşırı yağlı,özelikle palm yağı içeren yiyecekler,nutellacılar aman dikkat :) ve bolca su tüketin 

Cildinizde çıkan sivilceler tam olarak oluşmadığında yada sürekli oynadığınızda cildinizde sivilce izleri oluşur. Bu izle cildinizde sivilceler geçtikten bile yer eder. Bu nedenle yüz temizliğini aksatmadan devam ettirmeliyiz. Bu sayede cildin yenilenme süreci hızlanacaktır.


Gül suyu ile sivilce maskesi: Gül,cildi temizlemek ve arındırmak için sıkça kullanılan önemli bir bitkidir. Maske için gerekli olan malzemeler bir yemek kaşığı gül suyu ve bir yemek kaşığı bal. Bu malzemeleri karıştırarak maskenizi hazırlayın. Cildinize sürüp 20 dakika bu şekilde bekleyin. Ardından ılık suyla yıkayıp yüzünüzü durulayın.

Diğer bir gül suyu ile yapılan sivilce maskesi için malzemeler ise 100 ml gül suyu, 2 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı E vitamini yağı. Malzemeleri karıştırın. Karışımı 3-4 dakika boyunca pamukla cildinize uygulayın. Bu işlemden sonra cildinizi ılık suyla yıkayın.
NOT: yüzünde tüylenme sorunu olan şekeri kullanmasın.şeker bazı bünyelerde tüy kökünü besleyebiliyor..

Limonlu sivilce maskesi: Malzemeler bir çorba kaşığı limon suyu ve iki çorba kaşığı bal. Malzemeleri karıştırarak ocağa koyun. Bir süre kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sürülebilecek ısıya geldiğinde cildinize sürün. 15 dakika kadar bekletip cildinizi ılık suyla temizleyin. 10 gün boyunca bu maskeyi uygulayabilirsiniz. Günler sonunda sivilcelerinizin kuruduğunu görebilirsiniz.

Limon ve yumurta akı maskesi: Malzemeler bir çay kaşığı limonun suyu ve bir yumurta akı. Yumurtayı kırıp akını bir kaba alın. Akın üzerine bir çay kaşığı limonun suyunu ekleyin. Cildinize sürdükten sonra 20 dakika bekletip ılık suyla durulayın. Haftada iki kez olmak üzere uygulayabilirsiniz.

Karbonat, yoğurt ve mısır unu maskesi
Bir yemek kaşığı yoğurt, bir çay kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı ince çekim mısır unu karıştırın. Karbonat sayesinde karışımın kabardığını göreceksiniz. Bu normaldir. Tercihen temiz bir cilde, göz ve dudak kenarları hariç ince bir katman halinde uygulayın. Cilt lekesi, sivilce izi olan noktalara daha yoğun olarak uygulayabilirsiniz.

Bal ve elma maskesi: Maskede kullanılacak malzemeler bir adet elma ve 3 ya da 4 yemek kaşığı bal. Elmayı rendeleyip üzerine balı ilave ederek karıştırın. Karışımı yüzünüze sürüp 15 veya 20 dakika bekletin. Süre bittiğinde yüzünüzü ılık suyla nazikçe yıkayın.

Gülsuyu: Gülsuyunu her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz. Maske hazırlamak için gülsuyunu ve cildi yatıştırıcı etkisi bulunan sandal ağacı tozunu karıştırıp macun kıvamına getirin. Bu macunu sivilce izlerine direk olarak sürüp en az 1 saat bekletin. Maskenin daha etkili olması için lekelere geceden sürebilirsiniz. Ilık su ile durulayın

Bal: Bal hem cildi nemlendirir hem de sivilce izleri için tek başına doğal bir maske olarak kullanılabilir. Lekelere sürdükten sonra 10-15 dakika bekletebilirsiniz.Ilık suyla yıkayın

Sivilce İzlerine Özel Maske: İhtiyacınız olan malzemeler; 1 yemek kaşığı ekşi krema, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, bir kaç damla limon. Bütün malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra maskeyi yüzünüze sürün ve 10 dakika bekletin. Ilık suyla durulayın.

Lavanta Yağı: Bir parça pamuğa lavanta yağından bir kaç damla damlatarak günde 2 kez sivilce izlerinin üzerine sürebilirsiniz.

Salatalık: Cildi yenileyen, lekelerin renginin açılmasına yardımcı olan ve iltihaplı akneleri yatıştıran salatalığı dilimleyerek yüzünüze yerleştirebilirsiniz. 10-15 dakika bekletmeniz yeterlidir

Sirke: 1 ölçü sirkeyi 3 ölçü suyla karıştırıp sabah ve akşamları bu karışımla yüzünüzü ılık suyla yıkayabilirsiniz. Gözlerle temasından kaçının.

Yeşil Çay: Aynı sirkede olduğu gibi demlenmiş yeşil çayın soğumasını bekledikten sonra yüz yıkama suyu olarak kullanabilirsiniz.

Ağartıcı özelliği bulunan limon sivilce lekeleri için kullanılabilir
Domatesin cilt beyazlatıcı etkisi sivilce izleri için kullanılabilir
Düzenliği cilt temizliği sivilce oluşumu ve lekelerini önlemek için önemlidir
Gülsuyu sivilce izleri için önerilen bir diğer doğal ürün

Salatalık cilde canlılık verirken sivilce lekelerinin görünümünü azaltır
Sirkeli suyla yüz yıkamak hem fazla yağı alır hem de gözenekleri temizler
Sivilce izleri ve güneş lekeleri için limon suyu kullanabilirsiniz
Sivilce oluşumunu azaltmak için belirli aralıklarla peeling maskesi kullanabilirsiniz

Cilt lekeleri cildimizde renk farklılaşmalarının ortaya çıkmasıyla oluşuyorlar. Buna melanin pigmentinin ciltte birikmesi ve cilt lekesinin oluştuğu bölgede fazlalaşması sebep oluyor. Böylece melanin fazlalaşan yerlerde lekeler oluşuyor.

Uzun süre boyunca güneşe maruz kalınmasıyla,
Kalıtsal faktörlerden dolayı,
Kullanılan bazı kimyasal içerikli maddeler ve bazı ilaçlardan dolayı
Solaryum gibi organik olmayan bronzlaşmalar ile cilt lekeleri kolayca oluşuyor.
Cilt lekeleri dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak yüz bölgemiz gelse de cilt lekeleri vücudumuzun her bölgesinde görülebilir. Özellikle güneşe fazlasıyla maruz kalmış ciltlerde koyu kahverengi renkte oluşan güneş lekeleri, ultraviyole ışınlara çok fazla maruz kalma sonucunda ortaya çıkarlar. Bu ışınlar cildimize direk temas ettiğinde ciltte leke oluşumuna sebep olurlar ve cilde zarar verirler. Peki cilt lekeleri oluştuktan sonra onları nasıl giderebiliriz?

Cilt lekeleri nasıl giderilir?
Cilt lekeleri tedavisi ve cilt lekelerini gidermek için pek çok yöntem uygulanmakta. Bunlardan bazıları medikal bazıları da üstte yazdığım cilt lekeleri için maske, bitkisel yöntemler. 

Cilt lekelerinin giderilmesinde medikal uygulamalar
Asit içeren kimyasal ürünlerin kullanılması: Bu ürünlerin kullanılmasıyla birlikte cildin soyulması işlemi yapılır. Fakat kimyasal ürün kullanmak yerine evde hazırlayabileceğimiz tariflerle de bu işlemi kolayca gerçekleştirebiliriz. Mesela asit içeren ürünlerden sirke bu işlem için ideal :)

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; asit içeren özel ürünlerin bazılarının kanserojen özellik taşıyor olması. Leke açmada kullanılan meyve asitlerini sadece güneş lekeleri için değil, sivilce izleri gibi yüzümüzdeki cilt lekeleri için de kullanabiliyoruz. Fakat yüzünüzde oluşan kızarıklığı göze almanız gerekmekte..

Kimyasal peelingler: Derinin üst tabakasının soyulması ile lekeyi ortadan kaldırmaya yarıyor. Fakat deride hassasiyet gösterme, kabuklanma, yanma, kızarıklık gibi yan etkileri olabilmesi nedeniyle tercih edilirken dikkatli davranılması gerekmektedir. Kimyasal peelingler sadece sorunlu bölgeye de uygulanabiliyor.Doğaldan şaşmayın

Lazer uygulaması: Lekeler için bir başka çözüm yolu da lazer uygulamalarıdır. Bu işlemde de deri tıpkı kimyasal peeliglerde olduğu gibi soyulmalar görülüyor. Lazerle cilt lekelerinden kurtulmak oldukça basit fakat bunun için birtakım yan etkilerini de göz almak gerekiyor. Başlıca yan etkileri ise; kaşıntı, ağrı, yanma, kabuklanma veya morarmalar. Lazer uygulamasında tavsiyem: eğer çalışan veya okuyan kişilerseniz muhakkak yıllık izin ya da tatilinize bunu denk getirmelisiniz. Çünkü yan etkiler geçene kadar eve kapanmak zorunda kalabilirsiniz :)

Mezoterapi: Cilt lekelerinin giderilmesini sağlarken yüzümüze renk açıcı işlemler uyguluyoruz veya cildin üst tabakasını soydurarak lekelerin görünümünün kaybolmasını sağlıyoruz. Veya mezoterapi gibi yöntemlerle derinin altına enjekte edilen vitaminler sayesinde cildimizdeki hücrelerin yenilenmesini sağlıyoruz. Derinin altına verilen cilt yenileyici ve leke giderici maddelerle cildin lekeli bölgelerindeki lekelerin giderilmesi sağlanmakta.

Cilt Lekeleri için Krem: Eczanelerden satın alabileceğimiz dermo-kozmetik olarak üretilmiş kozmetik yönlü kremler, ilaçlarda güneş lekelerinin geçmesinde yararlı olabilmekte. Bunlar güneş kremi ile birlikte kullanılarak daha etkili hale getirilebilir.


Cilt lekeleri için Maske 
Malzemeler: Maydanoz,Taze limon suyu
Hazırlanışı: Maydanozu doğradıktan sonra kaynar suya atın ve 15 dakika kadar kaynatın,soğumasını bekleyin ve güzelce süzün. 5 yemek kaşığı taze limon suyu ekleyin. Bu karışımı yüzdeki lekeleri azaltmak için her gün pamuk yardımıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Limon asitli içeriğiyle lekelerin görünümünü hafifletecektir.

Cilt lekeleri için Maske 
Malzemeler: 1 yemek kaşığı kafur yağı aktarlarda bulabilirsiniz, 2 yemek kaşığı rendelenmiş maydanoz, 2 yemek kaşığı rendelenmiş salatalık, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan ve 1 çorba kaşığı kil.
Hazırlanışı: Tüm bu malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra yüzünüzün geneline ya da sadece lekelerin bulunduğu bölgeye sürün. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. Maskeyi 2 hafta düzenli olarak kullanırsanız olumlu etkilerini göreceksiniz.

Bu yöntemlere ek olarak olarak;
Vitaminler: A, E ve C vitaminleri güneş lekelerinin açılmasını sağlar. Bu vitaminleri ilaç olarak kullanabiliriz ya da yediğimiz yemeklerdeki besin takviyeleri ile de alabiliriz. Bunun dışında bitkisel içerikli cilt maskeleri, doğal bakım kürleri,bitkisel oluşumlu yağlardan da faydalanabilmemiz mümkün. Örnek olarak kayısı yağı…

Comments