Sırrı Açıklanamayan Söğüt Ağacı Kabuğu


Söğüt M.Ö 5. yy larda şifası ile kendini göstermeye başlayan sonrasında bir çok toplumda ve zamanda kullanılan gölgesinden ve kendisinden faydanılan,şarkılara konu olmuş, birçok faydaları bulunan bir bitkidir. Günümüzde ise söğüt ağacı kabuğu aspirin gibi bir çok ilacın hammaddesini oluşturur 
Celaleddin Rumi “Mesnevi” adlı eserinde “Parlak güneş benimle tutulsun, söğüdün sırrı açıklansın.” dizelerine yer vermiştir. Yüzyıllar önce Celaleddin Rumi’nın işaret ettiği bu sır açıklandı mı henüz bilinmez fakat sırlarla dolu söğüt kabuğunun şifa dolu olduğunu görmekteyiz. İşte söğüt kabuğunun bilinen faydaları;

Söğüt Kabuğu Faydaları Nelerdir?
* Kireçlenmeyi giderir ve önler.
*Bel ağrılarına karşı tedavi edici etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre gün içinde 240 mg söğüt kabuğu bel ağrılarını geçirmede başarılı olmuştur.
*Romatizmal ağrıları geçirir.
*Baş ağrısına karşı kullanılır, aspirine oranla çok daha uzun süre fayda sağlamaktadır. Ayrıca eczanelerde satılan ilaçlar gibi yan etkileri bulunmayan bitkisel bir şifa deposudur.
*Vücutta oluşan iltihaplanmayı giderir.
*İçerisinde bulunan bir takım bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Sümer ve Mısır’da ilk olarak ateş ve ağrıları giderme de kullanılmaya başlanmıştır.
*Kadınların regl dönemindeki ağrılarını hafifletir.
*Gribe karşı iyileştirici etkisi gözlenmiştir

Söğüt Ağacı Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Söğüt kabuğu çay ve kapsül olarak iki çeşit kullanımı mevcuttur.

Söğüt Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
250 ml su
2 tatlı kaşığı kurutulmuş söğüt kabuğu
Hazırlanışı: 250 ml yani 1 su bardağından biraz fazla suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kurutulmuş söğüt ağacı kabuğundan atın. Karışımı kısık ateşte güzelce demleyin. Ocaktan aldıktan sonra  25-30 dakika kadar bekletin. Hazırlamış olduğunu çayı gün içinde 3-4 fincana kadar tüketebilirsiniz.

Söğüt Kabuğu Kapsülü Nasıl Kullanılır?
Sıvı veya toz şeklinde bulunan söğüt kabuğu kapsüllerini 240 mg’a kadar kullanabilirsiniz. Eğer daha yüksek doz kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Söğüt Kabuğunun Yan Etkisi Var Mıdır? Söğüt Kabuğu Zararları Nelerdir?
*Mide hastalığı olan kişiler için söğüt kabuğu tavsiye edilmez.
*Yüksek dozda kullanımında kusma, böbrek iltihabı, kulaklarda çınlama, ciltte kaşıntı veya mide bulantısı meydana gelebilmektedir.
*Hamile hanımlara veya emziren hanımlara tavsiye edilmemektedir.
*16 yaşından küçük çocukların kullanması tavsiye edilmez.
*Kan incelticiler, Beta blokerler, Diüretikler, Nonsteroidal iltihap ilaçları ve Metotreksat Fenitoin gibi ilaçlar ile birlikte kullanılması tavsiye edilmez. Bu ilaçlar ile etkileşimde bulunabilir

Söğüt kabuğu binlerce yıldır Çin ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hipokrat zamanında (M.Ö 400) yüksek ateşi ve romatizması olan hastalara söğüt kabuğu çiğnemesi tavsiye edildiği biliniyor. Söğüt kabuğu günümüzde osteoartrit ve bel ağrısı tedavisinde, romatizma ve baş ağrısı tedavisinde yardımcı doğal ürün olarak kullanılıyor.

Söğüt kabuğu faydaları, içinde bulunan salisinin aspirine benzeyen bir etki yaratarak ağrıların hafiflemesine ve iltihabın azalmasına yardımcı olmasından ileri geliyor. Hatta 1800’lü yıllarda salisin aspirin üretiminde kullanılmaktaydı. Söğüt kabuğunun ağrıyı hafifletmesi aspirine göre daha yavaş olmakla birlikte etkisi daha uzun sürmektedir

Her söğüt çeşidi aynı oranda salisin içermemektedir. Bu nedenle ağrı ve ateş tedavisinde kullanılan söğüt kabuğu genellikle Avrupa’da yetişen beyaz söğütle Kuzey Amerika’da yetişen mor ve crack söğütten elde edilir.

Salisin dışında söğüt kabuğu içerisinde bulunan bileşenlerin antioksidan, antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğu bazı çalışmalarla belirlense de genel olarak kabul görmediği için daha çok bilimsel araştırmaya gerek duyulmaktadır.

Tedavisinde Söğüt Kabuğu Kullanılan Rahatsızlıklar
Yapılan çalışmalar söğüt kabuğunun aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkili bir bitkisel ilaç olarak kullanılabileceğini bize göstermekte.

Baş ağrısı: Baş ağısını geçirmek için eczanelerde onlarca farklı markanın çeşitli ilaçlarını bulabilirsiniz. Ancak bu ilaçların büyük çoğunluğu yan etkileri ile birlikte gelmektedir. Ülkemizde de sık sık kullanılan baş ağrısı ilaçlarından bazılarının mide ve bağırsak sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Kimyasal ağrı kesiciler yerine söğüt kabuğu kullanarak bu yan etkilerden korunmanız gayet mümkün.

Bel Ağrısı: 200 kişi üzerinde yapılan bir çalışma ile söğüt kabuğunun bel ağrısı tedavisinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Ne kadar alınması gerektiği konusunda belirli bir rakam bulunmasa da aynı çalışmada 240 mg söğüt kabuğu dozu alanların ağrılarında önemli oranda azalma meydana geldiği kaydedilmiştir

Eklem İltihabı: Yine söğüt kabuğunun eklem iltihabı olan hastalar üzerinde kullanılması sonucu bu rahatsızlık nedeniyle oluşan ağrılarda, özellikle boyun ve sırt bölgesinde ağrıların hafiflemesi sağlanmıştır. Başka bir çalışmada ise kalça ve diz bölgesinde bulunan eklem iltihabı ağrılarının söğüt kabuğu ile önemli oranlarda hafifletilebildiği tespit edilmiştir.

Söğüt Kabuğunun Kullanıldığı Diğer Rahatsızlıklar
Aşağıdaki listede bulunan rahatsızların tedavisinde söğüt kabuğu faydaları bilimsel olarak araştırılmamış olsa da pek çok bitki uzmanı bunların tedavisinde ya da belirtilerin hafifletilmesinde söğüt kabuğu kullanımı tavsiye etmektedir

Adet ağrıları
Ateş
Grip
Kesecik iltihabı
Tendon iltihabı (tendinit)

Söğüt Kabuğu Nasıl Kullanılır?
Çocuklarda nadir olarak aspirin kullanımına bağlı olarak görülen Reye sendromu riski nedeniyle söğüt kabuğunun 16 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmez.

Yetişkinlerde kullanım şekli ise şöyle;
Kurutulmuş söğüt kabuğu ile çay yapılabilir.Tarifi ise şöyle: 250 ml suya 2 tatlı kaşığı söğüt kabuğu atın ve kısık ateşte demleyin. Ateşten aldıktan sonra yarım saat bekletin. Günde 3-4 fincan çay gibi içebilirsiniz.

Toz ya da sıvı söğüt kabuğu kapsülleri 60-240 mg standart salisin alımı şeklinde tüketilebilir. Daha yüksek dozlar için doktorunuza danışmalısınız.

Söğüt Kabuğunun Yan Etkileri
Söğüt kabuğunun belirli bir yan etkisi yoktur ancak mide rahatsızlığı, ülseri olan ve mide kanaması yaşamış kişilerin kullanması tavsiye edilmez. Yüksek dozda söğüt kabuğu tüketimi ciltte kaşıntı, mide bulantısı, kusma, böbrek iltihabı, kulak çınlamasına neden olabilir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Söğüt kabuğu aşağıdaki ilaçlarla etkileşime geçebilir;
Kan incelticiler: Söğüt kabuğu kan inceltici ilaçların etkisini arttırarak kanama riskini arttırabilir.
Beta Blokerler: Bu ilaçların etkisini hafifletebilir.
Diüretikler (su hapları): Söğüt kabuğu bu ilaçların etkisini azaltabilir.
Nonsteroidal iltihap ilaçları: Advil, Motrin gibi ilaçlarla birlikte kullanımı mide kanaması riskini arttırabilir.
Metotreksat ve fenitoin (Dilantin): Bu ilaçların etkisini toksik düzeylere çıkarabilir.

Kaynaklar
Hoffmann D. Therapeutic Herbalism 2000.
University of Maryland Medical Center – Willow bark
Chrubasik S. Pain therapy using herbal medicines 2000

Comments