Ayı Sarımsaği Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bulunduğu Yerler: Geniş yapraklı, gölgelik orman ve dağlarda, 1000 m. kadar yüksekliğe sahip yerlerde bulunur.

Yapısı: Çok yıllık otsu bitkidir. 40 cm. kadar yükseklikte sap 3 köşeli, sarımsak kokulu, yaprak dölyatağı ile sarılıdır. Soğan eşkenar biçimli bir zarla örtülüdür. Yapraklar; 2 adet, sap kaidesinden çıkar, eliptik mızrak şeklindedir, 5-20 cm. kadar uzunluktadır. Çiçekler beyaz, gözenekli yarımküre biçiminde, sap uçlarındaki siperlikte toplu haldedir.

Kullanılan Kısımlar: Soğancıklar kullanılır. Soğancıklar tohumların olgunlaşmasından sonra (Haziran-Ağustos aylarında) çıkarılır. Gölgede veya 40°’ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru soğan; sarımsak kokulu ve yakıcı  bir tattadır. Rutubet payı % 16’dır. Torbalarda paketlenir. Gölgede, kuru ve hava alan binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi İçeriği: (Vinilsulfid, alilsulfid, dialiltrisulfid vs.'den ibaret) eterik yağ, vitamin C, merkaptan izleri, iyod, bir aldehid, polisulfidler vs. ihtivâ eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kuvvetli antimikrobik (bakterisid ve bakteriostatik), solucan düşürücü ve antiskleroz etkiye sahiptir. (Trihomonas vaginalis basillerinden ileri gelen) beyaz akıntı, ateroskleroz, yüksek tansiyon, solucanlar ve karaciğer ağrılarında kullanılır.

Halk hekimliğinde; mide ağrıları, gaz, hıçkırık, çıban, uykusuzluk, nefes darlığı, sıtma, bronşit vs.’ye karşı kullanılır. Taze soğancıklar lapa halinde dövülerek haricen; ezik, darbe yaralarına konur. Beyaz akıntıyı yıkamada kullanılır. Ayı sarımsağı saç dökülmesine ve romatizmaya karşı (deri oğuşturulur) etki etmektedir. 1/10 nispetinde suyla haşlanırsa, solucanların düşürülmesinde vs. kullanılır.

Kullanılışı: Dövülmüş soğancıktan 1 kahve kaşığı 400 gr. suda 1 saat bekletilir. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır veya 10 adet taze soğan iyice ezilerek 500 gr. yoğurt ile karıştırılır. Günde 3 defa yemeklerden sonra birer çorba kaşığı alınır.

Halk hekimliği; kültür sarımsağın (Allium sativum L.) toprak üstü ve altı kısımlarının aynı hastalıklara karşı kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Kaynak:Hekimzade.com

Comments