Boynuz Otu(Danabağırtan) Nedir? Faydaları Nelerdir?


Bulunduğu Yerler: Çalılıklar arasında, seyrek ışıklı koru ve dağlık alanlarda bulunmaktadır.

Yapısı: Köksap çok dallı, sürüngen, kırmızı kahverenginde 40 cm. kadar yüksek saplı çok yıllık otsu bitkidir. Dip yaprakları uzun saplı, 7-11-16 bölümlü elayası biçiminde, sap yaprakları daha ufak, kesik elayası biçiminde gövdeye bitişik şekildedir. Çiçekler sarı yeşil, sarkık, iri, basit, 5 bölümlü, tabak şeklinde kenar çiçekleri ve çok sayıda erkek organları vardır. Meyve kavuklu, kuru, çatlar ve çok tohumlu, Şubat-Nisan aylarında çiçek açmaktadır.

Kullanılan Kısımları: Kökleriyle birlikte köksaplar kullanılmaktadır. Köksaplar erken ilkbaharda Şubat-Mart aylarında veya sonbaharda Ekim aylarında çıkarılır. Gölgede veya 45°’ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru köksap dıştan koyu kahve, içten beyazımsı renkte, fena kokulu ve acı tattadır. Rutubet payı % 10’dur. Balya veya torbalarda paketlenir. Kuru ve hava alan binalarda saklanır.

Kimyevi İçeriği: Zehirli glikozidlerden heleborin (zayıflatıcı etkide), heleborein (kalp faaliyetlerini kuvvetlendirici), heleborsit, yağlı maddeler, acı maddeler, saponinler, helebrinler vs

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Strofantin gibi kalp faaliyetlerini kuvvetlendirici, idrar söktürücü, zayıflatıcı, sinirleri sakinleştirici etkidedir. Kalp yetersizliği, basurlar, organizmada su birikmesi, sarılık, zatülcenb, öksürük gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

Halk arasında omurilik iltihapları, menenjit, verem, sinir hastalıkları vs.’de kullanılması tavsiye edilir. Haricen saç dökülmesi, sirke ile kaynatılarak kepek ve saçların kuvvetlenmesi, irinli yaralar, göz kapakları ve irinli sivilcelerin yıkanması gibi eylemlerde kullanılır. Köksap ağaç külü ile kaynatılarak kansere karşı kullanılır. Veteriner hekimlikte bohçaotu hayvanlarda kan tutma (sprej) hastalığına karşı (hayvanın kulağı delinerek boğmaca kökünden bir parça deliğe geçirilir.) kullanılır.

Kullanılışı: İnce kıyılmış köksaptan 0,5 tatlı kaşığı 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden önce bir su bardağı alınır.

DİKKAT! BU BİTKİ ZEHİRLİDİR. DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR.

Kaynak:Hekimzade.com

Comments