Cilt Bakımında Sık Yapılan Hatalar


İnsan derisi farklı tabakalardan ve bu tabakaların içindeki gözeneklerden oluşur. Bu gözenekler hem hücrelerden hem de dış çevresel şartlardan etkilenir. İçsel etkenler beslenme, stres seviyesi ve yaş gibi durumlardan oluşurken çevresel etkenler de güneş, rüzgâr, ani sıcaklık değişimi gibi cilde zarar veren birtakım faktörleri içerir. Bunların her birinin etkisi farklıdır ve farklı cilt yapısına sahip kişilerde etki seviyesi de değişkenlik gösterir. Ayrıca kişisel cilt bakımı için yanlış uygulamalar yapılması da dermatolojik sorunlarda önemli bir faktördür. Bu nedenle cilt bakımı sırasında yaygın şekilde yapılan hatalara da göz atmakta yarar var.

Makyaj Silmeden Uyumak
Gece saatleri cildin kendini en yoğun şekilde yenilediği zamanlardır. Özellikle 01-04 arası yenileyici hücrelerin en aktif olduğu zamana denk gelir. Bu süre içinde gözeneklerin tıkalı olması, cildin bu yenilenme ihtiyacını giderememesine sebep olur. Gün boyu ciltte kalan makyaj temizlenmediği zaman gözenekleri doldurarak hücrelerin nefes almasını engeller. Bu nedenle mutlaka birkaç dakika ayrılarak ciltteki makyaj tamamen silinmelidir.

Günlük Cilt Temizliğini Yapmamak
Makyajdan bağımsız olarak günlük cilt temizliği yapılması gerekir. Bunun nedeni cildin tüm gün çevresel etkenler maruz kalması ve cildin sağlıklı zeminini kaybetmesidir. Siz fark etmeden tüm gün sigara dumanı, arabalardan çıkan duman, etraftaki toz vs. cildi tıkamaktadır. Doğal tonik ya da sadece suyla cildinizi temizleyebilirsiniz. Her ikisiyle gözenekler açıldıktan sonra nemlendirici sürmek cildin daha hızlı tazelenmesine yardım edecektir.

Cildi Kuru Bırakmak
Ciltteki dermatolojik sorunların en önemli nedenlerinden birisi de ciltteki kuruluktur. Bunun kaynağı kuruluğun cilt direncini kırması, serbest radikallere karşı savunma etkisini yitirmesidir. Nemli bir cilt her zaman daha dirençlidir. Bu nedenle her gün, soğuk ve kuru havalarda gün içinde birkaç kere tekrarlamak üzere cildinize nemlendirici sürmeyi unutmayın.

Yanlış Kozmetik Kullanmak
Cilt tipinize uygun kozmetikleri kullanmadığınızda beklenmedik sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için önceden cilt tipinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Bazı ciltler kuru- hassasken bazıları karma ya da yağlı olabilir. Bunu belirledikten sonra yapılması gereken kendinize uygun seçime yönelmektir. Ancak yağlı bir cildiniz olduğu halde kuru ciltler için piyasaya sürülen ürünleri kullanırsanız kısa sürede aşırı parlama, siyah nokta- sivilce benzeri sorunlarla karşılaşırsınız.

Sorunlu Bölgelere Temas Etmek
Sivilce ve siyah nokta en sık yaşanan cilt sorunlarından biridir. Gözeneklerin kir ve yağ dolması, dışarı doğru ucu sivrilen siyah ya da beyaz şekilde çıkmasına neden olacaktır. Bazen ucu hiç belli olmadan bu şişlik de olabilir.(deri altı sivilcesi) Burada önemli olan sorunlu olan kısma temas edilmemesidir. Çünkü akne olan yere dokunduğunuzda gözenekler genişler ve kısa sürede kendini dağıtır. Bu da daha fazla pürüzlü görünüm demektir. Doğal bir çözüm önerisi isteyenler için aspirinden bir parçanın suyla karıştırılıp akne olan bölgeye sürülmesi etkili olacaktır.

Güneşten Korunma Ürünü Kullanmamak
Her insanın güneşe ihtiyacı vardır. Ancak UVA-UVB ışınları cilt kanseri de dahil olmak üzere çok sayıda cilt problemi için zemin hazırlar. Kuruluk, tahriş, kızarıklık, alerjiye meyilli olma gibi sorunlar güneş kaynaklıdır. Bundan etkilenmemek için özellikle uzun süre güneşin altında kalacağınız zaman SPF + 30 koruma faktörlü ürünlere yönelmeniz önerilir. SPF derecesi arttıkça kremin kalıcılık süresi de artar. Bunu kullanmadığınızda zararlı ışınlar doğrudan gözeneklere nüfuz eder.

Tüyleri Alırken Sabun Kullanmak
Sabun, cildi en hızlı kurutan temizleyici maddelerden biridir. Bu nedenle ciltteki tüyleri almadan önce sabun sürdüğünüzde tahriş için de uygun bir zemin hazırlamış olursunuz. Tıraş köpüğü kullanmak ve işlem sonrasında nemlendirici sürmek sorun yaşamanızı engeller. Normal şartlarda da sabunu cilde çok temas ettirmemeniz önerilir. Çünkü sabunu tek başına bıraktığınızda sabunun kendini kuruttuğunu görebilirsiniz. Bu da cilde vereceği zarar hakkında daha iyi fikir edinilmesini sağlar.

Gereğinden Fazla Peeling Yapmak
Peeling, ciltteki ölü derinin atılması işlemidir. Ancak bunu gereğinden fazla yaparsanız deriyi oluşturan asıl tabakaların aşınmasına neden olabilirsiniz. Bu durum olumlu hücrelerinizin zarar görmesine yol açar. 7-15 günde bir yapılması idealdir.

Makyaj Fırçalarını Temizlememek
Belirli aralıklarla temizlenmeyen makyaj fırçaları zamanla bakteri yuvasına dönüşür. Bu şekilde kullanım da size zarar verecektir. Çünkü her makyajda gözeneklerin içine aslında zararlı maddeleri de yerleştirmiş olursunuz. Bundan kaçınmak için çok fazla ara vermeden rutin temizleme işlemi yapmanız gerekmektedir. Temizlik sırasında su dışında bir temizleyici kullanılmaması önerilir.

Comments