Evde Doğal Deterjan Yapımı

Evde doğal malzemelerle şampuanlar, maskeler ve benzeri pek çok şeyi üretmesini öğrenebiliriz. Giderek daha çok insan, doğal tarifleri keşfetme çabasındadır çünkü bunlar daha ucuz ve organik ürünlerdir.Ne varsa doğallıkta var diye boşuna dememişler!

Bu yazıda sizlere evde nasıl kendi kendinize doğal çamaşır deterjanı hazırlayacağınızı göstereceğim.  Bununla kalmayıp, kendi seçtiğiniz bir kokuyu içeren çamaşır yumuşatıcı ve de ev yapımı leke çıkarıcı üretimi hakkında bazı püf noktalarını da sizinle paylaşacağım.

Ev Yapımı Doğal Deterjanın Avantajları
Kendi doğal ürünlerinizi hazırlamanın belirtmek istediğimiz bir kaç avantajı var.Bunlar neler bir göz atalım:

Ekonomiktir: Deterjanlar pek de ucuz değildir ve bu tarif çok ucuz malzemelerle kolayca  hazırlanır.
Basittir: Yapımı için bilmeniz gereken özel bir şey yok çünkü çok kolay bulunan malzemelerle basitçe hazırlanan bir tarif olma özelliğindedir
Organiktir: Çevreyi kirleten ürünleri fazla kullanmamak ve sadece gerekenleri kullanmak önemlidir.
Anti-alerjiktir:Bu deterjan agresif maddeler içermez, bu sayede özellikle hassas cilde sahip olanlar ve bebekler için kullanımı son derece avantajlıdır.

Doğal Malzemeler
Bu deterjanı hazırlamak için evinizde halihazırda bulunan doğal malzemeleri kullanacak ve ilk yıkamadan itibaren ne kadar etkili olduklarını farkedeceksiniz. Sodyum bikarbonat hem dezenfektan hem de koku verici özelliğe sahip olan doğal bir maddedir, çok asidik veya alkali ortamları nötralize eder ve çamaşırlarınızı yumuşacık hale getirir.

Diğer yandan, deterjanın üretiminde kullanacağımız sabun eskiden çamaşırları elde yıkamada kullanılan doğal sabundur. Bu sabun doğal yağlar, hindistan cevizi sabunu, gliserin sabunu veya Marsilya sabunu vb. ile hazırlanabilir.
Neler Gerekiyor?
1-2 kalıp yıkama sabunu
2 fincan borax
2 fincan sodyum bikarbonat
Tercihe bağlı olarak: limon yağı veya lavanta yağı
Su
Gereçler
Kova
Orta boy tencere
Tahta kaşık

Nasıl Hazırlanır?
Sabun kalıbını rendeleyin. İki fincan dolusu kadar olmalıdır.
Bir litre suyu tencerede kaynatın ve rendelenmiş sabunu kaynar suya ekleyin. Düşük ateşte tahta kaşıkla karıştırarak kaynatın.
Başka bir kapta borax ile karbonatı güzelce karıştırın. Kaynattığınız sabunlu suyu ekleyin ve tahta kaşıkla hepsi iyice eriyinceye dek güzelce karıştırın.
Dilerseniz deterjanınıza koku vermek için aromatik yağlardan katın.
15 ml ekleyin ve tekrar karıştırın.
Kapağını kapatın.
Boş bir su şişesi veya boş deterjan kabında bunu muhafaza edin. Güvenlik amacıyla içindekilerin yazılı olduğu bir etiket yapıştırın. Her kullanım öncesi içindekileri karıştırmak için iyice karıştırın.

Peki ya yumuşatıcı?
Ticari yumuşatıcının yerini tutabilecek en doğal, ucuz ve etkili yöntem sirke kullanmaktır. Sirke, çamaşırları temizler, yumuşatır ve çamaşırlarda moral bozan elektriklenmeyi önler. Ek olarak sirke çok kireç içeren sert suyun da üstesinden gelmektedir Son olarak, sirkenin bir diğer büyük avantajı daha vardır: çamaşır makinesi borularını sabun, kir, kireç gibi kalıntılardan doğal yollarla arındırır. Özel bir aroma elde etmek için aşağıdaki esansiyel yağlardan birisini kullanabilirsiniz:

Citrus(limon, portakal, mandalina): derin temizlik sağlar, yağ kalıntılarını yok eder ve harika bir koku verir.
Lavanta: hem dezenfeksiyon sağlayan hem de rahatlatıcı ve yumuşatıcı özellikleri olan temizleyici özelliğe sahip mükemmel bir aromadır.
Çay ağacı:mantarları yok etmede çok başarılıdır.
Okaliptüs: bu yağ çok tazeleyici bir aromaya sahiptir ve mikropları da yok eder.
Eğer esansiyel yağınız yoksa, sirkeye yarım limon suyu da katabilirsiniz.

En zor lekeler için
Lekeli çamaşırları yıkamadan önce biraz karbonat ve sirke ekleyin ve bir fırça yardımıyla lekeyi ovalayın.

Comments