İT LABADASI, ULAH ISPANAĞI
CHENOPODIUM ALBUM L.
(Chenopodiaceae-fam.)
Bulunduğu Yerler: Genellikle deniz seviyesinden 800-2000 m. arasındaki otluk, dağlık bölgelerde yetişmektedir
Yapısı: Çokbaşlı kök etli ve kalın, 5-80 cm. kadar piramidal dallı yeşil veya kırmızımsak gövde, doğru, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, bütün kenarlı, beyazımsı bir toz ile kaplıdır. Çiçekler yeşil ve ufak, çiçek demetleri piramidal, tepede toplu halde bulunurlar. Körpe bitkiler unlu yapışkan bir madde ile kaplıdırlar.
Kullanılan Kısımlar: Bitki kökleri kullanılmaktadır. Kökler erken ilkbaharda (Mart ayında) veya güzün (Ağustos-Ekim aylarında) yerden çıkarılır, yıkanır, kalın olanlar 10 cm. uzunluğunda parçalanırlar. Gölgede veya 50° ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru kökler koyu boz, karakteristik kokulu ve buruk tattadır. Rutubet miktarı % 12 dir. Torba veya balya halinde paketlenir.
Kimyevi İçeriği: % 10 kadar saponinler, henepodin glikozidi, potasyum oksalat, helme, reçine vs. içerir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Zayıflatıcı, kan temizleyicidir.
Kökler halk hekimliğinde basurlar, böbrek taşları, frengi hastalığına, zayıflatıcı olarak kullanılır. Haricen banyo halinde çıban ve yaralara kullanılır.
Kullanılışı: Köklerden 1 kahve kaşığı 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılır, süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır.
Kaynak:Hekimzade.com
Comments
Post a Comment