ONONIS SPINOSA L. (O. HIRCINA JACQ.)
(Leguminasae-fam.)
Bulunduğu Yerler: Otlak ve (kumlu) çorak yerlerde, dere kıyılarında, çalılıkların arasında, deniz seviyesine uzaklığı 100 m. kadar olan her yerde görülmektedir
Yapısı: 60 cm. kadar yükseklikte, yarı çalı halinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövde dallı ve dikenli, köksap kısa, çok başlı, kahve ve siyah renkte olup 50 cm.'e kadar uzar, az dallı, eksen bir köktür. Alt yapraklar; üç bölümlü, yukarıdakiler basit, sert dişli, eşkenar, bezimsi kıllı; üç bölümlü yaprakların yanındaki iki yaprakçık adeta bitişik, ortadaki ise uzun saplıdır. Çiçekler pembeye çalan kırmızı, bazen beyaz, kısa saplı, genellikle grup halinde oval başak şeklinde yaprak koltuklarında bulunmaktadırlar. Haziran-Ağustos aylarında çiçek açmaktadır. Balverici bir bitkidir.
Kullanılan Kısımlar: Kökler, bitkinin çiçek açma zamanında (Nisan-Mayıs aylarında) veya meyvelerin olgunlaşmasından sonra (Eylül-Ekim aylarında) topraktan çıkarılır. Kökler yağmurdan sonra kolaylıkla, fazla kuvvet sarfetmeden çıkarılabilir. Yıkandıktan sonra gölgede veya 50° kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru köklerin dış rengi boz kahve, iç rengi soluk sarı, karakteristik kokulu, tadı; buruk ve yakıcıdır. % 12 rutubete izin verilir. Kâğıt, kenevir torbalarda veya balya halinde paketlenir. Gölgede ve hava alan binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi İçeriği: Ononin, ononid ve onospin glikozidleri, a-onoserin, onon, limonen asidi, sepi maddeler, az miktarda eterik yağ ve yağlı maddeler, fitosterin, kesinleşmemiş saponinler vs. içerir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kayışkıran, şiddetli idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Başlıca kullanım alanları organizmada su birikmesinde, böbrek iltihaplarında, kalp yetersizliğinde, beyaz akıntı, romatizma, safra kesesinde taş bulunması vs. hallerde kullanılır.
Kayışkıran, halk hekimliğinde; kısırlık, deri sivilceleri, gut hastalığı, basur, idrar zorluğu ve idrardan kan gelmesi vs. hallerde kullanılır. Veteriner hekimlikte; hayvanlarda görülen mide bozukluklarında, bütünüyle kullanılır.
Kullanılışı: İnce kıyılmış köklerden 1 çorba kaşığı, 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı alınır.
Kaynak:Hekimzade.com
Comments
Post a Comment