Özellikle son yıllarda sıkça adını duymaya başladığımız ve Türkiye’de de bazı marketlerde bulunabilen tofu soya fasulyesinden elde edilmektedir. Bununla birlikte tofu yeni bir besin maddesi değildir ve birçok Uzakdoğu ülkesinin mutfağında uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Tofunun ilk nasıl bulunduğu ile ilgili bir söylenti vardır ve bu söylentiye göre bu besin maddesi kazara bulunmuştur. Çinli bir aşçı soya fasülyesini pişirip püre haline getirmiş ve bunun üzerine nagari ilave etmiştir. Sonucunda ise tofu ortaya çıkmıştır.
Tofu Nasıl Elde Edilir?
Tofu, olgun soya fasulyesinden elde edilen soya sütünün kesilmesi ile elde edilir. Öncelikle soya fasulyeleri suyla ezilir ve ısıtılır. Soya sütü katı kısımlardan ayrılır. Sıcak soya sütü karıştırılır ve koagülan olarak bilinen doğal sertleştirici madde ilave edilir. Lor haline gelmeye başlar ve hazır olduğunda şekillendirme kabına dökülür. Kesilmiş sütün suyu presle basılarak çıkarılır. Presleme ile beraber lor, tofu bloğu haline gelir.
Tofunun Tadı Nasıldır?
Tofu adeta sünger gibidir ve tarifinizde yer alan malzemelerin tadını emer. Yani tofunun tek başına bir tadı bulunmamaktadır. Bu sayede de birçok farklı tarifte kullanılabilmektedir. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha birçok şeyde tofu rahatlıkla kullanılabilir.
Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?
Tofu satılan bir markete ya da şarküteriye gittiğinizde birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumuşak ve ipeksi. Böyle bir durumda da kafanız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.
Eğer tofunun şeklini korumasını isterseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız ya da kızartma olarak tüketecekseniz çok sert ya da sert tofu tercih etmelisiniz
Eğer tofuyu başka malzemeler ile karıştırarak smoothie ya da kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o zamanda yumuşak ya da ipeksi tofu tercih etmelisiniz
İşte size birkaç kullanım önerisi:
İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda ya da soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bazı tariflerde ise mayonez ya da ekşi krema yerine de kullanabilirsiniz. Bu tarifler için artı olarak blendara ihtiyacınız olacaktır.
Yumuşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tariflerinizin miktarını artırmak için kullanabilirsiniz.
Sert ya da Çok Sert: Bu tip tofu şeklini çok güzel bir şekilde muhafaza etmektedir. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için ideal bir seçimdir
Tofuyu Kullanma Önerileri
Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Bunun yerine beraber piştiği yiyeceğin tadını almaktadır. Tofuyu favori tariflerinizin ya da favori yemeklerinizin içerisinde kullanmak için birkaç yöntem şöyledir:
Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
Tofu sahanda yumurtaya ya da yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilirsiniz.
İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsi bir doku katabilirsiniz.
Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wok tavada kızartabilirsiniz.
Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Ancak son kullanma tarihine de dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içerisinde bir miktar kaldıysa, yaklaşık 5 gün daha durabilir. Ancak bu durumda kapalı bir cam kapta, bir miktar suyun içerisinde ( su tofuyu tamamen kaplamalıdır ) muhafaza ettmek gerekir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan önce dökülmelidir. Yani artan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içerisinde sadece yeni su olmalıdır. Su ise her gün değiştirilmelidir.
Ancak büyük ihtimalle bir ya da iki gün içerisinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kabın içerisindeki suyu her gün değiştirmeniz gerekir. Eğer değiştirmezseniz inanılmaz kötü bir koku buzdolabınızı saracak ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınız demektir.
Ayrıca marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza yöntemi uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üzerine yeterli miktarda su konulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Tavsiye edilen sürede de tüketilmesi gerekmektedir.
Tofu asla uzun süre dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa zamanda buzdolabına konması gerekir. Dışarıda kalan tofu çok hızlı bir şekilde bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar plastikleştirici maddelerin plastikten besine nüfuz ettiğini ve bunun da sağlık problemlerinin sebebi olduğunu göstermektedir.
Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
Eğer tofuda hoş olmayan bir koku ya da tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazen üründe jelatinimsi bir şey ya da renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle durumlarda son kullanma tarihi özellikle kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse zaten hemen atılması gerekmektedir.. Ancak son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.
Daha önce açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir önemi yoktur. Doğru bir şekilde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en fazla 5 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Daha önce açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma belirtisi olursa bunu hemen atmanız tavsiye edilmektedir.
Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı ya da aldığınız yere götürüp oradaki kişilere danışmalısınız.Sağlığınız her şeyden önemli!
Uyarılar
Gıda zehirlenmesinden korunmak için bozuk tofuyu tüketmemeniz gerekmektedir. Bu konuda çok dikkatli davranmanız gerekir.
Soyadan yapıldığı için soya alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Tofu ve tüm soya ürünleri yüksek miktarda oksalat içerir. Eğer oksalat içeren böbrek taşı geçmişiniz varsa çok fazla miktarda soya ürünleri tüketiminden özellikle kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan ya da geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten fazla soya tüketmemelidir. Bununla birlikte her iki sağlık probleminde de en iyi çözüm doktorunuza danışmaktır.
Kaynak:
Webmd: Tofu Recipes and Cooking Tips
Nasoya: What is Tofu?
Whfoods: What’s New and Beneficial About Tofu
About.com – All About Tofu
Goodfood: The health benefits of… tofu
Wikihow: How to Store Tofu
Tofunun ilk nasıl bulunduğu ile ilgili bir söylenti vardır ve bu söylentiye göre bu besin maddesi kazara bulunmuştur. Çinli bir aşçı soya fasülyesini pişirip püre haline getirmiş ve bunun üzerine nagari ilave etmiştir. Sonucunda ise tofu ortaya çıkmıştır.
Tofu Nasıl Elde Edilir?
Tofu, olgun soya fasulyesinden elde edilen soya sütünün kesilmesi ile elde edilir. Öncelikle soya fasulyeleri suyla ezilir ve ısıtılır. Soya sütü katı kısımlardan ayrılır. Sıcak soya sütü karıştırılır ve koagülan olarak bilinen doğal sertleştirici madde ilave edilir. Lor haline gelmeye başlar ve hazır olduğunda şekillendirme kabına dökülür. Kesilmiş sütün suyu presle basılarak çıkarılır. Presleme ile beraber lor, tofu bloğu haline gelir.
Tofunun Tadı Nasıldır?
Tofu adeta sünger gibidir ve tarifinizde yer alan malzemelerin tadını emer. Yani tofunun tek başına bir tadı bulunmamaktadır. Bu sayede de birçok farklı tarifte kullanılabilmektedir. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha birçok şeyde tofu rahatlıkla kullanılabilir.
Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?
Tofu satılan bir markete ya da şarküteriye gittiğinizde birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumuşak ve ipeksi. Böyle bir durumda da kafanız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.
Eğer tofunun şeklini korumasını isterseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız ya da kızartma olarak tüketecekseniz çok sert ya da sert tofu tercih etmelisiniz
Eğer tofuyu başka malzemeler ile karıştırarak smoothie ya da kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o zamanda yumuşak ya da ipeksi tofu tercih etmelisiniz
İşte size birkaç kullanım önerisi:
İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda ya da soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bazı tariflerde ise mayonez ya da ekşi krema yerine de kullanabilirsiniz. Bu tarifler için artı olarak blendara ihtiyacınız olacaktır.
Yumuşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tariflerinizin miktarını artırmak için kullanabilirsiniz.
Sert ya da Çok Sert: Bu tip tofu şeklini çok güzel bir şekilde muhafaza etmektedir. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için ideal bir seçimdir
Tofuyu Kullanma Önerileri
Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Bunun yerine beraber piştiği yiyeceğin tadını almaktadır. Tofuyu favori tariflerinizin ya da favori yemeklerinizin içerisinde kullanmak için birkaç yöntem şöyledir:
Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.
Tofu sahanda yumurtaya ya da yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilirsiniz.
İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsi bir doku katabilirsiniz.
Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wok tavada kızartabilirsiniz.
Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Ancak son kullanma tarihine de dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içerisinde bir miktar kaldıysa, yaklaşık 5 gün daha durabilir. Ancak bu durumda kapalı bir cam kapta, bir miktar suyun içerisinde ( su tofuyu tamamen kaplamalıdır ) muhafaza ettmek gerekir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan önce dökülmelidir. Yani artan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içerisinde sadece yeni su olmalıdır. Su ise her gün değiştirilmelidir.
Ancak büyük ihtimalle bir ya da iki gün içerisinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kabın içerisindeki suyu her gün değiştirmeniz gerekir. Eğer değiştirmezseniz inanılmaz kötü bir koku buzdolabınızı saracak ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınız demektir.
Ayrıca marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza yöntemi uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üzerine yeterli miktarda su konulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Tavsiye edilen sürede de tüketilmesi gerekmektedir.
Tofu asla uzun süre dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa zamanda buzdolabına konması gerekir. Dışarıda kalan tofu çok hızlı bir şekilde bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar plastikleştirici maddelerin plastikten besine nüfuz ettiğini ve bunun da sağlık problemlerinin sebebi olduğunu göstermektedir.
Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
Eğer tofuda hoş olmayan bir koku ya da tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazen üründe jelatinimsi bir şey ya da renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle durumlarda son kullanma tarihi özellikle kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse zaten hemen atılması gerekmektedir.. Ancak son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.
Daha önce açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir önemi yoktur. Doğru bir şekilde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en fazla 5 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Daha önce açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma belirtisi olursa bunu hemen atmanız tavsiye edilmektedir.
Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı ya da aldığınız yere götürüp oradaki kişilere danışmalısınız.Sağlığınız her şeyden önemli!
Uyarılar
Gıda zehirlenmesinden korunmak için bozuk tofuyu tüketmemeniz gerekmektedir. Bu konuda çok dikkatli davranmanız gerekir.
Soyadan yapıldığı için soya alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Tofu ve tüm soya ürünleri yüksek miktarda oksalat içerir. Eğer oksalat içeren böbrek taşı geçmişiniz varsa çok fazla miktarda soya ürünleri tüketiminden özellikle kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan ya da geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten fazla soya tüketmemelidir. Bununla birlikte her iki sağlık probleminde de en iyi çözüm doktorunuza danışmaktır.
Kaynak:
Webmd: Tofu Recipes and Cooking Tips
Nasoya: What is Tofu?
Whfoods: What’s New and Beneficial About Tofu
About.com – All About Tofu
Goodfood: The health benefits of… tofu
Wikihow: How to Store Tofu
Comments
Post a Comment