Bulaşıklarınız İçin Doğal Çözüm:Kül Suyu Ve Üzüm Sirkesi!


Doğanın Mucizesi Kül!
Odunun yanması ile oluşan kül, ciddi ve çok işlevli bir temizlik malzemesidir. Geleneksel olarak eskiden köylüler sabunlarını yağ ile küllü suyun belirli bir ısıda karıştırılması ile elde ederlerdi. Küllü su yüzyıllarca temel temizlik malzemesi olarak kullanılmıştır. Halen de kullanılıyor.

Kül doğrudan kuru olarak ovma yolu ile temizliğe yardımcı olduğu gibi, su ile birlikte küllü su olarak da etkin biçimde temizlikte kullanılabilir.

Kül Suyu Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle meşe ve zeytin olmak üzere her odunun külünden küllü su elde edilebilir. Bunun için ihtiyacımız olan malzemeler şunlardır:

· Kül
· Elek veya tel süzgeç
· Bakır kazan, büyük bir cam kavanoz veya toprak küp (alüminyum kül suyu ile etkileşime girdiği için alüminyum kap kullanmamalısınız)

Bu araç setini çamaşır makinenizin yanına kurabilir ve sürekli olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaynaktan aldığınız külü elek tardımıyla bir kazana eledikten sonra üzerine soğuk su ilave edin. Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5’te biri kül, 4/5’ini de suyla doldurmalısınız. Köyde küllü su yapmak için küllü su kazanı odun ateşinde kaynatılır, ancak normal şartlar altında şehirde sürekli yanan bir ateş olmadığından soğuk su da kullanabilirsiniz. Isının kullanılmaması küllü suyun olgunlaşmasındaki süreyi uzatacaktır, sadece bu kadar.

NOT: Kullandığınız külün kimyasal madde ya da mazota batırılmış ağaç ya da sunta, formika vs külü olmamasına dikkat özellikle edin...

Kül Suyunun Olgunlaşması
Elediğiniz külün üzerini su ile örttükten sonra bu karışımı dinlenmeye bırakın. Belli bir süre içinde (soğuk su ile yaklaşık 15 gün içinde) kül partikülleri dibe çökerken içerdikleri bazik yapıda bileşikleri su içinde bırakırlar ve üst kısımda sarımsı renkte berrak bir su kütlesi kalır. Bu suyu elinizle kontrol ettiğinizde tıpkı deterjanlı su gibi kayganlaşmışsa küllü suyunuz olgunlaşmış demektir. Olgunlaşan küllü suyunuzu dibini kaldırmadan (bulanıklaştırmadan) dikkatlice bir maşrapa ile yüzeyinden toplayarak başka bir kaba aktarın.

Kül Suyu Çevrimi
Olgunlaşan kül suyu ayırıp başka bir kaba aktardıktan sonra kül balçığının üzerine (kül balçığı tamamen başka bir kaba da alınabilir) yeni kül elemeniz ve yeniden soğuk su eklemeniz gerekmektedir. Böylece sürekli olarak kül ile su ekleyerek ve olgunlaşan külsuyunu başka bir kaba aktararak çok miktarda külsuyu üretebilirsiniz. Göreceksiniz, sizin kullanım miktarınızdan çok daha fazla kül suyu üretebileceksiniz. Fazla külsuyunuzu arkadaşlarınıza hediye ederek onların da külsuyu kullanıcıları arasına katılmalarını ve bu nimetten yararlanmalarını sağlayın.

Gelelim asıl meselemize,bunun için gerekli odun külünü herhangi bedel ödemeden çevrenizdeki "odun fırınında ekmek yapan" bir fırından alabilirsiniz. Aldığınız odun külünü evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra arap sabununuda deneyebilirsiniz ancak bizim kendi imkanlarımızla yaptığımız arap sabunu dediğimiz karışım bulaşıklarda mat bir tabaka bırakıyor.

Bizim uyguladığımız bulaşıklara kül sulu yöntemi ise hem ekolojik hem de parasız.) Bunun yerine bulaşık makinesinin deterjan gözüne kül suyu , parlatıcı gözüne de üzüm sirkesi eklediğinizde istediğimiz sonucu alıyoruz. 

Yapılacak adımları tek tek yazıyorum;

1) en yakın odun fırınında ekmek yapan yere fırına gidip yarım kovadan az fazla kül alın.Bu kül merak etmeyin ya meşedir,ya zeytin ağacı veyahut benzer bir ağaçtandır.

2)Külün üstüne su ilave edin ve karıştırın.

3)külün içindeki hafif malzemeler kömür dahil su üstüne çıkar.Bunları tel süzgecinizle alıp en yakındaki toprağa bırakın.

4)Akşam karıştırılan karışım sabaha kadar durulur.Kül aşağıya çöker,su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır.

5) O günkü ihtiyacınız kadar suyu bir şişeye aktarın.Geri kalan karışımı karıştırın.Çünkü her karıştırmada külün içindeki potasyum suya karışıp deterjanınızın daha güçlü olmasını sağlayacak.

6) Haftada bir fırına uğrayıp kül alıp karışımınıza eklemeniz yeterli olur.

7) Kovanın altında kalan eski külleri ise başka bir kaba aktarıp "vim","cif" gibi seramik yüzeylerde kullanabilirsiniz. Ancak arası derz olan yerlerde grilik olacağını unutmamalısınız.

8) Artan külü bahçenizde gübre katkısı,tarım ilacı **** tavuklarınız veya kümes hayvanlarınız varsa eşelenme kumu olarak kullanabilirsiniz.

9) Sil baştan.... yeni karışım hazırlığı...Bu hazırlıklar ayda bir normalde yeterli olur...Yok eğer hem bulaşık,hem çamaşır hemde kişisel kullanım derseniz hafta bir yapamanız lazım Ayrıca hazırlık yaptığınız kabı istediğiniz oranda büyütebilirsiniz. 

Comments