Çam Kozalağı Reçeli Tarifi


Evde çam kozalakları ile reçel yapabileceğini henüz yeni öğrenen bayanlar, bu reçeli ilk defa kendi mutfaklarında pişirerek tadabilirler ve sevdiklerinin de çam kozalağı reçeli ile tanışmasını sağlayabilirler. Bu farklı lezzeti çok seveceksiniz.Evinizin bahçesinde çam ağacı varsa, taze çam kozalaklarını reçel yaparak değerlendirebilirsiniz. Bu reçel son derece şifa vericidir. Ancak böbrek sorunları olan kişilere ve hamile bayanlara önerilmez. Çam kozalağı reçelinin faydaları ise sayısızdır. Özellikle kış aylarında yenilirse; grip, soğuk algınlığı, öksürük ve bronşite iyi gelebilir. Sıcak bir çay yanında sizler de bir dilim çam kozalağı reçelli ekmek yiyerek vücudunuzun soğuk algınlığına karşı doğal direnç kazanmasını sağlayabilirsiniz. Çam kozalağı reçeli yapılışı vakit alır ve sizleri biraz uğraştırabilir. Ancak bal sarısı rengi ve tadı ile beğeninizi kazanacağına eminim. Körpe çam kozalaklarını Temmuz sonunda toplayarak reçelini veya tatlısını yapabilirsiniz. Reçeliniz piştikten sonra mutfağınızı çam kokusu saracaktır. Bu reçeli dilerseniz kuru incirle de deneyebilirsiniz.

Çam kozalağı, çam ağacında yetişir ve soğuk algınlığı hastalığına iyi gelir. Oldukça faydalı bir bitkidir. Çam kozalağının suyu da soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 kilo taze bebek çam kozalağı
1 kilo toz şeker
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 kilo su

Yapılışı:
Yeşil ve körpe kozalakları dalından topladıktan sonra, üzerindeki tüm kiri ve çöpü temizleyin. Ardından soğuk su altında güzelce yıkayın.
Temiz çam kozalaklarını tencereye alın ve üzerine bir kilo su koyarak yaklaşık bir saat boyunca kaynatın.
Kaynayan çam kozalaklarının içerisine toz şeker ilave edin ve kaynatmaya devam edin.
Pişmeye devam eden çam kozalağı reçeli yüzeyinde sürekli olarak köpükler oluşacaktır. Bu köpükleri tahta kaşık ile sıyırın ve atın. Reçelin taşmaması için başından hiç ayrılmayın.
Reçeliniz koyu bir kıvam alınca içerisine limon suyunu ilave edin. Birkaç dakika daha kaynayan reçeli ocaktan alabilirsiniz.
Reçeli sıcaklığı ile kavanoza doldurun ve kapağını çok sıkı bir şekilde kapatın. Ardından kavanozları kaynak suda 5 dakika bekleterek daha uzun süre dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Kavanozları ters şekilde 12 saat boyunca soğumaya bırakın.
Hazırlamış olduğunuz çam kozalağı reçelini nemsiz, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza ederek kış aylarında ailenizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Comments