Ev Yapımı Çamaşır Yumuşatıcı Hazırlama Tarifi


Çamaşırların yumuşacık olması ve mis gibi kokması için evde doğal yumuşatıcı nasıl hazırlanabilir? Çamaşır yıkamada kullanılan deterjanlar ve yıkama suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller zamanla çamaşırların dokusunda birikerek bu çamaşırların sertleşmesine ,sert bir doku kazanmalarına neden olur. Sertleşmiş çamaşırlar ve havlular ise kullanırken rahatsızlık verir. Özellikle de bebeklerin ve küçük çocukların hassas tenlerine bu kullanım şekli pek arzı edilebilir bir durum değildir ve çare piyasada bulunan çeşitli çamaşır yumuşatıcılarında aranır. Her ne kadar masummuş gibi görünseler de bu ürünlerin içerisinde çeşitli zararlı kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar ne kadar iyi durulanırlarsa durulansın ne yazık ki çamaşırlardan tam olarak temizlenemezler ve ciltle temasları halinde sağlık için tehlikeli olabilirler. Bu nedenle kimyasal içeren çamaşır yumuşatıcıları yerine doğal ürünler kullanılmasına özen gösterilmelidir. Doğal bir çamaşır yumuşatıcı ise evdeki malzemeler kullanılarak kolaylıkla hazırlanılabilmektedir.

EV YAPIMI YUMUŞATICI 
Çamaşırların yumuşatılması için kullanılabilecek en etkili ve en doğal malzemelerin başında sirke ve karbonat gelir. Evde birçok yüzeyin temizliğinde etkili bir şekilde kullanılan bu malzemeler çamaşır dokularında birikerek sertleşmeye neden olan maddeleri çözerek dokulardan uzaklaştırır. Masrafsız ve doğal bir şekilde çamaşırların yumuşatılmasını sağlar. Ayrıca bu malzemeler çamaşırları yumuşatmalarının yanında çamaşır makinesinde biriken kireç tabakalarının temizlenmesine de yardımcı olur. 

SİRKE VE KARBONAT İLE ÇAMAŞIRLARIN YUMUŞATILMASI 
Çamaşır yumuşatıcı olarak sirke kullanmak isteyenler öncelikle elma sirkesi ya da beyaz sirke tercih etmelidirler. Bu sirke çeşitlerinin herhangi birinden bir çay bardağı kadar alınarak çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne her yıkamadan önce eklenmesi sonucunda çamaşırlar yıkandıktan makineden yumuşacık çıkacaktır. Sirkenin kokusunun çamaşırlara sinmesinden korkanlar ise rahat olabilirler. Çünkü makineden çıkartılan çamaşırlardaki sirke kokusu 1-2 dakika sonra tamamen kaybolacaktır. Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca varabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra aynı miktar yumuşatma gözüne de eklenebilir. Çamaşırların yumuşatılması için güzel kokulu bir yumuşatıcı hazırlanmak isteniyorsa da bu durumda uçucu bitkisel yağlardan kullanımınız için gayet uygun bir seçenek olacaktır. Özellikle lavanta yağı, portakal yağı ve limon yağı gibi aromatik yağlar doğal çamaşır yumuşatıcısı içinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca zevke göre beğenilen yağlardan bir karışım oluşturularak kişiye özgü bir koku da oluşturulabilir. Aromatik yağlar, sirke ve karbonat ile çamaşırların yumuşatılmasında bu malzemelerin üzerine 4-5 damla kadar damlatılarak kullanılabileceği gibi sirke ve karbonat kullanılarak doğal bir yumuşatıcı da hazırlanabilir. 

DOĞAL YUMUŞATICI TARİFİ MALZEMELER 
800 ml elma sirkesi 200 ml ılık su 1 çay bardağı karbonat 20-30 damla aromatik yağ 

YAPILIŞI Yeterince geniş bir kaba önce karbonat dökülür ve üzerine ılık su ilave edilerek iyice homojen hale gelinceye dek karıştırılır. Daha sonra sirke de aynı kaba eklenir ve son olarak 20-30 damla kadar aromatik yağ ilave edilerek karışım iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım temiz bir şişeye doldurulup ağzı kapalı bir şekilde bekletilir ve istendiği zaman kullanılabilir. Ancak uzun süreli muhafaza edildikten sonra bu karışım kullanılmadan önce koklanarak istenmeyen bir koku oluşup oluşmadığının kontrol edilmesi gerekir. Karışıma ilave edilen yağ miktarı ise zevke göre artırılabilir ya da azaltılabilir. 

Comments