Gül Mayası Nedir ve Nasıl Yapılır? Gül Reçeli Yapımı



                                                                 Gül Mayası

Gül çiçeği yaprakları (petal) ayıklanır, iyice yıkanır. Tomurcuklara girmiş bulunabilecek böcek, karınca ve tozlardan arındırılır, suyu süzgeçle süzülür. Gülün kokusunun korunması için yıkama esnasında gül yapraklarının suda uzun süre bırakılmaması ve hasar görmemesi gerekir. Bir tencereye konulan gül yapraklarının üzerine iki - üç yemek kaşığı toz şeker ve limon tuzu ilave edilir.
Ovulup ezilerek gül yaprağı parçalarının şekerle iyice özleşmesi sağlanır. Şeker eriyip, gül yapraklarının rengi ve kokusu çıkana kadar gerekirse elle iyice yoğrulup güzelce karıştırılır. Gül Mayası adı verilen bu karışım cam bir kavanoza konulup ağzı kapalı olarak buzdolabında istenildiği kadar tutulabilir. Korunan bu gül mayası daha sonra gül reçeli yapma maksadıyla malzeme olarak kullanılır. Bu mayadan istenirse kurabiye, pasta ve kek gibi hamur işleri ve tatlı yapımında yararlanılır. Gül Şurubu ve Gül Şerbeti yapımında da bu maya kullanılır. Şerbet için suda eritilen maya süzülerek istenen ölçekte su ve şeker katılıp karıştırılarak sunulabilir. Maya hazırlandıktan sonra ilk kullanım öncesi bir kaç gün bekletilirse daha iyi olur, en azından akşamdan yapıp ertesi gün kullanmakta daha çok fayda var.
Tencereye toz şeker ve su konulur. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca hazırlanan gül mayası ilave edilir.
Kısık ateşte reçel pişirilir. Fazla kaynatmaya gerek kalmadan balı koyulaşınca limon suyu sıkılır. Bir - iki dakika daha kaynadıktan sonra altı kapatılır. Reçelin asıl kıvamının soğuyunca ortaya çıkacağı dikkate alınmalıdır.
Ilındıktan sonra temiz ve kuru kavanozlara boşaltılır. Gül Reçeli soğuduktan sonra ağzı kapatılarak buzdolabında değil, ancak serin ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edilir. Uzun süre saklanması için ise sıcak halde kavanoza konulup kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek vakumlama tekniği de uygulanabilir.

Not:Gül mayasını yapmadan önce gül çiçeği yapraklarının en ucundaki beyaz kısımları teker teker bir makasla kesilerek atılırsa acı tat oluşması engellenebilir. 

Gül yaprakları yanında siyah kısımları çıkarılmış gelincik çiçekleri de eklenerek güzel bir renk elde edilebilir.

Comments