Hanımeli Reçeli Nasıl Yapılır?


İlkbahara elveda dediğimiz günlerde açmaya başlayan sarı ve beyaz renkli hanımeli çiçekleri ile yapılan reçelin tadına ve kokusuna doyum olmaz.. Bu reçel oldukça farklı ve özel bir lezzete sahiptir. Çiçek reçellerini sevenler, hanımeli reçelini bazı tatlılarında da rahatlıkla kullanabilirler. Bu reçeli tereyağlı ekmek üzerine sürerek yiyebilir ve yaz sabahları kahvaltı sofranızda misafirlerinizin de hanımeli reçeli ile tanıştırabilirsiniz. Hanımeli reçeli yapılışı için sarı veya beyaz hanımeli çiçeklerini kullanabilirsiniz. Bu hoş kokulu çiçeğin çok fazla türü mevcuttur.  Fakat bazı türleri zehirlidir. Eğer bahçenizde yenilebilir türde olan hanımeli çiçekleri varsa, bu çiçeklerin reçellerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Hanımeli, dünya genelinde ortalama 180 türü bulunan bir çiçektir. İlkbahar sonlarında çiçekleri açmaya başlar. Bu çiçeğin en bilinen faydalarından biri, idrar söktürücü özelliğe sahip olmasıdır. Aynı zamanda, spazm giderici ve bronşite iyi gelen bir çiçek olarak bilinir..Çocukken içindeki balını sıklıkla yerdik azıcık bir bal ne hoşumuza giderdi :) Geçmişten de bir esinti yaparak tarife geçelim:

Malzemeler:
1 bardak hanımeli çiçeği
1 bardak su
2 buçuk bardak toz şeker
Yarım limon

Yapılışı:
Taze toplamış olduğunuz hanımeli çiçeklerinin orta kısımlarında bulunan ipliğimsi tohumları dikkatli bir şekilde temizleyin.
Temizlenen hanımeli çiçeklerini yapraklarını ezmeden dikkatli ve narin bir şekilde suda yıkayın.
Hanımeli çiçeklerini bir süzgeç içerisine alın ve sularının süzülmesini bekleyin.
Hanımeli çiçeklerini bir kase içerisine alın ve üzerini 1 su bardağı kadar toz şeker ile kapladıktan sonra buzdolabına koyun.
Ertesi sabah şekere yatırmış olduğunuz hanımeli çiçeklerini buzdolabından çıkarın.
Reçel tenceresi içerisine kalan 1 buçuk bardak toz şekeri ve bir bardak suyu dökerek, şerbeti hazırlayın.
Şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Şerbetiniz hazır hale gelince içerisinde hanımeli çiçeklerini dökebilirsiniz.
Şerbetin içerisine hanımeli çiçeklerini ilave ettikten sonra, 2-3 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır.
Reçelin içerisine son olarak limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın.
Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra reçelin biraz ılımasını bekleyin. Ardından temiz bir cam kavanoz içerisine doldurabilirsiniz. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra ters çevirin ve 12 saat bu şekilde bekletin.
Hazırlamış olduğunuz ev yapımı hanımeli reçelini kuru, serin ve karanlık bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Comments