Kalıp Sabundan Sıvı Sabun Yapım Tarifleri(Geniş İçeriklidir)



Hepiniz bilirsiniz, sabunlukta altta kalan kısmın nemden dolayı yumuşar ve ufaldıkca ufalır,dolayısıyla bu sabunlar ziyan olmaya mahkumdur..Peki ya bunları değerlendirsek de ziyan olmasaar nasıl olur? hem ekonomi yapacağız,hem de sıvı sabunun verdiği 'ellerini ne kadar yıkarsan yıka yine de durulanamama' hissini unutacağız,bu tarif tam da size göre

Hem daha doğal, daha sağlıklı ,hem de ekonomik..
Hem bundan kurtulmak hem de daha pratik olsun diye kalıp sabunlarımızı artık sıvı sabun yapıyoruz
Nasıl mı ?

Malzemeler:
1 kalıp sabun
İri gözlü rende
4 su bardağı kaynamış su
1-2 kaşık bitkisel yağ

Yapılışı:
Bir kalıp sabunu önce rendeliyoruz
Sonra yaklaşık 4 su bardağı kadar su kaynatıyoruz ( su miktarı elde ettiğiniz sıvı sabunun kıvamına göre artırılabilir ya da azaltılabilir )
Kaynayan suyu rendelenmiş sabunların üzerine döküyoruz
Biraz yumuşadıktan sonra bunları blendırdan geçiriyoruz
Bitkisel yağımızı ilave ediyoruz..Dileyen portakal yağı,limon yağı ya da Gül yağı ilave edebilir. Ya da bulabilen gliserin de kullanabilir.Hiç biri yoksa , iki kaşık kadar sızma zeytin yağı da şahane olur :)

Bu ölçülerle bir litre kadar sıvı sabun elde edebilirsiniz.

Burda kıvamı oldukça koyu,şişenin yarısına kadar sabun doldurup üzerine kaynar su ilave ederek kıvamını inceltebilirsiniz
Kırık sabunlarınızı da bu şekilde değerlendirebilirsiniz,sakın çöpe atıp ziyan etmeyin
Ayrıca bu sabun elde yıkanan bulaşıklarda da kullanılabilir,
Çocuklarınızın tabakları çatal kaşıkları biberonları bardakları daha az kimyasal içeren bu sabunla yıkanabilir doğal bulaşık deterjanı tarifi de daha sonra vereceğim.

Tarif 2
Neyse ki bir kaç Tıp Hekimi artık sıvı sabunların zararlarından bahsetmeye başladı. Farkettiyseniz kalıp sabunlardan özellikle uzaklaştırıldık. Oysa kalıp sabunlar bazılarının iddia ettiklerinin aksine bakteri barındırmazlar. Bir miktar kadar üzerindeki sabun köpüğünü akıtarak kullanmanız durumunda tam hijyen sağlayabilirsiniz.Yine de kullanım kolaylığı nedeni ile sıvı sabunlar hayatımıza girdi bile. Ancak içinde bulunan fazlaca kimyasallar ikinci ağzımız olarak kabul edilen cildimiz tarafından hemen emilmekte ve bu kimyasallar sağlığımız için ciddi tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Organik içerikli bir çok marka bulunmakta ancak bir çoğu aile bütçesini biraz zorluyor. Türkiye’de üretilen markalar ise çok daha ekonomik. Ancak yine de daha ekonomik bir o kadar da doğal sıvı sabunlar için aşağıdaki tarifler çok işinize yarayacak. Eczanelerden alacağınız E vitamini ile cildinizi besleyebilir, aktarınızdan alacağınız okaliptüs gibi antibakteriyel doğal yağlarla sabununuzun bakteri tutmasını önleyebilir çok güvendiğiniz bir yerden alacağınız gliserin ile de ellerinizin yumuşaklığını  kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Tarifi ise şöyle:
-250 gr kadar kalıp sabun (en doğal hallerindeki zeytinyağı sabunlarını- sabunu da olabilir tercih edebilirsiniz. Piyasadaki bembeyaz kalıp sabunların içinde genellikle beyazlatıcılar bulunur)
-4 litre su. ( arzu ederseniz 5 litre kadar suyu, lavanta, limon kabuğu, tarçın, portakal veya sevdiğiniz herhangi bir bitki ile kaynatın. Ne kadar kaynatırsanız o kadar kokulu bir sıvı sabun elde edeceksiniz)
-Esansiyel yağlar; lavanta, biberiye, okaliptüs, çay ağacı yağı v.b. gibi. (Anti bakteriyel özellikleri için de kolaylıkla tercih edilebilir. Yağı alırken aktarınıza özelliğini sorabilirsiniz).
-Gliserin veya E-vitamini (isteğinize bağlı)

Yapılışı:
Sabunu iri gözlü bir rendede rendeleyin, veya mutfak robotunda kabaca doğrayın. 4 litre suyun içine ekleyip iyice karıştırarak biraz kaynatın. 12 saat kadar bu hal üzere bekletin. Jel haline dönen sıvı sabununuzu mutfak blender’i ile birkaç dakika karıştırın. Zaten sıvı hale geldiğini göreceksiniz. Bu aşamada isterseniz yağlarınızdan 20-30 damla, 1 yemek kaşığı bitkisel gliserin ve/veya eczanelerden edineceğiniz bir adet mini tablet e-vitaminini içini açarak ekleyebilirsiniz.

Tarif 3:
1 kalıp elinizde kalan herhangi bir sabunu rendeleyin, Sabun tencerenize 4 su bardağı su koyun ve suyu kaynatın.Kaynayan suya, rende sabununuzu koyun ve ocağı kapayın.

Ve bu şekilde  tüm sabunu eritin. Sabunu su ile kaynatınca yaptığınız sabun köpürmeyebilir. Eğer arada zorlanırsanız biraz ocağa  koyabilirsiniz...Ve suyun sıcaklığını artırabilirsiniz..
Tümü eriyince ,2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin. Yerine veya birlikte gliserin veya badem yağı da tercih edebilirsiniz 

Ve eğer istenirse aromatik yağda 8-10 damla koyabilirsiniz mesela yasemin ,limon, portakal vs.isteğinize göre..
Hepsi karışınca 12 saat soğumasını bekleyin, kıvamı biraz koyulaşıcaktır eğer çok koyu olduğunu düşünürseniz  kaynatacağınız suyu istediğiniz kadar arttırabilirsiniz. Ama gene iyice soğumasını beklemek gerekiyor...


Not: Bu sabunu zeytin yağlı sabunla veya ev imalatı sabunlarla da yapmak mümkün ...Ve daha tercih sebebi olur.

350 gram ( 2 adet ) beyaz ( kokulu ) sabundan tam 5 kg sıvı sabun elde ediliyor içine 50 gram zeytin yağı ve 500 gram limon tuzlu su koyduğunuz takdirde orjinal den farksız oluyor.

Diğer Bir Tarif:
Malzemeler:
250 gram kalıp beyaz sabun 
(Biz 500 gramlık 4’lü halde satılan sabunlardan iki adet kullandık)
8 su bardağı kaynar su 
(Kaynak suyu olması tercih edilir)
1 yemek kaşığı limon suyu (Yağlara karşı)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (Cildi beslemesi amacı ile)

Hazırlanışı:
Sabunu rendeleyin.
8 su bardağı miktarınca sıcak suyu rendelediğiniz sabunun üzerine ekleyin.
Sabun parçacıkları iyice eriyince kadar karışımı güzelce karıştırın.
Kıvam jölemsi hale gelince üzerine 1 yemek kaşığı limonsuyunu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin
Yeniden karıştırın.
Bir süre dinlendirin. (10 dakika 1 saat)
Ardından ağzı geniş bir sıvı sabun kutusuna yaptığınız sabunu koyabilirsiniz.
Dar ağızlı sıvı sabun kutuları sıkıntı çıkarabilir. (Üzerine basıldığında sabun dışarıya zor çıkıyor.)
O nedenle büyük marketlerde, bu boş kutuları bulabileceğiniz gibi ambalajcılarda da bulabilmeniz gayet mümkün. Ya da daha önce kullandığınız sıvı sabun kutusuna da doldurabilirsiniz.
Not:İmal aşamasında Bıttım sabunu kullanmayın,jöleleşme yapıyor Kıvamı
Kıvamı ilk yaptığınızda gevşek olabilir.
Bekledikçe kıvamı oturacaktır.
Bunun için de 3-4 güne ihtiyaç var. 3-4 güne istediğiniz kıvama gelir. Sonra kaba koyabilirsiniz.
Kaba koyup kullanıma başladıktan sonra da bu kez biraz sertleşme gibi bi durumla karşılaşacaksınız. Hafif lapalaşma gibi...
O zaman da biraz çalkaladığınızda durum normale dönecektir. Bu kullanımda sorun oluşturmaz.

Ev Yapımı Sıvı Sabun Nerelerde Kullanılır?
Ev yapımı sıvı sabun el temizliğinde güvenle kullanılabilir.
Ev yapımı sıvı sabunla yüz temizliğinizi de rahatlıkla yapabilirsiniz.
Limon oranını artırarark yağlı ciltler ve sivilcilere karşı etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Ev yapımı sıvı sabunu duş jeli olarak da kullanabilirsiniz.
Eğer Duş jeli kullanımı için sabun yapmayı düşünüyorsanız kalıp sabununu lavantalı ya da gül kokulu vs olan kalıp sabunlarını tercih edebilirsiniz. 
Limon Görünümlü Sabun Yapımı
Ev Yapımı Sabun

Comments