Kıymalı Siron

Kısa sürede hazırlayabileceğiniz en pratik tarifleden biri de siron. Tüm Türkiye’de bir çok geleneksel tarif gibi farklı isimlerle anılıyor. Ziron, Sırın, Silor gibi çeşitli isimleri var. İsimleri gibi tarifin hazırlanışı da çeşit çeşit. Kimileri sade yoğurtlu, kimleri tavuklu ve bazıları da benim gibi kıymalı hazırlıyor.

Evde kendi yufkasını açanların sayısı azaldıkça hazır yufka ile yapan da çok olmuş. Sonraları hazır dilimlenmiş ve fırınlanmış olara da satılmaya başlanmış. Yufkacılarda ya da pazarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bu yufkalardan gerçekten çok lezzetli bir tarif çıkıyor ortaya.

Misal sürekli alışveriş yaptığım ve sironu evde hazırlayıp pazarda satan teyze sade ayranlı yapıyormuş. Tabi konu özel davet insan biraz daha yoğun bir lezzet istiyor. Bu nedenle siz evde haşlayacağınız tavuk ya da kavuracağınız kıyma ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Diyelim bulamadınınız hazırını yufkayı sarın, dilimleyin ve yağlayıp fırında kızartın. Sonrasında et suyu ile ıslatıp servis yapın.

Malzemeler:
1 paket hazır fırınlanmış siron veya elinizde açabilirsiniz
4 su bardağı et suyu
tuz

Kıymalı Harcı için:
250 gr kıyma
1 adet küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım su bardağı su
tuz
karabiber

Servisi için:
sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
Sironları fırına girebilecek bir borcam ya da kap içine yan yana dizin.
Kıymalı harç için yemeklik doğradığınız soğanı 1 yemek kaşığı tereyağı ile orta boy bir tencerede pembeleşinceye kadar kavurun.
Kavurduğunuz soğanlara kıymayı ekleyin ve suyunu salıncaya kadar kavurun.
Tencereye salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Suyu, tuzu ve karabiberi ekleyerek suyunu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
Bir kap içine dizdiğiniz sironlara sıcak et suyunu kepçe ile ilave edin. Suyunu çekmeye başladığında 180 derece önceden ısıttığınız fırına alın ve 5-10 dakika süresince pişirin.
Fırından çıkan sironların üstüne sarımsaklı yoğurdu bir kaşık yardımıyla yayın.
Üstüne kıymalı harcı dökün ve isteğe göre biraz maydanoz ekleyerek servis yapın.

NOT: Üç yufka 25 cm kare borcama tam yetiyor. Pişirme sürem 30 dakika ön pişirme, 30 dakika sosunu döktükten sonra olarak 1 saat sürdü. Yufkanın üzerine döktüğümüz salçalı sos üzerini örtmeyecek biraz aşağıda kalacak şekilde olsun.

Comments