Mardin Yöresi Karpuz Çekirdeği Çerezi Nasıl Yapılır?



Yapılışı: Çekirdeği, özel olarak ekimi yapılan bir tür karpuzdan elde edilir. Posası atıldıktan sonra ayrılan çekirdekler uzun süre kaynatılır ve yeterli kaynamadan sonra iyice yıkanıp tuzlanır. Bu işlemden sonra suyunu çekmesi amacıyla ateşe konur ve çok hafif kavrulur, daha sonra da kıvamını alması için serilir. Tüm bu işlemlerden sonra karpuz çekirdeği çerez halini alır.

Karpuz çekirdeği çerez haline nasıl getirilir?
Karpuz çekirdeği öyle her karpuzdan çıkan çekirdeklerle olmaz. Çekirdeği için özel yetiştirilen karpuzlar kullanılmaktadır.  Bu karpuzların tadı pek yoktur, genelde tüketim için de kullanılmaz. Karpuzun yalnızca çekirdekleri ayrılır. Kalan posası da atılır.  Ayrılan çekirdekler daha sonra külle beraber uzun süre kaynatılır. Kaynaması için gereken vakit geçtikten sonra karpuz çekirdekleri iyice yıkanır ve tuzlanır. Tuzlama işleminden sonra biraz kuruması için ateşe konur ve suyunu çekecek kadar çok hafif kavrulur. Son olarak da serilip bir kaç saat bu halde bekletilir. Böylece karpuz çekirdekleri çerez halini alır.

Comments