Patates Mantısı Tarifi



Patatesin özellikle de ilkbahar başlangıcında tazesinin ne kadar sağlıklı olduğunu söylemeye gerek yok. Burda benim amacım patatesle yapabileceğimiz güzel pratik tarifleri sizlerle paylaşmak. Bu yemek de onlardan biri olacak.

3-4 kişilik
Malzemeler:
1 kg. taze patates
250 g yoğurt
1-2 dış sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
100 ml domates püresi (1-2 yemek kaşığı domates salçası da olur)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Köri, zerdeçal, pul biber, kekik

Yapılışı:
Patatesleri soyup iri parçalar şeklinde doğrayın. Tuzlu suda yaklaşık 15-20 dakika yumuşayana kadar haşlayın, sonrasında süzün. Tavada orta ateşte zeytinyağını ısıtın, patatesleri ekleyip tuz ve arzu ettiğiniz baharatlardan ekleyin. 1-2 dakika karıştırarak kavurun. Patatesleri geniş bir servis tabağına aktarın. Sarımsakları soyup rendeleyin veya ezin. Yoğurda ekleyip patateslerin üzerine dökün. Küçük bir tavada tereyağını eritin, domates püresini ekleyip 1-2 dakika kavurun, tuz ve baharatlarla tatlandırın. Yoğurtlu sosun üzerine gezdirip servis yapın.

Not: Nar kabuğu tozu da bu yemeğe enfes tat verir.Değişişk lezzetleri seviyorsanız tarifi şöyle:
Narlari afiyetle yedikten sonra kabuklarini ve icindeki beyaz zarlari da dahil dilimler halinde kesip kaloriferin uzerinde uzun kayik tabakta kuruttuktan sonra blenderden geçirip toz haline getiriyorsunuz yemege çorbaya hepsine ekleye biliyorsunuz nar kabugu ve zari narin kendinden 3 kat daha faydalidır

Not:Patatesleri soymadan önce haşlamak daha sağlıklı olacaktır.haşlama suyuna besin değerleri karışmamış olur.Bu yemeğin adına patates borani de denmektedir.(Erzurum yöresi)...




Comments