Sodalı Gül Böreği



İçi dışı yumuşacık su böreği lezzetinde nefis bir börek tarifi

Malzemeler
1 kilo böreklik yufka
İsteğe bağlı patates(ıspanak ve peynirli de yapılabilir)
3 orta boy soğan
100 gr kıyma
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı pul biber
1 demet maydanoz
Tuz
1 tatlı kaşığı kuru reyhan (şart değil  isteğe bağlı)

Sosu
1 şişe maden suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta+bir yumurta akı.

Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
susam veya çörek otu

Yapılışı
Harç için soğanları rendeleyin büyükçe bir tavaya koyun, bir iki kaşık zeytinyağı ekleyin, soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun, kıymayıda ilave edip beraber iyice karıştırın.Haşlanmış rendelenmiş patatesleri kıymalı soğana ilave edin.Biraz daha beraber soteleyin.Tuz ve baharatları ,küçük  küçük doğranmış maydanozları varsa reyhanı ekleyip iyice karıştırın ılıması için bir kenarda bekletin..
Yufkaları 8 eşit parçaya ayırarak kesin sos için verilen malzemeleri iyice çırpın Sosun büyük kısmını yufkaları ıslatmak için kullanın. Birazını böreklerin üzerine sürmek için ayırın. Kesilen her üçgen yufka parçalarının her yerini sos sürerek ıslatın. Patatesli iç harcı yufkanın geniş tarafına yerleştirin.Yufkaları çok sıkı olmayacak biçimde rulo haline getirin.kendi etrafında   sararak gül şeklini verin.Tepsiye yerleştirin.Yufkaların tümünü bu şekilde hazırlayın. Kalan sosu böreklerin üstüne yedirin.Bir adet yumurta sarısını böreklerin üzerine sürün. Dilerseniz börekleri çörek otu veya susamla süsleyin.Börekleri önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 35-40 dakika altı üstü kızarana kadar pişirin.

Diğer bir yöntem:
Malzemeler

4 adet hazır yufka
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım paket kabartma tozu
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım şişeden azcık fazla soda
Tuz

Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
Susam, çörekotu

İçi için;
Telli peynir ve  kaşar peyniri karışımı
İstenilirse ıspanaklı, kıymalı yada patatesli de yapılabilir

Hazırlanışı
Önce yufkaya süreceğiniz harcı hazırlayın. Bir kaba 3 yumurtayı kırın, 1 su bardağı sıvı yağ, 1,5 su bardağı süt, yarım şişeden azcık fazla soda, 1 yemek kaşığı yoğurt,  tuz ve yarım paket kabartma tozunu ekleyip karışımı el çırpıcısıyla çırpın. 1 yufkayı serip 4 eşit parçaya bölün. Hazırladığınız harçtan bir miktar sürün. Peynirini de koyup sigara böreği sarar gibi sarıp dolayın (çok sıkı dolamayın ki içleri rahat pişsin.) Aynı işlemi tüm yufkalarınıza uygulayın. Yağlanmış tepsiye alın. Üzerlerine harcımız kalmışsa bu aşamada kullanabiliriz. Ama yinede 1 yumurtayı çırpıp üzerlerine sürüp susam ve çörek otu serpin. 2 yemek kaşığı tereyağını tüm böreklerin üzerine minik minik parçalayarak koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürün. Yaklaşık 1 saat kızarana kadar pişirin.

Comments