Soya Sütü Yapımı

 Bu Tarif İbrahim Saraçoğlu'ndan 
ölçü:Bir bardak soya fasulye’sine 3 bardak su.Ölçüyü artırmak size kalmış,

1 Bardak soya fasülyesini suya koyulur ve sabaha kadar bekletilir.

Blendıra 1 bardak fasulye ve aynı ölçüde 3 bardak su koyulur.Ve iyice çekilir.Sonra temiz bir tülbent veya temiz bir bezden süzülür.Soya sütü tencereye koyulur ve kısık ateşte karıştırarak 20 dk kaynatılır.Sonra bir kavanoza koyulup ağzı iyice kapatılır.Bu süt 48 saat kullanılabiliyor bu sayede.İsterseniz içine kakao koyularak ta veya bitkisel şeker tatlandırıcıyla da kullanılabilir.

Diğer Bir Tarif:
Malzemeler:
1su bardağı soya
5.5 su bardağı su
2çorba kaşığı+1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Soyayı (organik bulmaya çalışın)üstünü 3-4 parmak geçecek kadar su ile 8-10 saat şişmesi için bekletin bu süre  uzayacaksa buzdolabında şişmeye bırakın yoksa dışarıda tadı değişiyor. Ben genellikle bir kaç saat dışarıda bekletip sonra buzdolabına koyuyorum.

Ertesi gün suyun kalanını atıın. Ve soya fasulyelerinin dış kabuğundan mümkün olduğunca
kurtulmak için avuçlarınızın arasında ovalayın

Daha sonra bir kaseye su doldurarak kabuklardan kurtulun. Kabuklar hafif olduğu için suyun yüzünde kalacak, elinizle süzerek alın. Almayıp kabukları bırakınca hem posa ,hem de süt çok az buruk oluyor. İkisinide deneyin. çok korkunç bir fark bence yok size kalmış...

Sonra soya fasulyesini blendıra koyun ve üzerine 2 su bardağı su ekleyin. soyaları bu şekilde püre haline getirin.

Şimdi bu aşamada bazı kişiler posayı tülbentle süzüyor bu şekilde de deneyebilirsiniz,tercih sizin
Bu aşamada blenderden geçirdiğiniz bulamaca 2.5 su bardağı su daha ekleyip ocakta kaynatın, suyun miktarı tamamen nasıl kıvamda süt sevdiğinize bağlı...

Ocakta süt ısınmaya başlayınca;Üzerinde bir köpük oluşuyor bu köpükleri toplayıp alın

 Sonra 2 çorba kaşığı ve 1 tatlı kaşığı kahverengi şekeri ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ekleyin.

Tatlılık miktarı tamamen sizin seçiminize kalmış aman dikkatli ekleyin.Bazıları vanilya fasulyesi, portakal kabuğu gibi aromalar ekliyor...Gönlünüze göre ekleyebilirsiniz

Aman dikkat kaynatırken karıştırmak gerekiyor dibi hemencecik tutuyor ve çok çabuk taşıyor 


  Bu arada yaklaşık 20 dakikada pişiyor. Pişmesini anlamakta çok kolay posa pişince sütün üzerine çıkıyor.Pişince ocaktan alıp soğutup süzüyorum. 

Çıkan posa bademimsi bir lezzette lif bakımından oldukça zengin bununla kek yapabilirsiniz. Ama yurtdışında ciddi  bir kullanım alanı var. Tavsiyem sizde yaparsanız atmayın o halde bile kaşık kaşık yeniyor çok da tok tutuyor...

Not:Buzdolabında3-4 günde tüketmelisiniz çok çabuk bozuluyor...

Comments