SÜBYE (Kavun çekirdeği şerbeti) Tarifi


İzmir'de ve Ege'nin bazı ilçelerinde neredeyse beş yüz yıldır güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerinden yapılmakta olan; Sefarad Mutfağına ait Sübye yani Kavun Çekirdeği Şerbeti; geleneksel şerbetlerimizi hatırlamak isteyenler, farklı lezzetlere açık olanlar  ve özellikle vejeteryanlar için yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içerdiğinden tercih edilmesi gereken alternatif içeceklerden birisi...Sübye; şerbetçilerde bir yıl öncesinden güneşte kurutularak bekletilen kavun çekirdeklerinden yapılıyormuş .Tercihen hafif boza kıvamında olması istenen sübyeye damak zevkinize göre klorsuz içme suyu ve şeker ilavesi yaparak fazla bekletmeden tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
2 su bardağı kavun çekirdeği
4 su bardağı içme suyu
1 su bardağı toz şeker
Arzuya göre bal

Yapılışı:
Kavun çekirdeklerini yıkayıp etrafını saran sarı renkli zarları temizleyin. Birkaç kavunun çekirdeğini biriktirmek isterseniz çekirdekleri kurutun. Daha sonra çekirdekleri biraz suyla birlikte mutfak robotunda çekin. Çekirdekler ezildikçe suyun rengi beyaza dönecek. Bu beyaz suyu bir gece buzdolabında bekletin. Sabahleyin suyunu süzün. Kalan çekirdeklere biraz daha su ekleyip tekrar robotta çekin. Su ilave edip çekme işlemini çekirdeklerden beyaz su çıkmayana kadar sürdürün. Bal ilave edip soğutarak afiyetle için.
Sübye kaybolmaya yüz tutmuş şerbetlerimizden birisi. Mat beyaz renkli, ağızda güzel bir tat bırakan,içimi hoş bir içecek. Bir deneyin. Çabuk bozulduğundan 1-2 gün içinde bitirmeye çalışın ve buzdolabında saklayın. 

Comments