Karpuz Çekirdeklerini Ayıklayıp Kaynatın - Faydalarını Duyunca Şaşıracaksınız


Yaz aylarının şüphesiz ki vazgeçilmezlerinden biridir karpuz.

Aslında sadece tadı değildir karpuzu harika yapan. Karpuz aynı zamanda içerisinde birçok vitamin ve mineralleri barındırır.

Karpuzda yer alan ve ona kırmızı rengini veren likopen adlı madde aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.

Ancak karpuzun mucizeleri bununla da sınırlı kalmıyor...

Az sonra okuyacaklarınızdan sonra karpuz çekirdeklerini bir daha çöpe atmayacaksınız.

Bazı marketlerde çekirdeği çıkarılmış dilim halinde karpuzlar satılmakta..

Herkes çekirdek ayıklamayı sinir bozucu bulurken aslında bu sağlığımıza faydalı.

Düşük kalorili olan karpuz çekirdekleri aynı zamanda bizlere bolca enerji veriyor. Karpuz çekirdekleri lif ve protein içermesinin haricinde doğru kullanabildiğiniz takdirde müthiş bir atıştırmalık haline getirilebiliyor.

Enerji verici karpuz çekirdeklerini salatada, müslide ve smoothielerde kullanabilirsiniz. Öte yandan yine çekirdekleri kızartarak çerez olarak da tüketebilirsiniz.

Sizlere tavsiyem ise karpuz çekirdeği ve taze meyvelerle hazırlayabileceğiniz harika bir çay.

İşte hazırlanışı:

1- 2 litre suyu kaynatın.

2- 20-30 karpuz çekirdeğini çektirin ve 15 dakika kaynatın.

3- Altını kısın ve soğuması için bekleyin.

4- 150 gram karpuzu ve soğuttuğunuz çayı blender yardımıyla karıştırın.

5- Elde ettiğiniz karışımı sürahiye koyup buzdolabında bekletin.

Peki nasıl içiliyor:

1- Bu deva çayı iki gün boyunca için. Üçüncü günde ise içmeyin.

2- Sabah aç karnına için. Kahvaltıdan yarım saat sonra da içilebilir.

3- Çayı haftada iki gün ardarda, üçüncü gün hiç içmeyecek şekilde tüketin.

Sağlığınıza nasıl fayda ediyor?

1- Karpuz çekirdeğinde yer alan minerallerden biri de magnezyumdur. Her 4 gram karpuz çekirdeğinde 21 miligram magnezyum bulunur. Magnezyumun enzimler, hücreler, kaslar, sinirler ve tansiyon için inanılmaz etkileri var. Ayrıca içinde yer alan protein ve kalsiyum metabolizmanızı düzenliyor.

2- Step to Health’te belirtilenlere göre karpuz çekirdekleri vücuttan zehir atmak için kullanılıyormuş. Böbrek taşları ve tansiyonu düzenlemekte de etkili oldukları sonucuna varılmış.

3- Karpuz çekirdeği yer alan bir çayı tüketmek sindirim sisteminize de yararlı. Çekirdeğin içinde yer alan folik asit, sindirim için gerekli olan mide asidinin salgısını tetikliyor.

4- Gebe kalmak için içeriğindeki aynı zamanda kan yapıcı madde olan folik asit son derece yararlı.



Karpuz çekirdeklerinin bu denli faydalı olduğunu biliyor muydunuz?

Karpuz çekirdeği öyle her karpuzdan çıkan çekirdeklerle olmuyor. Çekirdeği için özel yetiştirilen karpuzlar kullanılır çerezin hazırlanması için.  Bu karpuzların tadı pek yoktur, genelde tüketim için de kullanılmaz. Yani şöyle bir durum yok. :) Yalnızca çekirdekleri ayrılır. Kalan posası da atılır. (En azından ben böyle biliyorum, belki tüketenler vardır.) Ayrılan çekirdekler daha sonra külle beraber uzunca süre kaynatılır. Bunun süresini tam olarak ben de bilmiyorum. Kaynaması için gereken vakit geçtikten sonra karpuz çekirdekleri iyice yıkanır ve tuzlanırlar. Tuzlama işleminden sonra biraz kuruması için ateşe konur ve suyunu çekecek kadar çok hafif kavrulur. Son olarak da biryere serilip bir kaç saat bu halde bekletilir. Böylece karpuz çekirdekleri çerez halini alır.

Gelelim faydalarına..
 Denilen o ki karpuz çekirdeklerinin içinde “cucurbocitrin” denen bir madde bulunmakta.  İşte bu madde böbreklere etki ederek hem ürenin atılmasına yardımcı oluyor hem de tansiyonu düşürüyormuş. Ayrıca karpuz çekirdeğinin içinde ß-karoten bulunurmuş ki kendisi A vitaminin öncül maddesi olup oldukça güçlü bir antioksidandır. Tabii ufacık çekirdekteki karoten ne kadar etkili olur orası da ayrı mevzu ama varmış yani, siz bilin yeter.


Bir de elinize geçer de günün birinde tüketirseniz, çekirdekleri çiğnemek gerekiyormuş.. Öyle çiğnemeden yutarsanız apendiks denen organınızı tıkayıp, apandisite yol açma ihtimali varmış. Ancak bu hemen hemen o boyuttaki tüm çerezler için geçerlidir heralde. Apandistin tam çiğnenmemiş karpuz çekirdeğini çekme özelliği olduğunu sanmıyorum çünkü..

Comments