Komşu Gürültüsüne Karsı Neler Yapmalıyız? Adli Süreç Bu Konuda Nasıl İşliyor?



Yapımız gereği sosyal varlıklarız ve büyük bir şehirleşme kültürü hakim buda toplu yaşamı kaçınılmaz kılıyor..Herkes yaşadığı apartmanda komşularıyla birlikte huzur ve uyum içerisinde hayatını sürdürmeyi arzu etmektedir. Fakat birtakım durumlarda bu huzuru ve uyumu bozabilecek komşularla da karşılaşabilmekteyiz malesef... Hem “komşuluk hukuku” nun getirdiği çerçevelerde,hem de tüm nazik girişimlere rağmen bir türlü önlenemeyen hatta şiddeti artan bir seviye dahi gösterebilen komşu gürültüsü için yasalar çerçevesinde atabileceğiniz birkaç adım vardır..

Peki Nedir Bu“Komşuluk Hukuku” ?
Sizi rahatsız eden, gürültü kirliliği yüzünden uykunuzu dahi kaçıran,uyku düzeninizi bozan çalışmanızı engelleyen, apartman yaşantısını çekilmez kılan komşu gürültüsü problemi için ilk önce gürültüye sebep olan komşunuzla “komşuluk hukuku” çerçevesinde medeni bir konuşma oluşturbilirsiniz.. Eğer bu konuşma komşu gürültüsüne çare olmazsa daha önceden belirlenmiş olan apartman kuralları çerçevesinde apartman yöneticinizle diyaloğa geçebilir, sorunu yöneticinin apartman kuralları çerçevesinde halletmesini isteyebilirsiniz. Gürültü yapan komşunuz kiracı ise, olayın önlenememesi durumunda ev sahibi ile de iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz..

Önlenemeyen ve Dozajı Artan Gürültüler  için “Kat Mülkiyeti Kanunu”
Aynı apartman veya site içerisinde yaşanılan komşuları rahatsız etmemek,dogal bir hak olan insani huzuru sağlamak bu kanunda bir yükümlülük olarak Kat Mülkiyeti Kanunu’nda açıkça yer almaktadır. Bu kanunun 18. maddesine göre; her katta yaşayan maliklerin hem binanın bağımsız bölümlerini hem de ortak yerleri kullanırken birbirini rahatsız etmemek, kimsenin hakkını işgal etmemek, apartman kurallarına ve yönetim planına doğru biçimde uymak, doğru davranmak gibi yükümlü oldukları karşılıklı kurallar vardır.

Bu maddeye dayanarak şikayetçilerin oturdukları yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak gürültü yapan komşuların rahatsızlık verdiğini kanıtlayıp tedbir kararı aldırması da gayet mümkün. Mağdur kişi,Sulh Hukuk Mahkemesi’ne şikayetçi bireysel başvuru yapabileceği gibi avukat aracılığıyla da başvuru yapılabilmektedir. Şikayetçi, açılacak davanın harç ve diğer masraflarını da ödemekle mükelleftir.

Son Çare Olarak Savcılığa Başvurmak Veya Daireyi Satın Almak
Alınan tedbir kararına rağmen komşu gürültüsü halen şiddetli bir biçimde devam ediyorsa, son çarelerden biri olarak savcılığa şikayet edebilirsiniz. Bu şekilde toplanan delilerin sonucuna göre huzuru bozan kişiye bir ceza davası açılabilir, delillerin aleyhine olması durumda gürültü yapan komşunuz ceza alabilir. Komşu gürültüsü probleminde yapılabilecek şeylerden biri de gürültü yapan komşunun dairesini satın almak.Tabi her magdur için malesef bu durum hayat sartlarının zorluğundan geçerli olamıyor..

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti başlığı” altındaki 25. maddesine göre; şikayetçi olunan kat maliki, komşularını rahatsız ediyor, onların haklarını ihlal ediyor ve bu davranışlar çekilmez bir durumda ise, şikayetçi olan kat malikleri, o malikin mülkiyet haklarının kendilerine devredilmesini hakimden  yargı yolu ile isteyebilirler. .

Kabahatler Kanunu'na Göre
Başkalarının huzur ve sükununu bozacak derecede gürültüye sebep olmak Kabahatler Kanunu’nda “Gürültü” başlığı altında düzenlenmiştir. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu Madde 36’da: “(1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. (2) Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. (3) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.”şeklinde düzenlenmiştir.

Bu sebeple gürültüye sebep olan komşularla konuşularak sorunların çözülememesi halinde ilk olarak kolluk görevlilerine (polise) veya zabıta görevlilerine şikayet edilerek idari para cezası verilmesi sağlanabilir. Ancak komşu, para cezasına rağmen hala gürültü yapmaya devam ediyorsa dava yoluna gidilmelidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na Göre
Kat  Mülkiyeti Kanunu 18. maddesinde: “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”şeklinde hüküm verilerek kat maliklerinin borçları gösterilmiştir.

Kat maliklerinin genel borcu bu maddede gösterildikten sonra Kat Mülkiyeti Kanunu madde 25’te: “Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden istiyebilirler... Bu maddedeki dava hakkı, devir konusunda kat maliklerince alınan dava açma kararının öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmışsa düşer.” şeklinde hüküm kurularak kat mülkiyetinden doğan yükümlülüklerini ihlal eden malikler hakkında dava açılabileceği öngörüsünü kapsar. Dolayısıyla, diğer kat malikleri için çekilmez derecede rahatsızlık veren hane sahipleri hakkında dava açılarak diğer kat malikleri mülkiyetin kendilerine geçirilmesini isteyebilir. Bu dava yönetim kurulu kararıyla tüm kat maliklerinin imzası alınarak taşınmazın bulunduğu Sulh Ceza Mahkemesinde açılabilir.

Maddede ifade edilen yükümlülükler ana hatlarıyla bu şekilde belirlenmiş olup, söz konusu yükümlülüklere uymayanlara apartman yönetimi tarafından ihtarda çekilmesi, ihtara rağmen davranışın devam etmesi halinde ise dava yoluna gidilmesi gerekmektedir. Açılan dava sürecinde Kat Mülkiyeti Kanunu madde 33’teki düzenleme; “Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece,…idarî para cezası verilir…” dikkat çeken bir öğedir

Türk Ceza Kanunu'na Göre
Sürekli gürültü çıkararak komşuları ve çevreyi rahatsız edenler hakkında savcılığa başvurularak suç duyurusunda da bulunulabilir. Zira kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 123. maddede: “Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.”şeklinde düzenlenmiştir.

Ayrıca gürültüye neden olma ayrı bir suç olarak 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 183. maddesinde: “ İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”şeklinde düzenlenmiştir.

Borçlar Kanunu'na Göre
Sürekli gürültü çıkararak komşuları rahatsız eden kişinin kiracı olması durumunda, kiraya veren şahsın tahliye davası açma hakkı doğmaktadır. Zira kiracının, kiralananı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu ve hükmü bulunmaktadır. Bu husus 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu 316. maddede: “Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.

Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.Bu durum genelde çok gerçekleşmez arkadaşlar çünkü kiraya verenin kiracı üstünde bir çıkarı hakimdir..Maalesef..Bizzat yaşadım..

Apartman yönetim kurulu tarafından, kiraya verenden, komşulara saygı gösterme borcunu ihlal eden kiracının tahliye edilmesi istenebilir. Bu durumda kiraya veren kiracıyı tahliye etmek zorundadır Aksi takdirde Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 18’deki “…bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur…” hükmü gereği kat maliki de bu durumdan sorumlu olacaktır.

Medeni Kanun'a Göre
TMK 737. Maddede “komşu hakkı” düzenlenmiştir. Bu madde ile; 
“Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel âdete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.” hükmü Kanun’da yerini almaktadır.

Bu maddenin amacı, taşkınlık yapılarak komşuların hakkının suistimalinin engellenmesidir. Taşkınlık eylemlerin belirlenmesinde taşınmazın bulunduğu yerin kullanma amacının, niteliğinin, konuya ilişkin düzenlemelerin, özellikle de mahalli örf ve adetin önemi vardır. Bu tür uyuşmazlıklarda hakim; zararın varlığını belirlerken, zararı giderici önlemleri bulma yönünden her somut olayın özelliğini gözetmek durumundadır. Bu maddeye dayanılarak açılan davalar genellikle “müdahalenin men’i)”  ve “oluşan zararın giderilmesine” yönelik davalardır

Şahsıma üst kat komşumla gürültüden dolayı yargı sürecindeyim arkadaşlar,ve çok sayıda gürültü mağduru olduğunu maalesef ki araştırmalarımda gördüm, burada toplanıp dertlerimizi paylaşabileceğimizi,yanlız olmadığımızın bizi bir nebze rahatlatacağını düşündüm,Üst katıma taşınan komşuma çekilmez gürültüden dolayı güzellikle şikayette bulundum,'cocuklarımı kısıtlayamam' tarzında komik bir ifade öne sürünce ve iş kafasına göre aşagıya inip anneme hakaret etmeye dönüşünce malesef iş emniyete taşındı bakalım mahkemede ne olacak..

Comments