Amerikadaki Osmanli İzleri,El Turco'lar

Amerika' nın keşfedilmesinden sonra ilk etapta yoğun bir Avrupalı göçü yaşanmış, ardından bölgedeki işlenmemiş verimli topraklar Avrupalılar tarafından istila edilmiştir. Bu verimli topraklarda Avrupa'yı kalkındırmak için iş gücü olarak Afrika'dan köleler getirilmiş ve on dokuzuncu yüzyıl dilimine kadar süreç bu şekil ilerlemiştir.
El Turco Ne Demektir?
El Turco, Osmanlı tebaasından(Osmanlı uyruğundan) Güney Amerika' ya göç eden kişilere, Güney Amerika halkı tarafından verilen lakaptır.
Amerika Kıtası 19.yüzyıldan itibaren Osmanlı halkının ilgisini çekmeye başlamıştır. Bunun en önemli etkenlerinden biri de Brezilya Kralı 2. Pedro olmuştur. Kral Pedro görüşmek için dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülhamid Han'ı ziyarete İstanbul'a  gelir ve ülkesinde köleliğin kaldırılacağını bu nedenle ortaya çıkan iş gücü açığını, Osmanlı halklarıyla kapatmak istediğini dile getirir. Ardından ikinci durağı da Lübnan olur burada "gelin bizde güzel iş var ülkemizde refaha erersiniz" şeklinde bu bölgedeki halkları ülkesine çağırır. Ardından Amerika' ya Lübnan merkezli yeni bir göç dalgası başlar.
El Turco kimlerden oluşur?
Osmanlı ile Güney Amerika arasında, özellikle Arjantin, Şili ve Meksika bölgelerine gitmek için bir yol açılır. Osmanlı topraklarında yaşayan ve Osmanlı pasaportu taşıyan kişiler arasında ki Arap, Ermeni ve Yahudiler den oluşan bir göç dalgası başlar. 1850 yılında Lübnan' da başlayan ilk göç dalgasında, kalkan gemiler Fransa' nın Marsilya limanina gelmekte ve burada daha büyük gemilerle birlikte, okyanusun aşılmasıyla Güney Amerika topraklarına varılmasıyla son bulan büyük bir yolculuğa çıkılmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu, ilk etapta göçlere sıcak baktı ancak daha sonra göçlerin artması üzerine, Sultan Abdülhamid Han sadece Müslüman olmayan kişilerin göç etmesine izin verir. Özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı topraklarından Amerika'ya gitmek ve yerleşmek için yine yoğun bir göç dalgası başlar.
Amerika' ya yerleşen Osmanlı halkı pasaportları sebebiyle El Turco lakabı ile anılmaya başlar.
Bölgeye yerleşen ilk El Turco' lar ilk etapta seyyar satıcılık ve ticarette uğraşmış, tarım işlerine pek girmemişlerdir. Ticari zekaları sayesinde göç edenlerin pek çoğu, yeni dünyanın verimli topraklarında zenginlik ile tanışmış ve işlerinde başarılı olmuşlardır.
Yani yeni dünyanın cazibesi, Osmanlı' nın da ilgisini çekmiş ve Osmanlı topraklarından pek çok El Turco Güney Amerika topraklarına göç edip buraya yerleşmiştir. Bugün bu sayının 20 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Amerika topraklarında 20 milyon civarında bulunan El Turcolar Osmanlı'nın Amerika'daki izi olmuştur.
El Turco lar nüfus olarak çoğunlukla Filistinlilerden oluşmakta, yani Arap kökenli pek çok kişi Amerikan topraklarında yaşamaktadır. El Turco' lar hiç bilmedikleri bu bölgeye geldiklerinde, bölgenin geleneklerine çok çabuk uyum sağlamış, eski dillerini ve geleneklerini yeni nesillere aktarmadıklarından, bugün çok az sayıda El Turco, eski dillerini devam ettirmekte ve ne yazık ki çoğuda Hristiyan olmuştur.
Meşhur El Turco'lar kimlerdir?
Bugün dünyaca tanınmış pek çok El Turco bulunmaktadır. Bunların arasında Hollywood yıldızı Salma Hayek, Ünlü şarkıcı Shakira, dünyaca ünlü Milyarder Carlos Slim gibi pek çok ünlü El Turco' dur.
Arjantinli ünlü devlet başkanı Carlos Menem, 1992 yılında Türkiye' yi ziyaret etmiş ve babasının Osmanlı vatandaşı olduğunu, kendisinin de Arjantin' de El Turco lakabıyla çağrıldığını söylemiş ve Türk pasaportu istemiştir. Bunun üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kendisine Türk pasaportu armağan etmiştir 

Comments