Çişin Bilimi..İşeme Sürecinde Neler Yaşarız?

Nasıl İşediğimizi ve Niçin İstediğimiz Her Lahza İşeyemediğimizi Biliyor musunuz?

Istisnasız hepimizin günde dört ile on kere arası yaptığı bir şey var: İşemek. Peki nedir işemek ve hakkında nekadar detaya sahibiz?


İLK OLARAK,
İdrar torbamız  sıvı alımına bağlı olarak dolmaya başlar, minik ve düz kaslardan meydana gelen mesane duvarları genişler, bu kaslar asap sistemine mesaj göndererek mesanemizdeki basıncın artmakta olduğunu algılamamızı sağlar ve bu nedenle çişimizin geldiğini anlarız.

SÜREÇ NASIL GELİŞİR?
Böbreğimizden gelen idrar, sidik borusu ile mesaneye itilir ve bu sırada karın altı sinirleri mesane duvarındaki kasların gevşemesine ve bu nedenle mesanenin genişlemesine imkan tanır. Bu aşamada mesaneyi kasma imkânı olmadığı için elimizle basınç uygulamadığımız veya karın kaslarımızı kullanmadığımız takdirde işeme eyleminin oluşabilmesi mümkün değildir. Çişimizi yapabilmemiz için otonom sinir sistemimiz tarafından denetim edilen büzücü kasların harekete geçmesi gerekir ve bu da fakat mesanenin belirli bir seviyede batmış olmasıyla mümkün olur

HANGİ AÇIKLANMIŞ DÜZEY?
Mesane dörtte biri ile yarısı aralarında bir doluluğa ulaştığında omuriliğimizin kuyruk sokumu bölgesi sinirlerimiz vasıtasıyla mesajı alır  Beynimizin uyarılması ve çişimizin geldiğini hissetmemiz de tam olarak bu noktada gerçekleşir.

GERÇEKLEŞTİRMEK VEYA YAPMAMAK; İŞTE BÜTÜN MESELE BU…
Çişimiz geldiği süre işemek ve çişi yetişmek arasındaki seçimi parasempatik asap sistemi kontrol etmektedir. Tutmayı seçtiğimiz durumda beynimiz omuriliğimize çiş yapma refleksini önleyici sinyaller gönderir ve mesane duvarındaki kaslar, kasılmış bir hâlde kalırlar. Zaten çişi tutmanın engebeli ve zahmetli bir süreç olması da bu yüzdendir,Yani kasları uzun süre kasılı tutma gerekliliği.

BEYİN VE KASLARIN MESLEK BİRLİĞİ.
Eğer çişimizi bir süre daha yetişmek zorunda olduğumuz bir durumdaysak beynimiz kaslarımızı mümkün olduğu kadar sıkı yakalamak için uğraşır. Bu süreçte pelvik taban kaslarımız da kasılı durumdadır ve bu, çişimizi muhtemel olduğunca uzun vakit tutmamıza olanak tanır.

VE NİHAYET…
Çişimizi yapmaya hazırlanmış olduğumuzda karın kaslarımızın yardımıyla mesanemizdeki basıncı arttırırız ve böylece mesanemizde bulunan büzücü kası gevşeterek içişimizi yaparız. Çiş yaparken mesanemiz büyük ölçüde boşalsa da, çoğunlukla 50 mililitre değin idrar mesanemizin içinde kalır. Fazla basit görünen ve üstüne kafa yormadığımız işeme eyleminin ardından yatan bilimsel süreç bu şekilde işlemektedir.

Comments