Sebze ve Meyvelerinizin Kabuklarını Çöpe Atmadan Önce Okuyun!

Çöp diye önemsemeyip attığımız pek çok şeyin aslında yepyeni ve faydalı kullanımları var...

Filizlenmiş patates: Filizlenen patateslerinizi toprağa dikerseniz yeniden büyürler.Patatesleriniz filizlendiği zaman hemen çöpe atmayın. Filizlenen patateslerinizi birkaç parçaya bölün. Toprağa gömün. Patatesleriniz size yenilenip, tazelenip geri dönecektir. Kullandığınız sebzelerin ve meyvelerin çekirdeklerini atmayın. Toprağa gömdüğünüz takdirde sizden sonra gelen nesiller için yeni ağaçlar çıkacaktır.

Soğan:Soğanların köklerini saklar ve ekerseniz eğer, bir daha asla soğan almak zorunda kalmazsınız. Yapmanız gereken tek şey tamamen güneşli bir bölgede soğanları yarılarına kadar toprağa gömmek.

Zencefil:Kalan son zencefil parçasının buzdolabınızda pörsümesine izin vermektense zencefili toprağa ekmeyi deneyin. Siz daha ne olduğunu anlayamadan zencefil filizlenmeye başlayacak. Dikkat etmeniz gereken tek şey zencefili ışığın filtrelendiği bir yere ekmek.

Kereviz:İstediğiniz kadar kerevizi kullanın; ancak kökün dip kısmına dokunmayın. Bu beyaz kısmı bir bardak suyun içerisine koyun ve kerevizin yeniden büyümesini izleyin. Bir hafta içerisinde toprağa ekilmek için hazır olacaktır. Ve birkaç hafta içerisinde mutfağınızda kullanmak üzere taptaze kereviz toplayacaksınız.

Marul:Marulun dip kısmını sakın atmayın! Bundan kereviz için kullandığınız yöntemle marul yetiştirmekte faydalanın. Ve bir daha asla marul satın almayın.Elinizin emeğiyle ektiğiniz tazecik minnoş marullarınızın keyfini çıkarın :)

Sarımsak:Yalnızca bir diş sarımsaktan bütün bir bitki elde edebilirsiniz. Bir diş sarımsağı kökü altta kalacak şekilde toprağa gömün. Filizler görünmeye başladığında bunları keserek bitkinin sarımsaklara odaklanmasını sağlayın.

Çay:Çayınızı içtikten sonra kalanını çöpe atmayın. Çay iyi bir antiseptiktir. Kalan çay ile gözlerinize pamukla pansuman yapın. Çay gözlerdeki mikrobu kırarken, aynı zamanda gözlerinizi dinlendirir. 

Kahve:Kahve içmek millet olarak çok sevdiğimiz içeceklerden biridir. Özellikle Türk Kahvesi ile lokumla öğlen yemeğinin üzerine keyifli bir içecek olur. Türk kahvesini içtikten sonra telvesini atmayın. Kahvenin telvesi ile cildinize maske yapabilirsiniz.Mükemmel bir doğal peeling etkisi yapacaktır

Ananas:Ananas tropikal meyvelerden biridir. Ananasın kökünü kestikten sonra saksıya gömün. Biraz sabırlı olduğunuz takdirde size meyve verecektir.Ananas yetiştirmek uzun vadede sonuç veren bir yatırımdır, iki-üç yıldan önce meyve vermez. Yine de denemek istiyorsanız eğer, üstteki yeşil kısmı meyveden ayırın ve yeşillikte hiç meyve kalmadığından emin olun. Alt yapraklardan birazını alın ve güneşli bir bölgeye dikin. İlk hafta her gün, sonrasında haftada bir sulayın. Birkaç ay içerisinde büyümeye başlayacak ve iki üç yıl içerisinde meyve verecektir.

Mantar:Mantarları yeniden yetiştirmek biraz daha çetrefillidir; ancak imkânsız değildir. Mantarları saplarından ayırın, bu sapları zengin içerikli toprakla dolu bir saksı içerisine yalnızca üstleri açık kalacak şekilde ekin. Saksıyı gün içerisinde filtrelenmiş ışığa, gece ise serin bir sıcaklığa maruz bırakın.

Portakal kabuğu: Böceklere karşı oldukça etkilidir. Parçalar halinde evin etrafına yerleştirirseniz böceklerden kurtulabilirsiniz. Kötü kokuları yok etmek için çöpe açık halde atabilirsiniz.Kabuğun üst kısmında bulunan d-limonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Universitesi’nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş.Portakal kabuklarını rendeleyip fırında kurutun. Kurumuş portakal kabuklarını toz haline getirin. Sabahleyin aç karnına bir bardak sütün içine iki tatlı kaşığı hazırladığınız portakal kabuğu rendesinden koyun. Hazırladığınız karışımı için. Dışkılama yapana kadar hiçbir şey yemeyin. Aç karnına yaptığınız bu karışım bağırsaklarınızdaki parazitleri dışarıya atacaktır. Bu işlemden sonuç almak için bir hafta sonra aynı karışımı bir kez daha hazırlayıp, içebilirsiniz.

İpucu: Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çesni yerine serpebilirsiniz. Ya da salatanıza sosla birlikte karıştırabilirsiniz, rendeleyelerek kullanabilirsiniz.
Mis kokulu portakal kabukları böcekleri uzak tutar

En sık tüketilen meyveler arasındaki portakalın kabukları da en çok kullandıklarımızdan aslında. Tatlı tuzlu birçok yemeğe lezzet vermek için kullandığımız bu yararlı kabukların değerini az da olsa biliyoruz, diyebiliriz.
Ancak bilmediğimiz bir konu vardı: Haşeratlar portakal kabuğunun kokusundan nefret ediyor. Çünkü kabuğun içinde yüzde 1-2 oranında esansiyel yağlar var ve bu yağların kokuları haşeratları kaçırıyor. Yani kiler ve dolap içi gibi özellikle haşeratlardan uzak tutmanız gereken alanlara portakal kabuğu koymak oldukça yararlı.Ayrıca pasta ve keklere çok güzel bir tat veriyor portakal kabuğu rendesi..limon da keza.narenciye candır :)

Soğan ve sarımsak kabukları: Soğan ve sarımsakların kabuğunda çok fazla besleyici öğe bulunur. Süzerek yaptığınız çorbalarda kabuklu bir şekilde kullanabilirsiniz

Karpuz kabuğu: Karpuz kabuğunu cilde sürdüğünüzde aknelere karşı oldukça etkilidir.

Muz kabuğu: Muz kabuğunu parçalar halinde bahçenize dağıttığınızda böcekleri kovar. Cildinize sürdüğünüzde kaşıntıya iyi gelir. Ayakkabıları parlatmak için kullanılabilir.Muz kabukları cildinizi güzelleştirir

Ciltte oluşan kızarıklık ve akneler için doğrudan iç kısmı cilde uygulanan muz kabukları, kaşıntılar için de kullanılıyor. Siz, siz olun, muzu yedikten sonra kabuğunu öylece çöpe atmayın. Önce bir cildinizde gezdirin, zamanla işe yaradığını göreceksiniz.İç kısmına serpilen şeker ile vücudunuzu ovabilirsiniz.Doğal peeling etkisi yapar Bu sayede bütün ölü derileri yok eder.

Elma kabuğu: Kurumuş elma kabuklarından arzuya göre çubuk tarçın kullanarak muhteşem bir kış çayı hazırlayabilirsiniz. Alüminyum gereçlerdeki lekeleri temizlemek için kullanabilirsiniz. Elma Kabuklarını 5-10 dakika yüzünüzde beklettiğinizde yorgunluğunuzu alır ve cildinizi tazeler.Cornell Üniversitesi arastırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş.Ayrıca gözaltı morluklarına iyi gelir.İnsanlığın başlangıcından beri hayatımızda büyük rol oynayan elmanın elbette kabuğu da faydalı olacaktı. Bu güzelim meyveyi ister kütür kütür yeyin, ister suyunu sıkın ama kabuklarını asla atmayın.

İpucu: Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.

Ananas sapı: Ananas sapını saksıya ektiğinizde biraz sabırlı olursanız bir kaç yıl içerisinde size yeni ananaslar verebilir.

Kullanılmış kahve: Kahve yaptıktan sonra kalan kısmından bir parçayı haftada bir saç kreminize karıştırırsanız saçlarınızın parlaklığı artar. Bir kase içerisinde buzdolabına koyarsanız kötü kokuları yok eder.  Hindistan cevizi yağı ile karıştırıldığında peeling olarak kullanılabilir.

Sebze meyve posası: Sebze meyve posalarını ekmek yaparken kullanabilirsiniz.

Yumurta kabuğu: Ezerek bitkilerinizin toprağına karıştırdığınızda kalsiyum desteği sağlar.Kabuğunu ezerek gübreye ekleyin. Bitkiler daha sağlıklı çıkmasını sağlar ve kalsiyum içerdiği için bitkileri besler. Aynı zamanda kaliteli yumurtaların kabuğunu ezerek kahve filtresine koymak kahvenin acılığını alır.

Turşu suyu: Son turşuyu da yediğinizde içine yeni sebzeler ekleyerek hızlıca turşu elde edebilirsiniz.

Havuç: Kestiğiniz kısımları suda bekletirseniz büyüdüğünü göreceksiniz.

Salatalık:Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzmanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğiniz miktara denk.

Hangi çiçek özlerini kullanmalı?
Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.

Patlıcan:Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığınızda 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum ve  13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum .

İpucu: Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsanız, (marketten satın alır almaz kullandığınız takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsınız bile.

Limon:Salatadan lahmacuna, limonun girip de güzelleştirmediği şey az. Siz de eğer limonu sadece suyu için kullananlardansanız bu güzelim meyvenin kabuğunun yapabildiklerini duyunca çöpe attığınız limon kabuklarına üzüleceksiniz.
Limon kabuklarını yemeklere ve tatlılara tat vermek için rendelemenin yanı sıra kesme tahtası ve balık tavası gibi mutfak malzemelerinin temizliğinde de kullanabilirsiniz.

Greyfurt:Greyfurt kabukları hem cildi hem mideyi rahatlatır Greyfurt ne kadar yararlı bir meyve olsa da keskin tadı yüzünden pek de severek yediğimiz bir meyve değil. Yine de zaman zaman alıyoruz, işte o aldığınız greyfurtların kabuğunu saklasanız iyi edersiniz.
Çünkü o kabukları rendeleyerek birbirinden ilginç çeşniler ya da reçeller yapabilir, yemeklerinizi tatlandırmanın tadını çıkarabilirsiniz. Buna ek olarak greyfurt kabuğu, içerdiği bromelain adlı doğal enzimle ciltteki ölü deri katmanını atmanıza da yardım edecektir. Tek yapmanız gereken, kabuklarla cildinizi çok bastırmadan ovalamak.Greyfurt kabuğunu rendeleyerek baharatlarla karıştırmak çeşni olarak kullanmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ciltte tonik yerine kullanılır.

Nar:Nar kabuğu, vücudu hastalıklardan korur Nar üzerine yapılan araştırmalar, narın en değerli yerinin kabuğu olduğunu gösteriyor. İçinde bulunan ellagik asit sayesinde birçok kanser türü dahil önemli hastalıklara iyi gelen nar kabuklarını güneşte kurutup çayını yapabilir ya da toz haline getirerek salata ve yemeklerinize katabilirsiniz.
Sadece narın dillere destan rengine sahip tişörtler istiyorsanız da eğlenceye hoş geldiniz. Nar kabuklarını bir miktar su ile kaynatıp biraz beklettikten sonra tişörtünüzü ya da nar rengi olmasını istediğiniz kumaştan ürünlerinizi suyun içine atarak bu renge kolayca ulaşabilirsiniz.
Nar kabuğunun doğal boya etkisi vardır. Bu sebepten tişört boyamak için nar kabukları kaynatılarak kullanılır.

Şeftali:Şeftali kabukları cilt bakımında önemli yardımlarda bulunur Tüylü ve tüysüz tüm şeftali türlerinin kabuklarını doğru değerlendirerek fayda sağlayabilirsiniz. Yüze sürüldüğünde toksinlerden arınmanızı sağlayan şeftali kabuklarını, günlük cilt bakımı için de kullanabilirsiniz. Çünkü bu kabukların bol miktarda içerdiği potasyum ve A vitamini daha parlak bir cilt verir ve nem miktarını korur.

Kivi:Kivi kabukları gıda zehirlenmelerine iyi gelir İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler staph bakteri ve kolibakteri ile savaşır.
Hibrit meyvelerin sultanı kivinin kabukları gıda zehirlenmelerine iyi gelir. Eğer vücudunuzda mide bulantısı, ağrısı ya da zehirlenmeye dair başka ip uçları hissediyorsanız kivileri kabuklarını soymadan katı meyve sıkacağından geçirerek çıkan meyve suyunu içebilirsiniz.

İpucu: Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyor musunuz? O zaman içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsin veya kağıt kadar ince dilimleyip salatanıza koyabilirsiniz.




Armut:Armut kabukları vücudunuzu temizlemede destek olur Armutun kendisi faydasız demiyoruz ama kabuğunun içerdiği vitamin ve besin konsantrasyonu, kendi içerdiğinden daha fazla.
Armut kabuğu, kanser hücrelerinin büyümesini engellediği gibi sahip olduğu güçlü antioksidanlarla vücudunuza iyi gelecek meyve kabuklarındandır. Siz iyisi mi armutları soymadan yiyin.

Karpuz kabuğu :Karpuz kabuğu ciltteki akne ve sivilcelere iyi gelir.Ayrıca Karpuz kabuğundan turşu yapanlar çoğunlukta.Tadının da gayet güzel olduğu belirtilen rivayetler arasında.

Havuç Rendesi Artığı, Meyve ve Sebze Kabukları: Özellikle evde ekmek yapıyorsanız havuç rendelediğinizde arta kalan posayı hamura kattığınızda acayip lezzetli ekmekler elde ettiğinizi göreceksiniz. Pişirdiğiniz çorbaya katarak da sebze ve meyvelerdeki çözünmez lifi çöpe atmamış olacaksınız.

Avokado Kabuğu: Başlığından müstesna, doğanın armağanı olan mükemmel bir nemlendirici.

Comments