İrlandalılar aslında Türk çiftçilerin soyundan geliyor

İngiltere’de Leicester Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir gen araştırması, başta İrlandalılar olmak üzere İngiliz ve Avrupalı erkeklerin büyük bir bölümünün soylarının Anadolu’dan geldiğini ortaya çıkardı.
Erkeklerin Y kromozomları üzerinde gerçekleştirilen araştırma, bugünkü Avrupalı erkeklerin, 10 bin yıl önce Anadolu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya gelen ilk çiftçilerin torunları olduğunu gösterdi.
The Independent gazetesinin haberine göre, Leicester Üniversitesi bilimadamları, yaklaşık 110 milyon Avrupalı erkekte bulunan R1b1b2 haplogrubu adı verilen Y kromozomu silsilesinin tekrarlama miktarını inceledi. Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomu babalardan oğullara geçiyor. Erkekler bir X ve bir Y kromozomu taşırken, kadınlarda iki X kromozomu bulunuyor.

Araştırmacılar bu çerçevede, İrlanda’dan Türkiye’ye kadar erkeklerden toplanan DNA veritabanlarını inceleyerek, kıtanın farklı bölgelerinde silsilenin ne kadar sıklıkla tekrarladığını araştırdı. Araştırma sonucunda, silsilenin Anadolu ve Ortadoğu’da oldukça az olduğu, kuzeybatı Avrupa’da ise çok yaygın olduğu ve İrlanda’da yüzde yüze kadar ulaştığı ortaya çıktı. Bilim adamlarına göre bu da, silsilenin Anadolu ile Ortadoğu’daki Verimli Ay denilen bölgeye dayandığını gösterdi.
İngiliz araştırmacılar, buradan yola çıkarak erkek genlerinin Avrupa’ya Anadolu’lu çifçiler aracılığıyla taşındığı sonucuna vardı.
The Independent’e göre , çiftçilik tekniklerinin Avrupa’da avcılık ve toplayıcılıkla geçinen topluluklara, Anadolu veMezopotamya’dan geçtiği yolundaki tarih tezlerini doğrulandı.

Leicester Üniversitesi’nin Avrupalı erkeklerin babadan oğula geçen Y kromozomunun rolü üzerine odaklanılması araştırmasıyla İrlandalılar köklerinin Türkiye’de olduğuna inanabilirler. İrlandalı erkeklerin % 85’i, yaklaşık 6 bin yıl önce Anadolu’dan, Orta Doğu’dan, Avrupa’nın güneydoğusundan ve diğer Akdeniz ülkelerinden özellikle de Türkiye’den İrlanda topraklarına gelen beraberlerinde tarımı getiren Türk çiftçilerin torunları olabilir. İrlanda’ya Anadolu’dan gelen çiftçiler zaman içinde yerli erkek nüfusunun yerini almış olabilir.

İngiltere’de nüfusun % 60-65’i Türk genetik modeline sahip iken İber yarımadasında bazı yerlerde İrlanda’daki sonuçların hemen hemen aynısı elde edilmiştir. Araştırma İrlandalıların esas genetik ecdadlarının daha önce Buz Çağından sağ çıkıp İspanya ve Portekizden gelen avcı-toplayıcılar olduğu şeklindeki soybilim düşüncesiyle çelişmektedir.

Leicester’deki araştırmayı gerçekleştiren bilim adamlarından Patricia Balaresque araştırma sonuçlarını London Times’a şöyle değerlendirmiştir: “Avrupa’daki Y kromozomlarının yüzde 80’i Anadolu’lu çiftçilerden gelmiştir. Anneden çocuğa geçen mitokondrial DNA’lar üzerinde yapılan araştırma kadın genlerinin ise ağırlıkla avcı-toplayıcı topluluklardan geldiğini göstermiştir. İrlandalı kadınların genetik modelleri erkeklerinkine göre farklılık göstermektedir. Maternal (anneden gelen) genetik silsilelerin çoğu avcı-toplayıcılardan gelmiş görünmektedir. Buradan yola çıkarak, çiftçi erkeklerin, avcı-toplayıcı erkeklere baskın gelerek onların yerini aldıkları sonucuna varılmıştır. Çiftçi erkekler, kadınlar tarafından, yerlerini aldıkları avcı-toplayıcı topluluklardan daha çekici bulunmuş olabilirler. Belki de çiftçi olunca daha seksi olunuyordu. Bize göre çiftçiliğe geçişte çiftçi erkeklerin avcı-toplayıcı erkeklere göre üretkenlik avantajları da etkili olmuştur. Avcılık-toplayıcılıktan çiftçiliğe geçiş insanların gelişiminde kritik bir süreç olmuş böylece artan yiyecek üretimi sayesinde nüfus artabilmiştir. “

Leicester Üniversitesinden Mark Jobling’e göre “Bu özel Y kromozom türünün sıklığı Türkiye’den güneydoğu Avrupaya ve İrlanda’ya gittikçe artmakta ve İrlanda’da en yüksek sıklığa erişmektedir. Biz diyoruz ki muhtemelen İrlanda’daki avcı-toplayıcı erkek nüfusunun yerini gelen çiftçi nüfusu almıştır.”

Kaynaklar:
New study claims that Irishmen descended from Turkish farmers. Jane Walsh. Irish Central. 26.9.2014. http://www.irishcentral.com/roots/new-study-claims-that-irishmen-descended-from-turkish-farmers-83217437-237788351.html

Avrupalı erkeklere Anadolu süprizi. DHA. Hürriyet. 5 Şubat 2010 http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/13530285.asp

Türk çiftçiler İrlandalıların babası. Radikal 03/02/2010 http://www.radikal.com.tr/yasam/turk_ciftciler_irlandalilarin_babasi-978284

Alıntıdır.https://bpakman.wordpress.com

Comments