Tanırı'nın Direnişi Örgütü


Hristiyan Terör Örgütü "Lord of Resistance Army" Tanırı'nın Direnişi Örgütü:
Başlangıçta uganda daha sonrasında kongo,güney sudan ve afrika'da vahşi eylemler gerçekleştiren bağımsız bir hristiyan devleti kurma fikrine sahip olan dini içerikli bir terör örgütüdür.

Tanrı’nın Direniş Ordusu (Lord’s Resistance Army) 1986’dan beri faaliyetlerine devam etmektedir.
 Afrika kıtasının en eski, en kanlı, en şiddet yanlısı örgütü olan ördüt, Uganda’nın kuzeyinde Uganda yönetimine karşı mücadele amacıyla kurulmuştur. 1986-2006 yılları arasında ülkede iki milyon kişinin yurdunu terk etmesine yol açmıştır..

1988 ila 1992 arasında ki dönemde Uganda Peoples’ Democratic Christian Army (Uganda Demokratik Hıristiyan Halk Ordusu) olarak biliniyordu. Tanrı’nın Direniş Hareketi (Lord’s Resistance Movement) adını uzun süre kullanmışi ancak, son 20 yıldır Tanrı’nın Direniş Ordusu olarak anılmaktadır..


Tevrat’ta yer alan On Emir ile bilikte  Kuzey Uganda’nın yanı sıra Güney Sudan’da da yaşayan, Nil bölgesine ait bir dil konuşan ve acholi halkının geleneklerini temel alan teokratik bir devlet kurma yanlısı bir örgüttür. Aslında Hıristiyanlıkla bağ kurması yapacakları için bir kılıf. Çünkü bu örgütten önce Alice Auma tarafından kurulan, yine Acholi halkının destek verdiği Kutsal Ruh Hareketi’nin (KRH) bir devamı. Günahkarlara karşı savaş açmış olan KRH, Uganda ordusu tarafından yenilgiye uğrayınca lideri Kenya’ya sığınmak zorunda kalmıştı. TDO, bundan sonra, KRH’nin dini söylemini de benimseyerek daha fazla görünür oldu. Tanrının Direnişi Örgütü, "Lord of Resistance Army" elbette devamı gibi görüldüğü KRH ile kıyaslanmayacak kadar vahşi bir örgüttür.


Öyleki! öldürdükleri katlettiği insanların kafatasından şarap içmiş zekayı geliştirdiği için çiğ maymun beyni yemişlerdir..
Yaptıklarının dinle ilgisinin olmadığı anlaşıldğında ise başlangıçta kazandığı halk desteği giderek  azalmıştır.
 Bu nedenle örgüte eleman alımında zor kullanmalara başlanmştır.
Çocukları veya  gençleri örgüt için kaçırmaya başlamış UNICEF’in 2006’da yayınladığı bir araştırmada 1986 ile 2005 yılı arasında en az 66 bin çocuğu kaçırmak suretiyle örgüte dahil etmiştir.. Bu çocukların bir kısmı zamanla kaçmayı başarmışlardır ya da örgüt tarafından serbest bırakılmışlardır. Ama kalanların hemen hepsi asker ya da seks kölesi olmaya zorlanmıştır.
Yükselen baskı karşısında Tanrının Direnişi Örgütü lideri Joseph Kony 2005-2006 arasında örgütü tamamen Uganda’dan çekti. Örgütün Uganda’dan çıkmasıyla halkın yüzde 90’dan fazlası yaşadıkları kamplar terk edip evlerine dönebildiler. TDO, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) ile Güney Sudan Cumhuriyeti (GSC) sınırlarını içine alan bölgede faaliyet yürütmeye başladı. Halen de orada.
2000’den bu yana 12 binden fazla eski asker ile bir o kadar alıkonulmuş çocuk örgütten ayrılmış ve  Uganda Af Komisyonu’nun çabalarıyla topluma yeniden kazandırılmıştıtr.

Comments