Yeşilçam Filmlerindeki Subliminal Mesajlar

Subliminal mesajın Orjinal anlamı bilinçaltı mesajı demektir. Yani şöyle açıklayacak olursak film, afiş, reklam, çizgi film, video oyunları gibi görsellerin içine gizlenen ekstra resimlerle bilinçaltımıza reklam, slogan adı altında belli bir fikir enjekte edilmesidir.
Bu olay genelde çizgi filmler ve çocuk filmlerinde daha sık görülür. Nedeni de beynimiz sevdiğimiz şeylere karşı kendini açık tutar, bilinçaltı etkenlerin girmesine izin verir. Yani şöyle düşünün bir kaktüse dokunurken dikenler olmasına rağmen elinize batmaz. Çünkü ona karşı beyninizi koruma altına almışsınızdır. Ancak bir gülü elinize alırken çok kere elinize diken batmıştır. Bunun nedeni güle duydunuz sevgi ve zihninizi bu sevgi sayesinde açık bırakmanızdır. Subliminal mesajlar da aynen  bu şekildedir. Beyin sevdiği şeye karşı açık olduğu durumlarda rahatça bilinçaltımıza giriş yapabilir.
Subliminal mesajlar daha çok yabancı filmlerde özellikle de  çizgi filmlerde örnekleri mevcuttur. Ancak gelin biz ülkemizden örneklere bakalım. Tabii bunlar çok iddiadan öteye gitmez ama artık takdiri siz verin.
Öncelikle Yeşilçam çoğumuzun çocukluğuzdan gelişmemizde pek çok filmi izlediğimiz Türk sineması filmlerinin  toplamı olan Yeşilçam'da, geçmişten beri pekçok mesaj filmler yoluyla topluma iletilmiştir. Komedi filmlerinde çoğu kez din ile alay edilmiştir,özellikle bu açıdan verilen mesajların durumu delil niteliğindedir. Pek çok komedi filminde hacı hocalar dolandırıcı,düzenbaz,bazen sarhoş ve cin fikirlidir. Bu nedenle Yeşilçam filmleri hala eleştirilmektedir. Bazı Yeşilçam filmlerinde ise komünizm propagandası yaptığı yapıldığı iddia edilmektedir.

Bu durum 80 darbesinden sonra biraz değişmiş. Yeşilçamda erotizm akımı gelmiş ve filmlerde erotik ögeler,cinsellik, fuhuş,uyuşturucu ön plana çıkmış, bir nevi toplum cinsellik yoluyla uyutulmaya çalışılmıştır.
Işte tespit edilen yeşilçam filmlerindeki subliminal mesajlar. Tabi bunları Subliminal mesaj olarak değerlendirmek size kalmış ama bunları oraya kimin  ne amaçla koyduğu hala tartışılma konusudur.
Süt kardeşler ve Hababam sınıfı filmlerinde çeşitli dakikalarda bu kadının resmi bir saniyeliğine olsun ekranda görünmüştür. Klasik subliminal mesaj tekniğidir. Şimdi Yeşilçam da çekilen filmler basitti, filmler düşük bütçelerde çekilip hatalar yapılabildiği görüşü sizde oluşabilir. Peki ama diğer yönden düşünürsek, bu kadının orada ne işi var acaba?
Bu kadın resmi 2001 yılında Süt Kardeşler ve Hababam Sınıfı filmlerinde, filmler onarılırken tespit edilmiş ve kaldırılmıştır.
Yorumu size bırakıyorum bu durumun ne kadar etkin kullanıldığı ya da bizi ne kadar etkilediği bilinmez ama yıllarca televizyonda izlenen filmlerdeki bu kareler oldukça düşündürücü. 



                                                Bazı Subliminal Mesaj Örnekleri

Comments