Osmanlı Mutfağından Sütlü Patates Çorbası

Önce Zengin Osmanlı Mutfağı'nı biraz tanıtmakla başlayalım:

Osmanlı Mutfağı İstanbul daki saray mutfağında ve saray çevresinde yaşayan yemek kültüründe derib bilgi sahibi ve tadım kültürü olan bir seçkinler grubu tarafından 15nci yy. dan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürüdür.

Bu kültür kullanılan malzemeden, pişirme yöntemlerine, yemek çeşitlerinden yemek yeme alışkanlıklarına, yemek öğünlerine , sofradaki görgü kurallarına, mutfak binalarına kadar pek çok konuyu kapsamaktadır.

Osmanlı mutfağa da böylesi bir tarihe sahiptir. Anadolu ve Trakya nın bağlantı noktasında olup üç kıtanın kültürleriyle bir mozaik oluşturmak, dünyada çok az imparatorluğun başardığı bir değerdir. Üstelik bereketli topraklar üzerinde, doğal olarak çok geniş bir bitki örtüsü, verimli toprak ve deniz ürünlerine sahip olmak da bu mutfağın zenginliğini katıyla arttırmıştır. Uygulamaları ve malzemeleriyle benzersiz bir nitelik gösteren Osmanlı mutfağı, soğuklardan sıcaklara, tatlılardan içeceklere kadar tam bir şölen niteliğindedir



Sütlü Patates Çorbası
Malzemeler:
4 adet patates 
2,5 su bardağı süt 
1/2 çay bardağı krema 
2 yemek kaşığı un 
1 adet yumurtanın sarısı 
2 yemek kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı pul biber 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
Patatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Üzerine çıkacak kadar su ilave ederek patatesleri haşlayın. Suyu azaldıktan sonra süt, yumurta sarısı ve unu çırpın ve patateslere ekleyin. Daha sonra tüm karışımı el blenderi ile iyice ezin. Çorba kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı kremayı ekleyip 3-4 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın ve içerisine pul biber ekleyip bir taşım kabarttıktan sonra çorbaya ilave edin. Sıcak olarak servis edin. 

Comments