Malzemeler:
2,5 kg'lık 1 tavuk (temizlenmiş, sakatatıyla birlikte)
15 su bardağı su
1 büyük soğan (ince doğranmış)
1 limonun kabuğu
1 tatlı kasığı tuz
100 gr (1/2 su bardağı) pirinç
2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Tavuğu ve sakatatını büyük bir tencereye koyup, üstüne suyu dökerek harlı ateşe oturtun. (Kaynarken suyun yüzünde biriken köpükleri delikli kepçeyle alıp atın.) Bütün köpükler alınınca, soğan, limon kabuğunu vs tuzu ekleyin. Ateşi hafifçe kısıp, tencerenin kapağını hafifçe aralık bırakarak kapattıktan sonra, tavuğu 3-3,5 saat kadar haşlayın.
Tencereyi ateşten alıp, tavuğu suyunda soğumaya bırakın. Soğuyunca tavuğu tencereden çıkarıp, alüminyum kağıda sararak buzdolabına kaldırın. Tavuk suyunu bir kaseye süzüp, kaseyi de buzdolabına kaldırın. Tavuk suyu iyice soğuyunca, kaseyi buzdolabından alarak üstünde donan yağ tabakasını alıp atın.
Tavuk suyunu orta boy bir tencereye boşaltıp, orta ateşte yeniden kaynatın. Kaynadığı zaman pirinci ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika, pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tavuğu buzdolabından alın. Derisi hariç bütün beyaz etleri ayırıp, küçük parçalara doğrayın. (Siyah etleri başka bir yemekte kullanmak için saklayın; kemikleri yemekte kullanmayacağız.kemikleri sokak hayvanlarına vererek bir güzellik yapın:).) Beyaz et parçalarını ve limon suyunu tenceredeki çorbaya ekleyip, 10 dakika daha, tavuk parçaları iyice ısınıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp, çorbayı büyük bir çorba kasesine ya da tek kişilik çorba kaselerine boşaltarak servis edin.
Not: Hafif ve limon lezzetli Portekiz usulü tavuk çorbası, bir gün önceden hazırlanıp buzdolabında soğutulursa, fazla yağ daha kolaylıkla alınabilir.
Comments
Post a Comment