Kediler de en az köpekler kadar diştaşı biriktirme eğilimindedir. Diştaşları ise hayvanlarımızın kabusu,dişeti hastalıklarının hazırlayıcısıdır. Kuru mama diştaşı oluşumunu azalttığı için veterinerlerce herzaman tavsiye edilir ve kedilerin diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Evde kediniz için kuru mama yapmak esasında hiç de zor degil.. Hazırlayacağımız temel hamur hep aynıdır. Eklediğimiz ek içerikler mamanın birbirinden ayrı tadlar ve içerikler olmasını sağlar. Örneğin hindili ve tavuklu kuru mama içine katacağınız elma lezzeti güçlendirir. Aynı şekilde balıklı mama içersine çeşitli balık sosları ekleyebilirsiniz.Mamanızın lezzetine lezzet katacak,kedileriniz ise severek tüketecek..
Kuru mama yapmanın en zor tarafı bu iş için zaman ayırmaktır. Çünkü kuru mamaları fırının içinde kurutmak belli bir zaman alır. İyi kurutmak lezzeti kuvvetlendirmek ve çabucak bozulmaması için çok önemli bir husustur. Eğer mama iyi kurutulmazsa kısa zamanda küflenir. Gece yatmadan önce pişirmek ve piştikten sonra fırını kapatıp sabaha kadar kurumasını beklemek kolaylık sağlar. Eğer kedinizin gıda alerjisi varsa protein kaynağını uygun bir şekilde değiştirebilirsiniz. Yani tarifte tavuk eti var ve kediniz buna alerjikse siz bunu kuzu etine çevirebilirsiniz.Seçim sizin ve kedinizin.Diğer bir husus da alerjik ve hastalık sahibi kedilerimizin yemeleri zararlı olan maddelere azami dikkat göstermek.Bunu da gözönünde bulundurmalısınız.Mama tariflerine başlayalım..
Premium Kedi Maması
3 Su bardağı Tam buğday unu
2 Su bardağı çavdar unu
1 Fincan kırık buğday
1 Su bardağı mısır unu
1 Su bardağı yağsız süt tozu
3 çorba kaşığı dolduracak kadar kıyılmış temiz maydonoz
600-700 gram kadar haşlanmış tavuk göğsü
5 çorba kaşığı bitkisel yağ
1 çorba kaşığı balık yağı
Yapılışı:
Fırını 180 C de ısıtın.
Büyük bir kabın içersinde unları süttozunu maydonozu harmanlayın.
Blendırda haşlanmış tavuk göğsünü, yağları birlikte çekin. Homojen bir püre haline gelsin.
Püre haline gelen tavuğun etini unun olduğu kaba karıştırırken yavaş yavaş su ilave edin. Hamurun kıvamı kulak memesi sertliğinde olsun.
Yaptığınız hamuru rulo haline getirip küçük küçük kesin. Tabanına fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisi üzerine taneleri koyun.
Fırında kahverengi- altın rengi alana kadar pişirin. Pişirme esnasında tanelerin eşit pişmesi için arada sırada taneleri karıştırabilirsiniz.
Mamalar yaklaşık 25 30 dakikada pişecektir. Fırını kapatın ve kapağını açmadan sabaha kadar iyice kuruması için tepsiyi fırının içinde bırakın.
Sabah fırında tepsiyi aldığınızda mama hala ılık ve hafif nemli olabilir. Bu son nemin de uçması için iki saat kadar açıkta bırakıp iyice soğuyunca hava geçirmeyen buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
Premium kuru mama dengi ev yapımı mama tarifi:
Kepekli pirinç, arpa, yulaf, kepekli makarna yada tam buğday, baklagil (ben mercimek kulanıyorum, çünkü baklagiler yüksek oranda protein içerir) haşlayın-bu bölüm isteğe bağlı no-grain yani tahılsız mamada tercih edebilirsiniz.maliyeti daha yüksek olur ama kediye hiçbir zararı yoktur çoğu kaynak daha iyi olduğunuda belirtir.
Kabak, havuç, beyaz lahana, brokoli, kereviz yaprağı ve sapı, bezelye, karnabahar, yer elması,bal kabağı- hangilerinin mevsimiyse güzelce haşlayın
ciğer ve kalp eklemesi yapın (toplam et miktarının 1/4 ünü geçmeyecek şekilde) tavuk, kuzu, hindi , bir haftalık mama için 1 yumurta haşlayın
mamaya etle doğru orantıda bir kalsiyum kaynağı ,lave etmeniz gerekir. ideal olan seçim bone meal yani kemik unudur. ev kullanımına uygun kemik unu bulamıyorsanız iki tercihiniz var.
çok az tuz
bağırsak sağlığı için:keten tohumu, ayçiçek yada zeytin yağı kullanın
antioksidan kaynağı: mevsiminde kiraz, elma, maydonoz-bunları haşlamadan robottan geçirip pişip ılık hale gelmiş mamaya ekleyeceksiniz.
iç-dış parazit mücadelesi-tüy sağlığı: 1 aylık mamaya 3-5 diş sarımsak. sarımsak mutlaka pişmeli. sebze ve etlerin içine katarak kolaylıkla pişirebilirsiniz.
tabi hepsini birlikte de haşlayabilirsiniz hatta daha iyi olur, soğuduktan sonra mutfak robotundan geçirip küçük poşetler halinde dondurucuya atın...oda ısısında verin...
mamanın temel bileşeni et ve hayvansal yag olmalıdır, karbonhidratlar küçük ölçülerde verilmelidir (ortalama bir kedi için günde 40gr veya daha az karbonhidrat) hiç vermeseniz de olabilir.sebze ve etlerin oranı ise kedinizin yaşına göre değişmektedir mesela genç kedi için daha çok yağlı et yani mesela ızgaralık tavuk, yaşlı kedi için tavuk gögsü ve daha az tavuk ciğeri....genç kedide et oranı %85 e kadar çıkabilir. yaşlı yada kısır kedilerde daha düşük oran tercih edilebilir. çok kedisi olanlar maliyeti düşürmek için daha az et daha çok baklagil-mercimek- kullanabilir. ancak mamanın temel bileşeninin mutlaka et olması gerekir.
Hasta Kedi Çorbası
(2 öğünlüktür.)
Malzemeler:
1 adet küçük boy patates
1 küçük havuç
2 çorba kaşığı büyüklüğünde tavuk göğsü (et)
1 çorba kaşığı pirinç
1 ¼ bardak su
¼ bardak süt
1 yumurta sarısı (pişirilmiş)
1 çorba kaşığı zeytin yağı (ya da keten tohumu yağı)
1/4 çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı şeker
Hazırlanışı
Patates soyun ve ince ince kıyın.
Havucun yüzeyi temizlendikten sonra küçük parçalara ayırın. Tavuk etini de aynı şekilde küçük parçalar halinde kesin. Patates, havuç, tavuk eti ve pirinci suya dökün ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Malzeme iyice haşlandıktan sonra 10 dakika kadar soğutun ve sonra parçalayıcıya alınarak krema kıvamına gelinceye dek karıştırın.
Tuz, şeker, yağ, yumurta sarısı ve sütü bu aşamada ekleyin
Onları da ilave ettikten sonra tekrar parçalayıcıda karıştırın.
Bu yemek özellikle hastalık sebebi ile yemek yemeyen, iştah kaybı olan kediler için uygulanabilir. (sağlıklı kediler de eğer tercih ederlerse pek tabiki verilebilir.)
Eğer kediniz yardım almaksızın kendi başına yiyebiliyorsa, yemeğin krema kıvamında olması
onun kuru yiyeceklere kıyasla daha az yorulmasını ve yediğini daha kolay sindirebilmesini sağlar. Ama kediniz yemek konusunda destek ihtiyacı içinde ise lezzetli bir krema olan bu yemeğin iğnesi çıkarılmış bir şırınga ile ağız yolu ile verilmesi daha kolaydır.
Peynir Güzeli
Malzemeler:
1 bardak kuru mama
2 kibrit kutusu taze kaşar peyniri
1/2 bardak süt
Hazırlanışı
Sütü iyice ısıtın. Kuru mamaların üzerine sıcak sütü dökün
Kuru mamaların sütü iyice çekip yumuşamasını bekleyin.
Yumuşamış mamayı bir kapta iyice ezin.
Ezilmiş mamanın üzerine taze kaşar peynirini ilave edip
bir çatal yardımıyla taze kaşarı da ezerek iyice karıştırın.
Malzemeler iyice birbirine karıştıktan sonra karışımdan
fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinizde yuvarlayın.
Minnoşunuza servis yapın :)
ishal olmuş kedileriniz için!
havuç,patates ve bir avuç pirinci haşlayın sudan aldıktan sonra haşlanmış tavuk eti veya tavuk suyu ile püre yapın.bu ishale iyi gelecektir.:)
Yumurtalı Ciğer..
Malzemeler:
1 patates
100 gram ciğer
1 yemek kaşığı pirinç
1 yumurta
Yapılışı:
Patatesi iyice yıkayıp soyun. ciğerle birlikte küçük küpler halinde doğrayın ve daha sonra az suyla haşlamaya başlayın. Bir süre sonra buna pirinci ekleyin, tencerenin altını kapatmaya yakın da karışımın içine yumurtayı kırın. Sonra suyunu süzmeden püre haline getirin ve soğuduktan sonra kediciklerinize yedirin.
Balık Püresi..
Malzemeler:
2 patates
150 gram iyi ayıklanmış istavrit (ya da hamsi)
Yapılışı:
2 patatesi bir güzel yıkayıp kabuklarını soyun ve parçalara ayırın. Balığı da iyice ayıklayıp patatesle birlikte az suda beraber haşlayın. İyice haşladıktan sonra kalan suyla birlikte püre haline getirin. yalnız pürede hiç kılçık olmamasına dikkat etmek gerekiyor çünkü küçük kılçıklar bile kediler için çok tehlikeli olabiliyor. Buna özen gösterelim.
Zeytinli Ton Balığı..
Malzemeler:
10 tane çekirdeğinden ayrılmış suda bekletilmiş siyah zeytin
1 konserve ton balığı
1 patates
1 havuç
Yapılışı:
Patates ve havucu güzelce yıkayıp patatesin kabuklarını soyun ve ikisini de parçalara ayırın. Az suda iyice haşlayın. Biraz soğuduktan sonra ise suyunu süzmeden üzerine tonbalığını ve ayıklanmış, tuzu alınmış zeytinleri ekleyin. karışımı püre haline getirin. zeytin fikri biraz garip gelse de çoğu kedi esasında zeytini çok sever ve zeytin kediler için çok sağlıklıdır.
Sebzeli Dalak..
Malzemeler:
1 patates
1 havuç
2 dal brokoli
150 gram dalak
Yapılışı:
Patates, havuç ve brokoliyi güzelce yıkayın, Patatesin de kabuğunu soyun. Sonra bunları kedilerin rahat yiyebileceği küçüklükte küp küp doğrayın. dalağı da yine küçük küpler halinde kestikten sonra hepsini bir tencereye atın, içine su ekleyip iyice haşlayın. Mama soğuyunca kediciklerinize verebilirsiniz.
Pirinçli Ciğer..
Malzemeler:
150 gram ciğer
1 yemek kaşığı pirinç
Yapılışı:
Ciğeri küp küp doğradıktan sonra haşlamaya başlayın. Kısa bir süre sonra pirinci de tencereye ekleyin. Haşlama işlemi tamamlanınca soğutun sonra da süzün. kediciğin maması çoktan hazır.
PÜf Noktaları:
_*Yaş mamasını verirken 1 çorba kaşığı mamaya 2 çorba kaşığı su ile karıştırıp koyu çorba kıvamında verebilirsiniz.İnanın aromaları o kadar cazip ki üzerine atlıyorlar.
_*Ev mamamızı hazırlarken ağdalı ve kuru bir kıvam yerine daha sulu öğünler yapıp daha sık vermelisiniz.Miktar artmadan sadece bol sulu olduğu için.
_*Yoğurt ve/veya ton balığı gibi gıdaları verirken abartmadan kıvam bozmayacak şekilde mümkün mertebe su katabilirsiniz.Tabii light ya da yağsız olanları seçin.Özellikle ton balığına delirdikleri için bakmıyorlar bile bayıla bayıla yiyorlar.
_*Sanırım pek çoğumuzun pisisi aynı,konserve mısıra bayılıyorlar.Mısırı açın,bir yemek kaşığı mısıra 5 yemek kaşığı su,1 yemek kaşığı da mısırın kendi suyunu ilave edin,deli gibi yiyorlar,böylece su da içmiş ooluyorlar.Nerden ne kadar içseler onlara kar.
Kuru Mama İçin Sos
Malzemeler: Tavuk-et suyu tableti,2 çorba kaşığı bitkisel yağ,120 gr.da kuru mama
Tarif: Kaynar su, tavuk-et suyu tableti ve bitkisel yağ homojen şekilde karıştırılarak hazırlanan sos kuru mama üzerine dökülür.
Çok besleyici ve pratik :)
İşte size Tüy Topağı Zamanlarında yapabileceğiniz bir mama tarifi :)
Malzemeler:
1 su bardağı yağsız kuzu kıyma
1çorba kaşığı (sade olacak) müsli
1/2 kabak (rendelenmiş)
2-3 dal maydanoz
1-2çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kuzu kıymayı 1 su bardağı su ile suyu çekilene kadar pişirin,daha sonra, müsli ve kabakları da ekleyip azıcık pişirin. Tam altını kapatacakken, maydanoz ve zeytinyağını da ekleyip kapağı kapalı soğutun. Soğuduktan sonra kedinize verin.
*ÇİĞ MAMA TARİFİ*
Güvenilir bir kasaptan, bir parça çok az yağlı dana/kuzu eti alınır. Daha sonra kullanılmak üzere, dondurucuya konulur.
Kullanılacağı zaman kesme tahtasında döner keser gibi, keskin bir bıçakla incecik kağıt gibi kesilir. Bir tabağa konur, üzerine azıcık kaynar su gezdirilir. Çatalla karıştırılır, servis yapılır.
Çiğ etlerde bakteri üreme olasılığına karşı en az 72 saat dondurucuda kalmalı, çok az hazırlanmalı, verildikten sonra artanlar asla tekrar verilmemeli, hemen atılmalıdır.
Kuru mama yapmanın en zor tarafı bu iş için zaman ayırmaktır. Çünkü kuru mamaları fırının içinde kurutmak belli bir zaman alır. İyi kurutmak lezzeti kuvvetlendirmek ve çabucak bozulmaması için çok önemli bir husustur. Eğer mama iyi kurutulmazsa kısa zamanda küflenir. Gece yatmadan önce pişirmek ve piştikten sonra fırını kapatıp sabaha kadar kurumasını beklemek kolaylık sağlar. Eğer kedinizin gıda alerjisi varsa protein kaynağını uygun bir şekilde değiştirebilirsiniz. Yani tarifte tavuk eti var ve kediniz buna alerjikse siz bunu kuzu etine çevirebilirsiniz.Seçim sizin ve kedinizin.Diğer bir husus da alerjik ve hastalık sahibi kedilerimizin yemeleri zararlı olan maddelere azami dikkat göstermek.Bunu da gözönünde bulundurmalısınız.Mama tariflerine başlayalım..
Premium Kedi Maması
3 Su bardağı Tam buğday unu
2 Su bardağı çavdar unu
1 Fincan kırık buğday
1 Su bardağı mısır unu
1 Su bardağı yağsız süt tozu
3 çorba kaşığı dolduracak kadar kıyılmış temiz maydonoz
600-700 gram kadar haşlanmış tavuk göğsü
5 çorba kaşığı bitkisel yağ
1 çorba kaşığı balık yağı
Yapılışı:
Fırını 180 C de ısıtın.
Büyük bir kabın içersinde unları süttozunu maydonozu harmanlayın.
Blendırda haşlanmış tavuk göğsünü, yağları birlikte çekin. Homojen bir püre haline gelsin.
Püre haline gelen tavuğun etini unun olduğu kaba karıştırırken yavaş yavaş su ilave edin. Hamurun kıvamı kulak memesi sertliğinde olsun.
Yaptığınız hamuru rulo haline getirip küçük küçük kesin. Tabanına fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisi üzerine taneleri koyun.
Fırında kahverengi- altın rengi alana kadar pişirin. Pişirme esnasında tanelerin eşit pişmesi için arada sırada taneleri karıştırabilirsiniz.
Mamalar yaklaşık 25 30 dakikada pişecektir. Fırını kapatın ve kapağını açmadan sabaha kadar iyice kuruması için tepsiyi fırının içinde bırakın.
Sabah fırında tepsiyi aldığınızda mama hala ılık ve hafif nemli olabilir. Bu son nemin de uçması için iki saat kadar açıkta bırakıp iyice soğuyunca hava geçirmeyen buzdolabı poşetlerinde saklayabilirsiniz.
Premium kuru mama dengi ev yapımı mama tarifi:
Kepekli pirinç, arpa, yulaf, kepekli makarna yada tam buğday, baklagil (ben mercimek kulanıyorum, çünkü baklagiler yüksek oranda protein içerir) haşlayın-bu bölüm isteğe bağlı no-grain yani tahılsız mamada tercih edebilirsiniz.maliyeti daha yüksek olur ama kediye hiçbir zararı yoktur çoğu kaynak daha iyi olduğunuda belirtir.
Kabak, havuç, beyaz lahana, brokoli, kereviz yaprağı ve sapı, bezelye, karnabahar, yer elması,bal kabağı- hangilerinin mevsimiyse güzelce haşlayın
ciğer ve kalp eklemesi yapın (toplam et miktarının 1/4 ünü geçmeyecek şekilde) tavuk, kuzu, hindi , bir haftalık mama için 1 yumurta haşlayın
mamaya etle doğru orantıda bir kalsiyum kaynağı ,lave etmeniz gerekir. ideal olan seçim bone meal yani kemik unudur. ev kullanımına uygun kemik unu bulamıyorsanız iki tercihiniz var.
çok az tuz
bağırsak sağlığı için:keten tohumu, ayçiçek yada zeytin yağı kullanın
antioksidan kaynağı: mevsiminde kiraz, elma, maydonoz-bunları haşlamadan robottan geçirip pişip ılık hale gelmiş mamaya ekleyeceksiniz.
iç-dış parazit mücadelesi-tüy sağlığı: 1 aylık mamaya 3-5 diş sarımsak. sarımsak mutlaka pişmeli. sebze ve etlerin içine katarak kolaylıkla pişirebilirsiniz.
tabi hepsini birlikte de haşlayabilirsiniz hatta daha iyi olur, soğuduktan sonra mutfak robotundan geçirip küçük poşetler halinde dondurucuya atın...oda ısısında verin...
mamanın temel bileşeni et ve hayvansal yag olmalıdır, karbonhidratlar küçük ölçülerde verilmelidir (ortalama bir kedi için günde 40gr veya daha az karbonhidrat) hiç vermeseniz de olabilir.sebze ve etlerin oranı ise kedinizin yaşına göre değişmektedir mesela genç kedi için daha çok yağlı et yani mesela ızgaralık tavuk, yaşlı kedi için tavuk gögsü ve daha az tavuk ciğeri....genç kedide et oranı %85 e kadar çıkabilir. yaşlı yada kısır kedilerde daha düşük oran tercih edilebilir. çok kedisi olanlar maliyeti düşürmek için daha az et daha çok baklagil-mercimek- kullanabilir. ancak mamanın temel bileşeninin mutlaka et olması gerekir.
Hasta Kedi Çorbası
(2 öğünlüktür.)
Malzemeler:
1 adet küçük boy patates
1 küçük havuç
2 çorba kaşığı büyüklüğünde tavuk göğsü (et)
1 çorba kaşığı pirinç
1 ¼ bardak su
¼ bardak süt
1 yumurta sarısı (pişirilmiş)
1 çorba kaşığı zeytin yağı (ya da keten tohumu yağı)
1/4 çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı şeker
Hazırlanışı
Patates soyun ve ince ince kıyın.
Havucun yüzeyi temizlendikten sonra küçük parçalara ayırın. Tavuk etini de aynı şekilde küçük parçalar halinde kesin. Patates, havuç, tavuk eti ve pirinci suya dökün ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Malzeme iyice haşlandıktan sonra 10 dakika kadar soğutun ve sonra parçalayıcıya alınarak krema kıvamına gelinceye dek karıştırın.
Tuz, şeker, yağ, yumurta sarısı ve sütü bu aşamada ekleyin
Onları da ilave ettikten sonra tekrar parçalayıcıda karıştırın.
Bu yemek özellikle hastalık sebebi ile yemek yemeyen, iştah kaybı olan kediler için uygulanabilir. (sağlıklı kediler de eğer tercih ederlerse pek tabiki verilebilir.)
Eğer kediniz yardım almaksızın kendi başına yiyebiliyorsa, yemeğin krema kıvamında olması
onun kuru yiyeceklere kıyasla daha az yorulmasını ve yediğini daha kolay sindirebilmesini sağlar. Ama kediniz yemek konusunda destek ihtiyacı içinde ise lezzetli bir krema olan bu yemeğin iğnesi çıkarılmış bir şırınga ile ağız yolu ile verilmesi daha kolaydır.
Peynir Güzeli
Malzemeler:
1 bardak kuru mama
2 kibrit kutusu taze kaşar peyniri
1/2 bardak süt
Hazırlanışı
Sütü iyice ısıtın. Kuru mamaların üzerine sıcak sütü dökün
Kuru mamaların sütü iyice çekip yumuşamasını bekleyin.
Yumuşamış mamayı bir kapta iyice ezin.
Ezilmiş mamanın üzerine taze kaşar peynirini ilave edip
bir çatal yardımıyla taze kaşarı da ezerek iyice karıştırın.
Malzemeler iyice birbirine karıştıktan sonra karışımdan
fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinizde yuvarlayın.
Minnoşunuza servis yapın :)
ishal olmuş kedileriniz için!
havuç,patates ve bir avuç pirinci haşlayın sudan aldıktan sonra haşlanmış tavuk eti veya tavuk suyu ile püre yapın.bu ishale iyi gelecektir.:)
Yumurtalı Ciğer..
Malzemeler:
1 patates
100 gram ciğer
1 yemek kaşığı pirinç
1 yumurta
Yapılışı:
Patatesi iyice yıkayıp soyun. ciğerle birlikte küçük küpler halinde doğrayın ve daha sonra az suyla haşlamaya başlayın. Bir süre sonra buna pirinci ekleyin, tencerenin altını kapatmaya yakın da karışımın içine yumurtayı kırın. Sonra suyunu süzmeden püre haline getirin ve soğuduktan sonra kediciklerinize yedirin.
Balık Püresi..
Malzemeler:
2 patates
150 gram iyi ayıklanmış istavrit (ya da hamsi)
Yapılışı:
2 patatesi bir güzel yıkayıp kabuklarını soyun ve parçalara ayırın. Balığı da iyice ayıklayıp patatesle birlikte az suda beraber haşlayın. İyice haşladıktan sonra kalan suyla birlikte püre haline getirin. yalnız pürede hiç kılçık olmamasına dikkat etmek gerekiyor çünkü küçük kılçıklar bile kediler için çok tehlikeli olabiliyor. Buna özen gösterelim.
Zeytinli Ton Balığı..
Malzemeler:
10 tane çekirdeğinden ayrılmış suda bekletilmiş siyah zeytin
1 konserve ton balığı
1 patates
1 havuç
Yapılışı:
Patates ve havucu güzelce yıkayıp patatesin kabuklarını soyun ve ikisini de parçalara ayırın. Az suda iyice haşlayın. Biraz soğuduktan sonra ise suyunu süzmeden üzerine tonbalığını ve ayıklanmış, tuzu alınmış zeytinleri ekleyin. karışımı püre haline getirin. zeytin fikri biraz garip gelse de çoğu kedi esasında zeytini çok sever ve zeytin kediler için çok sağlıklıdır.
Sebzeli Dalak..
Malzemeler:
1 patates
1 havuç
2 dal brokoli
150 gram dalak
Yapılışı:
Patates, havuç ve brokoliyi güzelce yıkayın, Patatesin de kabuğunu soyun. Sonra bunları kedilerin rahat yiyebileceği küçüklükte küp küp doğrayın. dalağı da yine küçük küpler halinde kestikten sonra hepsini bir tencereye atın, içine su ekleyip iyice haşlayın. Mama soğuyunca kediciklerinize verebilirsiniz.
Pirinçli Ciğer..
Malzemeler:
150 gram ciğer
1 yemek kaşığı pirinç
Yapılışı:
Ciğeri küp küp doğradıktan sonra haşlamaya başlayın. Kısa bir süre sonra pirinci de tencereye ekleyin. Haşlama işlemi tamamlanınca soğutun sonra da süzün. kediciğin maması çoktan hazır.
PÜf Noktaları:
_*Yaş mamasını verirken 1 çorba kaşığı mamaya 2 çorba kaşığı su ile karıştırıp koyu çorba kıvamında verebilirsiniz.İnanın aromaları o kadar cazip ki üzerine atlıyorlar.
_*Ev mamamızı hazırlarken ağdalı ve kuru bir kıvam yerine daha sulu öğünler yapıp daha sık vermelisiniz.Miktar artmadan sadece bol sulu olduğu için.
_*Yoğurt ve/veya ton balığı gibi gıdaları verirken abartmadan kıvam bozmayacak şekilde mümkün mertebe su katabilirsiniz.Tabii light ya da yağsız olanları seçin.Özellikle ton balığına delirdikleri için bakmıyorlar bile bayıla bayıla yiyorlar.
_*Sanırım pek çoğumuzun pisisi aynı,konserve mısıra bayılıyorlar.Mısırı açın,bir yemek kaşığı mısıra 5 yemek kaşığı su,1 yemek kaşığı da mısırın kendi suyunu ilave edin,deli gibi yiyorlar,böylece su da içmiş ooluyorlar.Nerden ne kadar içseler onlara kar.
Kuru Mama İçin Sos
Malzemeler: Tavuk-et suyu tableti,2 çorba kaşığı bitkisel yağ,120 gr.da kuru mama
Tarif: Kaynar su, tavuk-et suyu tableti ve bitkisel yağ homojen şekilde karıştırılarak hazırlanan sos kuru mama üzerine dökülür.
Çok besleyici ve pratik :)
İşte size Tüy Topağı Zamanlarında yapabileceğiniz bir mama tarifi :)
Malzemeler:
1 su bardağı yağsız kuzu kıyma
1çorba kaşığı (sade olacak) müsli
1/2 kabak (rendelenmiş)
2-3 dal maydanoz
1-2çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kuzu kıymayı 1 su bardağı su ile suyu çekilene kadar pişirin,daha sonra, müsli ve kabakları da ekleyip azıcık pişirin. Tam altını kapatacakken, maydanoz ve zeytinyağını da ekleyip kapağı kapalı soğutun. Soğuduktan sonra kedinize verin.
*ÇİĞ MAMA TARİFİ*
Güvenilir bir kasaptan, bir parça çok az yağlı dana/kuzu eti alınır. Daha sonra kullanılmak üzere, dondurucuya konulur.
Kullanılacağı zaman kesme tahtasında döner keser gibi, keskin bir bıçakla incecik kağıt gibi kesilir. Bir tabağa konur, üzerine azıcık kaynar su gezdirilir. Çatalla karıştırılır, servis yapılır.
Çiğ etlerde bakteri üreme olasılığına karşı en az 72 saat dondurucuda kalmalı, çok az hazırlanmalı, verildikten sonra artanlar asla tekrar verilmemeli, hemen atılmalıdır.
Comments
Post a Comment